Dieta przy Hashimoto - opis, jadłospis, przepisy, porady
Choroba Hashimoto jest przewlekłym zapaleniem tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Została po raz pierwszy opisana w 1912 roku przez japońskiego lekarza Hakaru Hashimoto. Przyczyną choroby Hashimoto jest nieprawidłowa praca układu odpornościowego, a wśród czynników zwiększających prawdopodobieństwo zachorowania wymienia się niedobór niektórych składników odżywczych, obciążenie genetyczne, niektóre infekcje oraz wystawienie w przeszłości na nadmiar jodu. Dieta przy Hashimoto wspiera pracę tarczycy oraz pomaga w walce z nadwagą, która jest czasami jej efektem.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o diecie niskowęglowodanowej.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dieta przy Hashimoto – podstawowe zasady
Jadłospis w chorobie Hashimoto
Dieta w chorobie Hashimoto powinna być ustalana indywidualnie w zależności od stanu zdrowia osoby chorej. Istotne jest to, żeby układając przykładowy jadłospis brać pod uwagę ewentualne choroby współistniejące, które często towarzyszą tej chorobie, takie jak na przykład nietolerancje pokarmowe na mleko krowie, gluten, drożdże czy białko jaja kurzego. W efekcie choroby Hashimoto rozwija się niedoczynność tarczycy, a zalecenia żywieniowe dotyczą obu tych schorzeń.
Zasady diety w chorobie Hashimoto zakładają regularne posiłki, dobrze zbilansowane pod względem wartości odżywczej: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Najczęściej stosuje się 4-5 posiłków dziennie, pamiętając o tym, żeby ostatni posiłek jeść najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
Kaloryczność diety jest kwestią indywidualną i zależy od stylu życia i stanu zdrowia danej osoby. Nieuregulowane choroby tarczycy mogą zaburzać metabolizm i spowalniać przemianę materii, więc zanim będziemy chcieli schudnąć, należy zadbać o unormowanie wyników. Dopiero wtedy ustala się kaloryczność diety redukcyjnej.
Pamiętajmy o odpowiedniej ilości wypijanych płynów, stawiając głównie na niegazowaną wodę mineralną oraz ziołowe i owoce herbaty.
Wiele osób pyta o porady otrzymane na forum: czy przy Hashimoto wskazana jest dieta oczyszczająca, dieta Dukana lub post Dąbrowskiej. Czy dieta przy łuszczycy to ten sam typ odżywiania jak dieta przy Hashimoto. Pamiętajmy, że dieta Dukana i post Dąbrowskiej to dość wybiórcze sposoby odżywiania, które nie pomogą przy niedoczynności tarczycy. Również dieta oczyszczająca nie jest w tym przypadku konieczna, natomiast dieta przy łuszczycy, choć w wielu aspektach podobna, nie może być stosowana zamiennie. Należy z dużym dystansem podchodzić do tego, co przeczytamy na forum i dopytać lekarza lub dietetyka.
Dieta przy niedoczynności tarczycy – produkty dozwolone
Jakie produkty dozwolone są przy niedoczynności tarczycy? Zasady nie różnią się znacząco od tych występujących w zdrowej racjonalnej diecie.
Ilość białka w jadłospisie może być odrobinę zwiększona, tak aby przyspieszyć tempo metabolizmu. Przepisy zawierają chude mięso i ryby, nabiał o zawartości tłuszczu 2% i poniżej, jajka, nasiona roślin strączkowych. Warto postawić na tłuste ryby morskie, które są dobrym źródłem kwasów omega-3, które są bardzo istotnym elementem jadłospisu. Z powodu większego zapotrzebowania na białko niewskazana jest przykładowo dieta Dąbrowskiej, która bazuje jedynie na warzywach i owocach.
Dostarczając węglowodanów, powinniśmy postawić na te o niższym indeksie glikemicznym: warzywa, niektóre owoce, produkty z pełnego ziarna.
Dieta przy Hashimoto – lista produktów, których warto unikać
Równie ważnym aspektem, jak ten, co można jeść przy niedoczynności tarczycy, jest wiedza, co lepiej usunąć ze swojego jadłospisu. Produkty, których nie warto jeść to między innymi:
- artykuły wysoko przetworzone, dania typu fast food, gotowe dania w proszku,
- cukier, słodycze, gotowe ciasta, słodkie i gazowane napoje,
- słone przekąski: chipsy, paluszki, krakersy,
- potrawy smażone, pieczone z dodatkiem tłuszczu,
- dania bogate w sól i gotowe mieszanki przyprawowe.
Ważne składniki odżywcze przy niedoczynności tarczycy
Osoby chorujące na chorobę Hashimoto powinny stosować zdrowy, dobrze skomponowany jadłospis zgodny z zasadami zdrowego odżywiania. Planując jednak, co będą jeść, warto dodatkowo zwrócić szczególną uwagę na niektóre składniki odżywcze, które wspierają pracę tarczycy. Przepisy powinny być bogate zwłaszcza w następujące składniki:
- Jod. Odgrywa on bardzo ważną rolę w procesach obejmujących pracę tarczycy. Jeśli jest go zbyt mało, może prowadzić to do zmniejszenia produkcji hormonów, ale równie niebezpieczny jest jego nadmiar, mogący skutkować zwiększeniem stanu zapalnego. Dobre źródła jodu w diecie to między innymi: tłuste ryby morskie, sól jodowana, żółty ser czy orzechy. Przyswajalność jodu zmniejsza w przypadku spożywania dużych ilości produktów zawierających goitrogeny (brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, jarmuż, soja), jednak w obecnym sposobie odżywiania pojawiają się raczej skłonności do nadmiaru jodu w diecie.
- Selen. Uznaje się, że jego niedobór może być jedną z przyczyn rozwoju choroby Hashimoto i niedoczynności tarczycy. Jest pierwiastkiem niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy. Jego źródłem są ryby i owoce morza (zwłaszcza łosoś i tuńczyk), mięso, drób, podroby, jajka, pszenica, orzechy (w tym orzechy brazylijskie). Warto, żeby przepisy kulinarne zawierały odpowiednią ilość tych produktów.
- Cynk. Ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi stan zapalny tarczycy. Uczestniczy również w procesach wzrostu i regeneracji komórek oraz wspiera działanie układu immunologicznego. Duże ilości cynku znajdziemy w jajkach, mięsie, pełnoziarnistym pieczywie, kaszy gryczanej, zarodkach pszennych, sezamie, pestkach dyni, nasionach roślin strączkowych, kakao, orzechach nerkowca.
- Witamina D. Jest bardzo ważnym wsparciem dla naszego układu immunologicznego. Według ostatnich badań może powodować większe wydzielanie substancji przeciwzapalnych, a także poprawiać wrażliwość tkanek na działanie insuliny, co jest szczególnie istotne w przypadku występowania insulinooporności, często towarzyszącej chorobie Hashimoto. A może zainteresuje cię także ten artykuł o diecie przy refluksie?
Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?
Lista produktów wspierających odchudzanie
Jeśli chorobie Hashimoto towarzyszy nadmierna masa ciała, to, żeby schudnąć, nie musimy wprowadzać wielkich zmian do naszego jadłospisu. Warzywa i owoce o niskim indeksie, produkty pełnoziarniste oraz chude mięso i nabiał pomogą skutecznie zredukować wagę. Aby schudnąć na dłużej, należy jednak zadbać o uregulowanie hormonów tarczycy.
Czy dieta pudełkowa pomoże nam schudnąć?
Dieta pudełkowa, tak jak w każdym innym schorzeniu, może pomóc nam schudnąć lub zdecydowanie to utrudnić. Wszystko zależy od jakości firmy cateringowej, na którą się zdecydujemy. Warto zwrócić uwagę na opinie, ale przede wszystkim na to, czy firma współpracuje z dietetykiem, gdyż wtedy jest dużo większe prawdopodobieństwo, że dobrze wpłynie na nasze zdrowie.
Dieta przy Hashimoto – przykładowy jadłospis
Śniadanie
Komosa ryżowa z borówkami, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i mlekiem (krowim lub roślinnym).
Drugie śniadanie
Koktajl czekoladowy z awokado, migdałami, bananem i gorzką czekoladą.
Obiad
Łosoś z makaronem pełnoziarnistym i warzywami na patelnię.
Kolacja
Sałatka z zielonych warzyw z grillowanym kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Dieta przy Hashimoto wspomaga prawidłową pracę tarczycy, zapewniając organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, niezbędnych dla jej właściwego działania. Przykładowy jadłospis nie różni się znacznie od zasad zdrowego, dobrze zbilansowanego odżywiania, ważne jednak aby była urozmaicona i oparta o wartościowe, niskoprzetworzone produkty. W połączeniu z farmakoterapią pozwoli utrzymać nasz organizm w dobrym zdrowiu.