Dieta Maggi - charakterystyka, przepisy, działanie, porady
Dieta maggi to jedna z diet odchudzających, która swoją nazwę wzięła od imienia i nazwiska Margaret Thatcher, dla której podobno została stworzona. Polega na spożywaniu konkretnych produktów spożywczych, które w założeniu mają na celu szybsze spalanie tkanki tłuszczowej oraz działanie odchudzające. Według tego systemu odżywiania nie ma potrzeby liczenia kalorii, jednak dania powinny zawierać jedynie wskazane artykuły spożywcze.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dieta maggi – najważniejsze zasady
Podstawowe zasady diety maggi
Dieta maggi jest rodzajem diety odchudzającej, w której jednak nie jest konieczne codzienne liczenie kalorii. Najważniejsza jest obecność w jadłospisie konkretnych produktów spożywczych, każde odstępstwo od ustalonych założeń ma według twórców, negować skuteczność diety.
Dieta występuje w kilku różnych odmianach, jednak najczęściej spotykamy się ze schematem trwającym cztery tygodnie.
Najczęściej wskazuje się na spożywanie trzech posiłków dziennie, pamiętając o tym, żeby ostatni posiłek zjeść najpóźniej trzy godziny przez snem. Bardzo istotna jest również regularność spożywanych potraw, które powinny być jedzone o stałych godzinach. Podjadanie między posiłkami jest dopuszczalne, pod warunkiem, że przekąskę zjemy nie wcześniej niż po 2-3 godzinach po głównym daniu, a jej składowymi będą warzywa: sałata, marchewka czy ogórek.
Przepisy kulinarne powinny uwzględniać określone techniki kulinarne, takie jak gotowanie, gotowanie na parze lub duszenie na wodzie. Należy unikać potraw smażonych. Nie należy używać sztucznych wzmacniaczy smaku, a do przyprawiania potraw stosować jedynie dozwolone dodatki.
Stosując dietę, należy pamiętać o piciu minimum 2 litrów płynów, choć przy znacznej nadwadze wskazuje się nawet na 3 litry. Poza wodą, dozwolona jest herbata, kawa, a także ziołowe napary. Należy jedynie pamiętać, by nie zawierały dodatku cukru ani mleka.
Nieodłącznym elementem diety maggi jest również regularna, umiarkowana aktywność fizyczna, która znacznie poprawia efekty odchudzające planu żywieniowego.
Dieta maggi – produkty i potrawy wskazane
Jedną z najważniejszych zasad menu w diecie maggi jest uwzględnienie w przepisach kulinarnych konkretnych produktów spożywczych. Zalecany jadłospis powinien obejmować takie artykuły jak:
- chude mięso – najlepiej w formie gotowanej (w wodzie lub na parze) albo duszone na wodzie,
- chude ryby i owoce morza, takie jak dorsz, mintaj, okoń, krewetki, kalmary,
- warzywa w postaci surowej lub gotowanej w wodzie, na parze albo duszone na wodzie,
- chudy nabiał: jogurty, kefiry, twarożek o zawartości tłuszczu od 0 do 5%, ser żółty o zawartości 20% tłuszczu,
- chleb pełnoziarnisty w ilości nie większej niż pół kromki dziennie,
- owoce, ze szczególnym uwzględnieniem owoców cytrusowych; dopuszczalne są również wiśnie, jabłka, gruszki, arbuzy, melony i kiwi,
- świeże zioła, przyprawy i dodatki, takie jak pieprz, sól, naturalny ocet (np. jabłkowy), sok z cytryny, sos sojowy bez cukru, cebula, czosnek, stewia, ksylitol. Sprawdź także ten artykuł na temat założeń diety okienkowej.
Jakich produktów unikać, stosując dietę maggi?
Przepisy na dania występujące w diecie maggi nie powinny uwzględniać takich produktów jak:
- mleko
- ziemniaki
- warzywa strączkowe (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, soja, bób),
- owoce zawierające duże ilości kalorii: banany, winogrona, awokado,
- tłuszcz w każdej postaci,
- substancje słodzące, takie jak cukier, miód, syrop klonowy, syrop z agawy, cukier kokosowy.
Dieta maggi – najczęstsze opinie i spodziewane efekty
Opinie na temat diety maggi
Zwolennicy tego sposobu odżywiania wskazują na korzystne działanie diety na procesy odchudzania. W zależności od długości trwania oraz stopnia przestrzegania jej zasad, uznają oni, że można zrzucić od 8 do nawet 25 kilogramów.
Często jednak możemy spotkać się z opiniami, że efekty takiego menu nie są zadowalające. Szybka redukcja wagi może w konsekwencji prowadzić do spowolnienia układu metabolicznego, a co za tym idzie szybkiego wystąpienia efektu jo-jo. Tak krótki czas zmiany odżywiania nie uczy nas prawidłowych nawyków żywieniowych, dlatego po zaprzestaniu diety możemy szybko ponownie przybrać na wadze.
Dieta maggi jest również niewskazana przy występowaniu alergii lub nietolerancji na jajka lub cytrusy oraz dla osób cierpiących na choroby nerek, dnę moczanową czy dolegliwości trawienne.
Dieta maggi a inne rodzaje diet
Ten typ odżywiania jest dość restrykcyjny, dlatego diety maggi nie zalicza się do zdrowych rodzajów diet odchudzających. Mimo początkowych efektów w postaci redukcji wagi, ograniczenie wielu składników odżywczych może prowadzić do powstania niedoborów pokarmowych.
Z uwagi na występowanie w menu owoców cytrusowych, czasami porównuje się ją do diety cytrynowej lub grejpfrutowej. Dieta cytrynowa, oczywiście w swoim najmniej rygorystycznym rodzaju, dopuszcza spożywanie większości produktów spożywczych, jedynie przed zjadaniem konkretnej potrawy wypija się szklankę wody z sokiem z cytryny. Z uwagi na występowanie w daniach wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dieta cytrynowa nie powinna być porównywana z dietą maggi.
Diety eliminacyjne nie powinny być również stosowane w przypadku występowania konkretnych chorób, na przykład kiedy wymagana jest dieta przy niedoczynności tarczycy. Dieta przy niedoczynności tarczycy to zdrowy, dobrze zbilansowany jadłospis zawierający wszystkie niezbędne składniki odżywcze: białka, tłuszcze i węglowodany, a także witaminy i substancje mineralne, które wspierają układ hormonalny. Dla prawidłowego działania gruczołu tarczowego niezbędne są na przykład zdrowe tłuszcze, więc ich eliminacja nie będzie wskazana w diecie przy niedoczynności tarczycy.
Dieta maggi – przykładowy jadłospis
Śniadanie
Dwa jajka gotowane na miękko, pół grejpfruta lub pomarańczy.
Obiad
Gotowane mięso z kurczaka, warzywa gotowane na parze (marchewka i zielony groszek), 1 grejpfrut.
Kolacja
Kawałek gotowanej ryby, surówka z marchewki, pomidora i ogórka, 1 grejpfrut.