Dieta koktajlowa - opis, zasady, efekty, przepisy, porady
Dieta koktajlowa to rodzaj diety odchudzającej i oczyszczającej, której zasady opierają się na spożywaniu posiłków w postaci koktajli i smoothie, sporządzonych z warzyw i owoców. Choć możemy w tej formie dostarczyć wielu składników odżywczych, to jednak nie powinna ona być stosowana zbyt długo, ponieważ może doprowadzić do powstania niedoborów pokarmowych. Jakie są założenia diety koktajlowej i jakie efekty może przynieść?
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu dietetyczne przepisy.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zasady diety koktajlowej
Założenia koktajlowego menu
Jakich zasad powinniśmy przestrzegać, wprowadzając jadłospis opierający się na koktajlach owocowych i warzywnych?
- Należy wybierać produkty pełnowartościowe, sezonowe warzywa i owoce, dodatki do koktajli pozbawione konserwantów, barwników, wzmacniaczy smaku i innych niepotrzebnych składników.
- Ponieważ dieta w dużej mierze opiera się na warzywach i owocach, warto postawić na ekologiczne produkty, które zawierają mniej nawozów i chemicznych dodatków.
- Większą część koktajli powinny stanowić warzywa, ponieważ zawierają mniej cukru, niewskazanego przy diecie koktajlowej.
- Choć koktajle są w wersji płynnej, to poza posiłkami nie należy zapominać o piciu odpowiedniej ilości płynów. Jest to szczególnie istotne w przypadku spożywania dużych ilości warzyw, które są prawdziwym turbo doładowaniem, jeśli chodzi o ilość błonnika.
- Warto wyeliminować z diety cukier, słodycze, produkty wysoko przetworzone, dania typu fast food, tłuste mięsa, wędliny, produkty wędzone, konserwowane, nadmiar soli, słodzone i gazowane napoje, alkohol.
- Dietę opartą na koktajlach owocowych i warzywnych można wzbogacić dodatkiem gotowanego mięsa lub ryby, jogurtem naturalnym, niewielką ilością produktów pełnoziarnistych.
- Ponieważ część witamin niezbędnych dla zdrowia rozpuszcza się w tłuszczach (są przyswajane przez organizm jedynie w obecności tłuszczu), koktajlowa dieta warzywna powinna zawierać ich odpowiednią ilość. Przepisy na koktajle warto wzbogacić o dodatek oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego, awokado, pestek dyni i słonecznika czy orzechów. Poza witaminami dostarczymy również organizmowi cennych kwasów omega-3.
Rodzaje diet koktajlowych
Wszystkie diety koktajlowe opierają się na spożywaniu koktajli owocowych i warzywnych, a ich rodzaj jest uzależniony głównie od czasu trwania. Najczęściej stosowana dieta koktajlowa trwa 14 dni, ale są również diety trwające 21 dni lub zaplanowane na tydzień. Ponieważ oczyszczająca dieta oparta na koktajlach jest częściowo niedoborowa, osoby rozpoczynające przygodę z koktajlami powinny postawić właśnie na dietę na tydzień, ponieważ tygodniowe obostrzenia spowodują mniej negatywnych skutków dla naszego organizmu.
Przepisy na koktajle warzywne i owocowe mogą być bardzo rozmaite, jednak najczęściej dominują takie warzywa jak: buraki, marchew i pomidory. Kuracja warzywna o wiele bardziej wspiera odchudzanie i pozytywnie wpływa na zdrowie, ponieważ menu oparte o warzywa dostarcza wiele witamin, składników mineralnych i błonnika, a mniej cukru niż koktajlowa dieta owocowa.
Marchewka jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy (beta-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna, flawonoidy czy związki fenolowe), które walczą z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, opóźniając procesy starzenia i wzmacniając system odpornościowy. Składniki odżywcze zawarte w marchewce wpływają również pozytywnie na wzrok i stan naszej skóry.
Buraki wpływają korzystnie na układ krwionośny, poprawiają pamięć i koncentrację, zwiększają wydolność organizmu. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, A, E i K, błonnika oraz składników mineralnych, wśród których można wymienić potas, magnez, żelazo, cynk oraz fosfor.
Pomidory to kolejne turbo doładowanie zdrowotne. Są bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak likopen i beta-karoten, a także witaminy C, E i potasu. Mają właściwości antynowotworowe, poprawiają pracę układu krążenia, a dzięki pozytywnemu działaniu na trawienie, ułatwiają procesy odchudzania.
Wymienione warzywa są oczywiście jedynie podstawą, możemy wzbogacać je o inne produkty roślinne, takie jak zielonolistne warzywa, świeże zioła, kiełki, ogórki, seler naciowy, rzodkiewkę, koperek, pietruszkę, szczypiorek, cebulę czy czosnek. Koktajle i smoothie warto wzbogacić o aromatyczne przyprawy, np. cynamon, kardamon, imbir czy wanilię. Nie tylko dodadzą one walorów smakowych, ale poprawią również wartość odżywczą potraw. Aby zwiększyć ilość białka, możemy je przyrządzać na bazie fermentowanych napojów mlecznych, np. jogurtu, kefiru czy maślanki.
Także kuracja owocowa powinna być wzbogacona o dodatek świeżych warzyw i źródeł zdrowych tłuszczów, tak aby lepiej zbilansować koktajlowe posiłki. A może zainteresuje cię także ten artykuł o zasadach diety kopenhaskiej?
Diety koktajlowe – opinie i wpływ na zdrowie
Opinie na temat diety koktajlowej
Wśród opinii na temat diety koktajlowej często pojawiają się aspekty dotyczące jej oczyszczającego i odchudzającego działania. Duża ilość warzyw i owoców, a co za tym idzie błonnika, może faktycznie zapewnić oczyszczające efekty, poprzez pozytywny wpływ na pracę jelit.
Należy jednak pamiętać, że jest to eliminacyjny sposób odżywiania i dłuższe jego stosowanie może doprowadzić do powstania niedoborów pokarmowych, np. niedoboru witaminy D, białka, witaminy B12, cynku czy żelaza. Również składniki zawarte w warzywach i owocach, spożywanych w nadmiarze, mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, powodując przykładowo powstawanie kamieni nerkowych lub uszkadzając szkliwo zębów.
Czasami dieta koktajlowa jest określana jako dieta bogatoresztkowa, jednak nie jest to równoznaczne. Dieta bogatoresztkowa zakłada zwiększone spożycie błonnika, jednak głównie w postaci surowych warzyw i owoców, produktów z pełnego ziarna (ciemne pieczywo, grube kasze, ciemny ryż i makaron, płatki owsiane, otręby zbożowe, mąka pełnoziarnista), nasion, pestek, orzechów i warzyw strączkowych. Jeśli w diecie bogatoresztkowej chcemy uwzględnić koktajle, warto wzbogacić je dodatkiem naturalnych płatków zbożowych lub otrąb.
Dieta koktajlowa – wpływ na odchudzanie
Dieta koktajlowa określana jest często jako dieta turbo odchudzająca. Czy tak jest faktycznie? Jadłospis z przepisami zawierającymi przede wszystkim warzywa i owoce może wspomagać zrzucanie wagi, ale należy pamiętać, że po pierwsze nie powinniśmy stosować go zbyt długo, a po drugie jest na ogół bardzo niskokaloryczny co może sprzyjać pojawianiu się efektu jo-jo. Dieta nie uczy również prawidłowych nawyków żywieniowych, więc nie będzie dobrym rozwiązaniem, jeśli chcemy schudnąć na stałe.
Dieta koktajlowa to dieta odchudzająca i oczyszczająca, której menu zakłada spożywanie większości posiłków w postaci warzywnych i owocowych koktajli oraz smoothie. Najczęściej trwa od 7 do 21 dni i większość jadłospisu stanowią warzywa. Jeśli dobrze zbilansujemy koktajlowe posiłki to nie powinna przynieść większych szkód naszemu organizmowi, ale nie powinniśmy jej stosować przez dłuższy niż zakładany okres.