Dieta po zawale - opis, produkty zakazane, jadłospis, porady
Dieta po zawale mięśnia sercowego stanowi bardzo ważny element skutecznej rekonwalescencji, która pomaga przyspieszyć powrót do zdrowia, jak również zapobiegać kolejnym zawałom. Szczególnie wskazanym rodzajem diety dla zawałowców jest dieta śródziemnomorska, uznawana ogólnie za jedną z najzdrowszych diet świata, nie tylko w kontekście problemów z mięśniem sercowym. Co wolno jeść po zawale serca, a czego należy unikać? O tym w artykule poniżej.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Najważniejsze zasady diety po zawale
Dieta po zawale – podstawowe zalecenia żywieniowe
Żywienie zawałowca jest bardzo ważnym czynnikiem, wpływającym zarówno na szybki powrót do zdrowia, jak i zapobieganie ponownym atakom. Najczęściej polecanym sposobem żywienia dla osoby po zawale serca jest dieta śródziemnomorska, która ma udowodnione naukowo korzystne oddziaływanie na cały układ krążenia. Planując jadłospis dla osób chorujących na serce, powinniśmy zastosować konkretne zasady:
- Regularne posiłki, oparte na naturalnych, nisko przetworzonych produktach spożywczych.
- Przepisy kulinarne uwzględniające delikatne techniki kulinarne, takie jak gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania czy pieczenie bez dodatku tłuszczu.
- Ograniczona zawartość tłuszczu w jadłospisie (do około 20%) oraz zadbanie o jak największy udział tłuszczów pochodzenia roślinnego.
- Zwiększenie ilości spożywanych owoców i warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw zielonolistnych.
- Ograniczenie spożycia soli, cukru, słodyczy oraz słodzonych i gazowanych napojów.
- Wypijanie odpowiednich ilości płynów, zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej (niskosodowej) oraz słabych herbat.
- W pierwszym okresie po zawale serca z diety eliminuje się również kofeinę, napoje typu cola, mocną herbatę, a także alkohol.
Co wolno jeść po zawale serca
Produkty, których jedzenie jest wskazane dla osób, które przeszły zawał serca są bardzo zbliżone do tych polecanych w ogólnych zasadach zdrowego odżywiania. Są to między innymi:
- produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, makarony razowe, naturalny ryż, otręby i naturalne płatki zbożowe),
- różnorodne warzywa i owoce, będące wartościowym źródłem witamin i składników mineralnych, a także antyoksydantów wpływających korzystnie na pracę układu krążenia,
- nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, soja, fasola, groch,
- chude produkty nabiałowe, zwłaszcza fermentowane produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka) oraz sery twarogowe,
- chude mięso (mięso drobiowe, chuda wołowina, cielęcina, królik) oraz ryby, ze szczególnym wskazaniem na tłuste ryby morskie, będące cennym źródłem ważnych dla serca kwasów omega-3,
- zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy, migdały, pestki, nasiona, awokado.
Żywienie po zawale mięśnia sercowego – czego unikać?
Równie istotne jak to, co wolno jeść po zawale serca, jest również fakt, jakich produktów powinniśmy unikać w codziennym jadłospisie. W przepisach kulinarnych warto wyeliminować takie produkty jak:
- tłuste mięso i jego przetwory: wędliny, kiełbasy, pasztety,
- tłuste produkty mleczne: masło, śmietana, tłuste sery, sery pleśniowe i topione, słodzone jogurty, serki oraz desery,
- cukier, słodycze, pieczywo cukiernicze, gotowe desery, lody, ciasta z kremami,
- produkty zbożowe z białej oczyszczonej mąki: jasne pieczywo, biały ryż, jasne makarony, drobne kasze; słodzone płatki zbożowe, a także potrawy z jasnej mąki: kluski, pierogi, kopytka itp.,
- słone przekąski: paluszki, krakersy, precelki, chipsy,
- produkty wysoko przetworzone, dania typu fast food,
- niezdrowe tłuszcze: smalec, słonina, olej palmowy, twarde margaryny,
- nadmiar soli, a także gotowe mieszanki przyprawowe z dodatkiem cukru i soli lub glutaminianu sodu.
Polecane przepisy w diecie po zawale powinny również ograniczać potrawy smażone, duszone z wcześniejszym obsmażaniem, pieczone z dodatkiem tłuszczu. Sprawdź także ten artykuł: Dieta na woreczek żółciowy - zasady, jadłospis, proste przepisy.
Dieta po zawale serca – na co szczególnie uważać?
W przypadku przejścia zawału serca trzeba szczególnie dobrze zadbać o prawidłowe odżywienie organizmu. Nie należy w takim przypadku stosować żadnych niedoborowych, restrykcyjnych diet, takich jak na przykład dieta kopenhaska, dieta 800 kcal czy dieta scd.
Dieta 800 kcal jest bardzo niskokalorycznym sposobem odżywiania, który nie zapewnia odpowiedniej ilości energii nawet dla utrzymania podstawowych czynności życiowych. Choć w jadłospisie diety 800 kcal mogą występować zdrowe, korzystne dla pracy układu krążenia produkty, to zawartość składników odżywczych będzie zdecydowanie zbyt niska.
Podobnie sytuacja wygląda z dietą określaną jako dieta scd. Najważniejszym założeniem diety scd, czyli diety specyficznych węglowodanów, jest eliminacja z jadłospisu wszystkich węglowodanów złożonych (sacharozy, laktozy, skrobi), rezygnuje się więc z produktów zbożowych, nabiału, produktów przetworzonych, cukru oraz warzyw skrobiowych. Podczas gdy eliminacja żywności wysoko przetworzonej oraz cukru może wyjść nam na zdrowie, tak pozostałe produkty stanowią źródło cennych składników odżywczych.
Dietę po zawale serca możemy natomiast stosować łącznie z innymi dietami leczniczymi, przykładowo dietą przy zaparciach. Dieta przy zaparciach ma na celu usprawnienie pracy układu pokarmowego oraz przywrócenie regularnych wypróżnień dzięki zmianie zwyczajów żywieniowych. Dieta przy zaparciach jest zdrowym, racjonalnym sposobem odżywiania, w którym zwiększa się zawartość produktów bogatych w błonnik oraz ilość wypijanych płynów, dlatego może być stosowana w połączeniu z dietą po zawale mięśnia sercowego.
Przykładowy jadłospis zawałowca
Śniadanie
Płatki owsiane górskie z owocami jagodowymi, jogurtem naturalnym oraz posiekanymi orzechami włoskimi.
Drugie śniadanie
Sałatka śródziemnomorska z rukolą, pomidorami, czerwoną cebulą, oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Obiad
Filet z łososia pieczony z brokułami, z surówką z zielonych warzyw oraz komosą ryżową.
Kolacja
Grzanki z pastą z awokado, papryką i płatkami migdałów.