Dieta proteinowa - zasady, jadłospis, przepisy, skuteczność, porady
Dieta proteinowa, określana również jako dieta białkowa lub francuska dieta dr Dukana jest sposobem żywienia, w którym główny element jadłospisu stanowią produkty białkowe. Co to są proteiny, jaki mają wpływ na nasze zdrowie oraz dla kogo niewskazana będzie odchudzająca dieta białkowa? O tym w artykule poniżej.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Co to jest dieta proteinowa?
Zasady diety proteinowej
Dieta proteinowa, określana także jako francuska dieta dr Dukana to model żywieniowy, który zakłada znaczne zwiększenie spożycia produktów białkowych kosztem węglowodanów oraz tłuszczów. Dr Dukan określa tę dietę jako dietę wspomagającą odchudzanie, twierdząc, że organizm zużywa więcej energii do trawienia białek, niż tej przeznaczonej na trawienie tłuszczów oraz węglowodanów.
W przypadku diety proteinowej nie ma potrzeby liczenia kalorii, należy jednak zadbać o to, żeby spożywać jedynie produkty przypisane do poszczególnych jej faz.
Bardzo ważnym elementem diety jest odpowiednia ilość płynów, warto spożywać minimum dwie szklanki wody do każdego posiłku.
Zasady białkowego jadłospisu zakładają podzielenie diety na poszczególne fazy:
- Faza 1, nazywana fazą uderzeniową trwa od 1 do 10 dni. W tym czasie przepisy kulinarne zawierają jedynie produkty białkowe: mięso, ryby, owoce morza, jajka, niskotłuszczowy nabiał. Należy pamiętać o wypijaniu minimum 1,5 litra płynów dziennie, sięgając głownie po niskosodową wodę mineralną, herbatę, kawę oraz herbatki ziołowe. Pierwsza faza określana jest również często jako faza odchudzania, przyjmuje się bowiem, że w czasie jej trwania można utracić od 5kg do nawet 20kg w ciągu 10 dni.
- W przypadku fazy drugiej, określanej jako faza naprzemienna, tempo chudnięcia jest już niższe i wynosi około 1 kg tygodniowo. Etap ten stosujemy do momentu uzyskania zaplanowanego przez nas celu odchudzania. Jadłospis wzbogacamy w tym przypadku o warzywa, spożywając naprzemiennie posiłek z warzywami i białkiem oraz tylko białkowy lub co drugi dzień jedząc dania białkowe uzupełnione o warzywa.
- Trzecia, utrwaleniowa faza diety proteinowej zakłada obecność w przepisach kulinarnych również innych niż warzywa i białko produktów spożywczych. Do jadłospisu włącza się owoce, chleb pełnoziarnisty, żółty ser, a raz w tygodniu również makaron lub kaszę. Jeden dzień w tygodniu pozostaje jako całkowicie białkowy. Czas trwania fazy trzeciej jest uzależniony od liczby utraconych kilogramów. Przyjmuje się, że każdy kilogram utraconej masy ciała odpowiada 10 dniom fazy utrwalenia.
- Faza czwarta, określana fazą stabilizacji, to sposób odżywiania, który powinien trwać do końca życia. Przez sześć dni w tygodniu możemy już zastosować tradycyjną, dobrze zbilansowaną zdrową dietę, ale jednego dnia należy spożywać jedynie produkty białkowe.
Co to są białka i jakie mają znaczenie dla naszego organizmu?
Białka są jednymi z podstawowych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stanowią podstawowy element budulcowy do odbudowy tkanek, biorą udział w wytwarzaniu ciał odpornościowych oraz hormonów, utrzymują również odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Białka są konieczne dla właściwego rozwoju oraz zachowania zdrowia, niekoniecznie jednak w takich ilościach, jak wskazuje dieta proteinowa. Sprawdź także ten artykuł: Dieta okienkowa - charakterystyka, schemat, skuteczność, opinie.
Produkty wskazane w diecie białkowej
Artykuły spożywcze, których jedzenie jest wskazane w przypadku diety proteinowej uzależnione jest od tego, na jakim etapie diety aktualnie jesteśmy.
W fazie pierwszej możemy spożywać jedynie produkty białkowe: mięso, ryby, owoce morza, jajka, chude produkty mleczne.
Faza druga dopuszcza wprowadzenie do menu niektórych warzyw, takich jak na przykład pomidory, papryka, cukinia, bakłażan, sałata, kapusta, por, szpinak czy rzodkiewka, ograniczyć należy natomiast buraki oraz marchew.
W fazie trzeciej do jadłospisu można włączyć większość owoców (poza owocami suszonymi, winogronami, bananami i czereśniami), produkty zbożowe oraz ziemniaki.
Faza czwarta zakłada wprowadzenie do menu większości produktów, warto jednak pamiętać, aby wybierać te pełnowartościowe i jak najmniej przetworzone.
Dieta proteinowa – wpływ na zdrowie i odchudzanie
Dieta białkowa jest określana przede wszystkim jako dieta odchudzająca. Redukcja wagi faktycznie może być szybka, jednak wielu lekarzy i dietetyków wskazuje na wiele niekorzystnych skutków tego sposobu odżywiania dla naszego zdrowia. Konsekwencjami długo stosowanej diety białkowej mogą być między innymi:
- zaburzenia pracy nerek i wątroby,
- zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy oraz dny moczanowej,
- gorsze funkcjonowanie systemu immunologicznego,
- zaburzenia procesów metabolicznych.
Zgodnie z zasadami francuskiej odchudzającej diety białkowej nie ma konieczności liczenia kalorii, niewskazane więc będą diety niskokaloryczne, przykładowo dieta 800 kcal lub 1000 kcal. Dieta 800 kcal zakłada bardzo niskokaloryczny jadłospis, który nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania energetycznego naszego organizmu. Ponieważ w diecie białkowej znacznie ograniczamy spożycie niektórych grup produktów, to w przypadku połączenia jej z dietą 800 kcal może być to styl żywienia niebezpieczny dla naszego zdrowia.
Przepisy diety białkowej nie będą miały również zastosowania w przypadku jeśli stosujemy inne modele żywieniowe, w których ujęte są konkretne produkty spożywcze, takie jak na przykład dieta zgodnie z grupą krwi. Założenia diety zgodnie z grupą krwi wskazują, które produkty powinniśmy spożywać, jeśli mamy określoną grupę krwi. Ponieważ w części przypadków zaleca się ograniczenie produktów białkowych, dieta zgodnie z grupą krwi nie będzie miała zastosowania w połączeniu z dietą proteinową.
Dieta proteinowa – przykładowy jadłospis białkowo-warzywny w fazie drugiej
Śniadanie
Serek wiejski z pomidorami i szpinakiem, z dodatkiem świeżej bazylii.
Drugie śniadanie
Omlet jajeczny z koperkiem i papryką.
Obiad
Pieczony filet z indyka z marchewką i pieczarkami.
Kolacja
Dorsz z fasolką szparagową.