Dieta kopenhaska - zasady, jadłospis, proste przepisy, porady
Dieta kopenhaska to bardzo rygorystyczny sposób odżywiania, który często stosowany jest jako skuteczna metoda przynosząca szybkie efekty odchudzające. Choć faktycznie, w czasie stosowania diety może zrzucić sporo kilogramów, to jednocześnie znacząco spowalniamy nasz metabolizm, w efekcie czego szybko ponownie przybieramy na wadze. Ponieważ dieta kopenhaska jest dietą bardzo niedoborową, przed jej zastosowaniem należy zawsze poradzić się lekarza. Miejscem pochodzenia tego sposobu żywienia jest Kopenhaga, skąd wzięła się nazwa diety.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z dietetycznymi przepisami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dieta kopenhaska – na czym polega?
Odchudzająca dieta kopenhaska – podstawowe zasady
“Dieta kopenhadzka” została stworzona w jednym ze szpitali w Danii, w mieście Kopenhaga i jest uznawana za jedną z diet alternatywnych, które uznaje się za tak zwane „diety cud”, słabo zbilansowane, lecz obiecujące szybkie efekty odchudzające. Do diet alternatywnych należą również między innymi: dieta Dukana, dieta Montignaca czy dieta Kwaśniewskiego. Dieta Dukana, mimo swoich niezaprzeczalnych wad, jest i tak znacznie lepiej zbilansowana niż kopenhaska dieta odchudzająca, ponieważ wyklucza się z niej o wiele mniej wartościowych produktów spożywczych.
Nowa dieta kopenhaska znana jest również pod nazwami Dieta Kliniki Mayo, Dieta Trzynastodniowa lub Dieta Duńska. Według niepotwierdzonych informacji, mimo tego, że dieta powstała w szpitalu w Kopenhadze, to sam szpital, z powodu negatywnych opinii, nie chciał się przyznać do jej stworzenia.
Choć Kopenhaga jest miastem, w którym możemy spróbować wielu pysznych potraw, to niestety “dieta kopenhadzka” ma całkiem odmienne opinie. Menu jest bardzo jednostajne i obejmuje jedynie bardzo ograniczone przepisy kulinarne. Nie znajdziemy w niej większości zdrowych, smacznych i wartościowych produktów spożywczych.
W ciągu dnia należy jeść jedynie trzy posiłki, o niskiej wartości energetycznej. Kaloryczność menu nie powinna przekraczać 1000 kcal dziennie, ale jadłospis zwykle nie dostarcza więcej niż 600 – 800 kalorii na dobę. Taka wartość energetyczna diety może działać wyniszczająco na organizm, spowalniać przemianę materii, a także nadmiernie nas osłabiać.
Dieta w dużej mierze opiera się na białku, natomiast znacznemu ograniczeniu ulegają węglowodany i tłuszcze. Nie wolno podjadać między posiłkami, dodawać żadnych, nawet najmniejszych posiłków do jadłospisu, a także jeść innych produktów niż zalecane. Dieta kopenhaska jest bardzo rygorystyczna – już jedno odstępstwo powoduje konieczność rezygnacji z diety, a ewentualny czas powrotu do niej nie może być wcześniejszy niż 3 miesiące. Jeśli przeprowadzimy dietę w całości, kolejny raz można do niej podejść najwcześniej za dwa lata.
Nowa dieta kopenhaska dopuszcza wymianę między sobą obiadów i kolacji w ciągu jednego dnia, ale jedynie w ramach tej samej doby. Nie ma możliwości wymiany posiłków między kolejnymi dniami, a także zamiany samych dni w ciągu 13-dniowego okresu stosowania diety.
Dieta kopenhaska – jakie produkty w menu?
Jadłospis diety kopenhaskiej jest znacznie ograniczony. Produkty, które występują w menu to: jajka gotowane na twardo, szpinak, sałata, gotowane lub pieczone mięso albo ryba i czarna kawa. Przepisy możemy wzbogacić o niewielkie ilości innych warzyw, np. brokułów, pomidorów czy marchwi, oliwy z oliwek, soku wyciśniętego z cytryny, świeżych owoców (jabłka, grejpfrut, ananas), kompotu owocowego czy herbaty bez cukru. Posiłki muszą być niskotłuszczowe i pozbawione produktów zbożowych (z wyjątkiem kilku grzanek).
Należy pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów, dobrze jest wypijać minimum 1,5 l niegazowanej wody mineralnej.
Dieta kopenhaska – co należy wyeliminować?
Dokładny jadłospis zakłada usunięcie z diety wszystkich innych produktów, poza tymi wskazanymi powyżej. W następstwie tego nie spożywamy praktycznie produktów zbożowych (pieczywa, kasz, makaronów, płatków zbożowych), większości nabiału, ryb, orzechów, dużej części warzyw i owoców, cukru, słodyczy i alkoholu. Z diety usuwamy również produkty wysoko przetworzone i dania typu fast food. A może zainteresują cię także te przepisy w diecie niskowęglowodanowej?
“Dieta kopenhadzka” – godziny posiłków
Godziny posiłków, jakie zakłada odchudzająca dieta kopenhaska, są ściśle ustalone, dozwolone są jedynie małe odstępstwa od zaplanowanej godziny (do 30 minut).
Dokładny rozkład godzinowy jest następujący:
- śniadanie w godzinach: między 8:00 a 9:00,
- obiad w godzinach: między 12:00 a 14:00,
- kolacja w godzinach: między 17:00 a 18:00.
“Dieta kopenhadzka” – opinie i efekty
Opinie na temat diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska reklamowana jest jako skuteczna dieta odchudzająca, która ma poprawić nasz metabolizm, przyspieszyć przemianę materii i zapewnić trwałą utratę kilogramów. Ilość kilogramów, które teoretycznie możemy stracić, wynosi nawet od kilku do kilkunastu kilogramów w ciągu dwóch tygodni, w zależności od parametrów ciała, stylu życia i dotychczasowych nawyków żywieniowych. To tyle, jeśli chodzi o optymistyczne opinie.
Twórcy diety obiecują szybkie efekty odchudzające, ale ponieważ dieta nie może trwać zbyt długo, nie utracimy zbyt wiele tkanki tłuszczowej. Choć początkowe efekty mogą być zadowalające, to niska kaloryczność diety powoduje spowolnienie przemiany materii, a w rezultacie szybkie pojawienie się efektu jo-jo. Zdrowe zasady odżywiania zakładają, że korzystne dla zdrowia tempo zrzucania wagi nie powinno być większe niż od 0,5 do 1 kg na tydzień. Zwolennicy diety zalecają, że aby utrzymać odchudzające działanie diety, należy przejść po niej na dietę niskokaloryczną, np. 1000 kcal, która jednak jest niestety równie szkodliwa dla organizmu.
Niektóre opinie na temat diety z miasta Kopenhaga są pozytywne, a sama dieta określana jest jako odchudzająca, ponieważ sugeruje się, że jest ona na tyle krótka, że nie może wyrządzić większych szkód naszemu organizmowi. Jednak już podczas jej stosowania pojawia się gorsze samopoczucie, głód i bóle głowy, a spowolniony metabolizm może powodować niekorzystne efekty jeszcze przez długi czas.
Ten sposób odżywiania dostarcza bardzo mało węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a także niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Bardzo istotnym zastrzeżeniem jest również to, że dieta kopenhaska nie uczy prawidłowych nawyków żywieniowych, a to właśnie ten aspekt powinien być podstawą skutecznego odchudzania.
Niska ilość błonnika może zwiększać ryzyko wystąpienia zaparć, a bardzo niska ilość warzyw oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych prowadzi do stopniowego wyniszczenia organizmu.
Od czasu do czasu pojawiają się pytania, czy dieta kopenhaska to skuteczna dieta na trądzik. W końcu eliminuje się z niej większość produktów spożywczych, a za część problemów skórnych odpowiada właśnie nieprawidłowa dieta. Jednak dieta na trądzik wymaga dostarczenia organizmowi wielu witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka, a tego “dieta kopenhadzka” nam nie zapewni.
Dla kogo niewskazane jest kopenhaskie menu?
Odchudzająca dieta kopenhaska jako dieta bardzo niedoborowa może być niekorzystna dla wszystkich, także całkowicie zdrowych, osób, ale są pewne grupy ludzi, którzy powinni zachować szczególną ostrożność. Są to między innymi:
- osoby intensywnie trenujące, a także te o słabej kondycji zdrowotnej,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- dzieci i młodzież,
- osoby starsze,
- osoby chorujące na schorzenia układu krążenia, choroby układu pokarmowego lub nerek.
Dieta kopenhaska – dokładny jadłospis i menu w diecie pochodzącej z miasta Kopenhaga
“Dieta kopenhadzka” ma bardzo dokładny plan i godziny posiłków. Konkretny jadłospis zaplanowano na 13 dni, jednak duża część potraw się w nim powtarza. Jeśli zdecydujemy się już na podjęcie diety, warto zastosować się do podstawowych zaleceń i przestrzegać jej zasad.
1 i 8 dzień diety
Śniadanie – czarna kawa z dodatkiem łyżeczki cukru.
Obiad – szklanka ugotowanego szpinaku, 1 pomidor, 2 jajka ugotowane na twardo.
Kolacja – befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z dodatkiem łyżki oliwy i soku wyciśniętego z cytryny.
2 i 9 dzień diety
Śniadanie – czarna kawa z dodatkiem łyżeczki cukru.
Obiad - befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z dodatkiem łyżki oliwy i soku wyciśniętego z cytryny, surowy owoc.
Kolacja – plaster szynki (100 g), ¾ szklanki jogurtu naturalnego.
3 i 10 dzień diety
Śniadanie - czarna kawa z dodatkiem łyżeczki cukru, grzanka z chleba razowego.
Obiad – szklanka gotowanego szpinaku lub brokułów, surowy owoc.
Kolacja – plaster szynki (100 g), 2 jajka ugotowane na twardo, 5 liści sałaty z dodatkiem łyżki oliwy i soku wyciśniętego z cytryny.
4 i 11 dzień diety
Śniadanie - czarna kawa z dodatkiem łyżeczki cukru.
Obiad – jajko ugotowane na twardo, starta marchewka, małe opakowanie twarożku lub serka wiejskiego.
Kolacja – 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki kompotu z owoców bez cukru.
5 i 12 dzień diety
Śniadanie - 1 duża starta marchew z sokiem wyciśniętym z cytryny.
Obiad - 300 g pieczonej bez tłuszczu lub gotowanej ryby (najlepiej dorsza albo pstrąga).
Kolacja - befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z sokiem wyciśniętym z cytryny, szklanka gotowanego szpinaku lub brokułów.
6 i 3 dzień diety
Śniadanie - czarna kawa z dodatkiem łyżeczki cukru, grzanka.
Obiad – pierś z kurczaka gotowana lub duszona bez wcześniejszego obsmażania, 5 liści sałaty z dodatkiem łyżki oliwy i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Kolacja – 2 jajka ugotowane na twardo, starta duża marchewka, sok z cytryny.
7 dzień diety
Śniadanie – herbata bez cukru.
Obiad – pierś z kurczaka lub befsztyk wołowy (150 g), świeży owoc.
Kolacja – bez kolacji.
Dieta kopenhaska to bardzo rygorystyczny plan żywieniowy, który trwa dokładnie 13 dni. Menu opiera się jedynie na kilku produktach spożywczych, które są ujęte w konkretnym, ustalonym jadłospisie. Dieta z miasta Kopenhaga jest mocno niedoborowych sposobem odżywiania, który spowalnia metabolizm i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo. Osoby, które planują wdrożyć taki system odżywiania, zawsze powinny wcześniej poradzić się lekarza, gdyż może być ona bardzo niekorzystna dla organizmu.