Dieta jogurtowa - charakterystyka, zasady, efekty, przeciwwskazania
Dieta jogurtowa to rodzaj diety odchudzającej, w której najważniejszym elementem są fermentowane produkty mleczne, a zwłaszcza jogurty naturalne. Dieta oparta na jogurtach naturalnych może występować w różnych odmianach, ale każdy z nich zakłada zwiększone spożycie produktów mlecznych, zwłaszcza jogurtów czy kefirów. Diety jogurtowe mogą skutecznie wspierać redukcję wagi, pod warunkiem że zadbamy o odpowiednie zbilansowanie codziennego menu.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dieta jogurtowa – najważniejsze zasady
Rodzaje diet jogurtowych
Jadłospis oparty na jogurtach naturalnych może występować w kilku różnych odmianach, najczęściej stosuje się jednak dietę trwającą maksimum dwa tygodnie. Poza długością trwania diety jogurtowe mogą również różnić się doborem produktów będących elementem codziennego menu, choć nadal głównym składnikiem jadłospisu będą jogurty. Przykładem może być na przykład lubiana dieta owocowo-jogurtowa, w której poza zwiększoną zawartością produktów mlecznych, podwyższona jest również ilość owoców.
Zasady menu opartego na jogurtach
Przykładowy jadłospis w diecie jogurtowej nie zakłada spożywania jedynie tego produktu, ale również włączenia do menu innych, wartościowych artykułów spożywczych. Należy zadbać o regularne posiłki, w ilości od 3 do 5, z czego 2 mogą stanowić jogurtowe przekąski.
Stosując dietę jogurtową, należy zadbać o naturalne, nisko przetworzone produkty, ponieważ w takim przypadku jej wpływ na zdrowie będzie bardziej korzystny.
Zgodnie z zasadami diety nie musimy drastycznie zmniejszać kaloryczności, warto dostosować ją jednak do naszego zapotrzebowania kalorycznego oraz odpowiedniego deficytu. Może to być zarówno dieta 2500 kcal, jak i dieta 1800 kcal, w zależności od naszych potrzeb.
Jogurtowy plan żywieniowy – produkty wskazane
Choć na niektórych forach internetowych możemy spotkać się z opiniami, że właściwa dieta jogurtowa powinna opierać się jedynie na jogurcie, to aby osiągnąć najlepsze efekty, należy włączyć do niej również inne produkty: produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa, owoce, niewielkie ilości mięsa, ryb, jajek oraz nabiału innego niż jogurt i kefir.
Bardzo ważnym elementem jadłospisu jest również odpowiednia ilość wypijanych płynów, wśród których, poza fermentowanymi produktami mlecznymi powinna znaleźć się woda mineralna oraz ziołowe herbaty. W diecie może również pojawić się kawa, ale należy ją zawsze stosować jako składnik posiłku, zwłaszcza jeśli pijemy kawę z mlekiem lub cukrem.
Diety jogurtowe – polecane przepisy
Przepisy kulinarne pojawiające się w planie żywieniowym opartym na jogurtach nie różnią się znacząco od przepisów zdrowej diety, jednak należy pamiętać o włączeniu najlepiej do każdego posiłku jogurtu lub kefiru.
Aby zadbać o lepsze efekty odchudzające diety, warto zastosować odpowiednie techniki kulinarne, takie jak gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu, duszenie bez obsmażania. Warto również spożywać jak najwięcej warzyw i owoców w postaci surowej.
Dieta jogurtowa – opinie i możliwe efekty uboczne
Opinie na temat diety jogurtowej
Dieta jogurtowa jest określana często na forum jako skuteczna kuracja odchudzająca. Dobrze zbilansowana, bogata w wartościowe produkty spożywcze dieta z jogurtami naturalnymi może dawać dobre efekty, ale należy pamiętać, że nie powinniśmy jej stosować dłużej niż przez dwa tygodnie. Wśród opinii, które możemy znaleźć na forum, znajdziemy informacje, że pierwszych efektów możemy spodziewać się już po tygodniu, a kolejnych po dwóch tygodniach stosowania menu opartego o jogurty.
Musimy jednak pamiętać, skuteczna i trwała dieta odchudzająca to w rzeczywistości stała zmiana nawyków żywieniowych, dlatego warto zadbać o to, by po dwóch tygodniach nie wrócić do gorszych zwyczajów. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat zasad diety okienkowej?
Wady i zalety diet jogurtowych
Plan żywieniowy oparty na jogurtach, jak każdy odmienny sposób odżywiania ma swoje zalety i wady.
Jedną z zalet diety jogurtowej jest racjonalna kaloryczność diety, która jest zgodna z zasadami zdrowego odchudzania. Jeśli nasze zapotrzebowanie energetyczne jest wysokie, to możemy zastosować na przykład dietę 2500 kcal, która dostarczy nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niezależnie od tego czy będzie to dieta 1600 kcal czy dieta 2500 kcal, to jeśli będzie dostosowana do nas, przyspieszy zdrową redukcję wagi.
Dietę jogurtową możemy również stosować w połączeniu z innymi rodzajami diety, przykładowo z dietą niskopurynową, ale zawsze należy pamiętać o tym, że cel leczniczy jest najważniejszy. Dieta niskopurynowa, która ma na celu zmniejszenie poziomu kwasu moczowego we krwi, polega na eliminacji lub ograniczeniu w menu produktów bogatych w związki purynowe. Jogurty naturalne i kefiry nie są w nie bogate, dlatego dieta niskopurynowa może być zastosowana z dietą jogurtową, o ile wyrazi na to zgodę lekarz prowadzący.
Do najczęstszych wad diety jogurtowej możemy zaliczyć między innymi:
- monotonny charakter (choć jogurty nie są jej jedynym elementem, to jednak stanowią znaczącą część), co może powodować efekty uboczne w postaci wystąpienia niedoborów pokarmowych,
- możliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego, szczególnie u osób cierpiących na nietolerancję laktozy, alergie na białko mleka krowiego lub inne dolegliwości,
- w przypadku diety owocowo – jogurtowej, z uwagi na wysoką zawartość cukrów, efektem ubocznym może być podwyższony poziom glukozy we krwi, a w efekcie mniejszy spadek masy ciała.
Przykładowy jadłospis diety jogurtowej
Śniadanie
Płatki owsiane ugotowane na wodzie, z jogurtem naturalnym, owocami jagodowymi oraz płatkami migdałów; kawa naturalna.
Drugie śniadanie
Koktajl na bazie jogurtu naturalnego, ze szpinakiem, bananem, awokado i truskawkami
Obiad
Filet z kurczaka zapiekany z ziemniakami, mizeria i kubek kefiru.
Podwieczorek
Jogurt owocowy z otrębami
Kolacja
Kanapki z chleba pełnoziarnistego z twarogiem z jogurtem, rzodkiewką, szczypiorkiem i siemieniem lnianym.