Dieta bez chleba - opis, produkty żywnościowe, przepisy, skuteczność
Dieta bez chleba jest sposobem odżywiania, w którym rezygnujemy ze spożywania pieczywa, a czasami również z innych produktów wyprodukowanych na bazie pszenicy. Według propagatora diety, niejedzenie pieczywa skutecznie wspomaga odchudzanie, jest również korzystne dla naszego zdrowia. Poznaj najważniejsze zasady jadłospisu bez chleba.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Na czym polega dieta bez chleba?
Jadłospis bez pieczywa – najważniejsze założenia
Najpopularniejsza dieta bez chleba jest sposobem żywienia rozpowszechnionym przez amerykańskiego lekarza, dr Williama Davisa, będącego autorem popularnej książki „Dieta bez pszenicy”.
Podstawową zasadą diety jest rezygnacja ze wszystkich produktów zawierających pszenicę, zarówno tę oczyszczoną, jak i pszenicę w wersji pełnoziarnistej.
Niektóre odmiany diety bez chleba wymagają wykluczenia z codziennego menu także innych produktów zbożowych, jednak w takim przypadku warto zwrócić uwagę na odpowiednie zbilansowanie codziennych dań. Przepisy kulinarne w takim sposobie odżywiania mogą zakładać wykluczenie następujących produktów:
- pieczywa z różnych rodzajów zbóż,
- pieczywa i produktów z pszenicy,
- pieczywa i makaronu,
- pieczywa oraz innych produktów zbożowych.
Dieta bez chleba – produkty polecane oraz niewskazane
Jadłospis, który zakłada rezygnację ze spożywania pieczywa nie musi być pozbawiony odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Istotną kwestią jest, by w przepisach kulinarnych uwzględnić produkty ze wszystkich grup artykułów spożywczych:
- chude mięso, ryby i jaja (mięso drobiowe, wołowina, cielęcina, chuda wieprzowina, chude oraz tłuste ryby morskie),
- produkty mleczne: sery, mleko, fermentowane produkty nabiałowe (jogurt naturalny, maślanka, kefir), masło,
- warzywa, z ograniczeniem ziemniaków, kukurydzy, warzyw strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola, soja, groch, bób),
- owoce, szczególnie owoce jagodowe (maliny, truskawki, poziomki, jeżyny, jagody, borówki, żurawina) oraz wiśnie i czereśnie, ograniczeniu natomiast powinny podlegać banany,
- wartościowe źródła tłuszczów: orzechy, migdały i ziarna (najlepiej nieprażone), awokado, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, olej z awokado, pestki dyni i słonecznika,
- przyprawy i dodatki do potraw, które nie zawierają dodanego cukru: zioła, przyprawy, musztardy, chrzany, majonezy, octy, sosy sojowe.
W diecie bez chleba jako źródło węglowodanów wybiera się najczęściej warzywa oraz produkty zbożowe, które naturalnie nie zawierają glutenu: owies, gryka, proso, sorgo, komosa ryżowa, ryż. Nie jest to jednak zasada konieczna, a dopuszczalne produkty uzależnione są od wybranego wariantu diety.
Jakich produktów należy unikać będąc na diecie bez chleba? W pierwszej kolejności jest to oczywiście pieczywo, natomiast pozostałe produkty zbożowe eliminujemy, jeśli tak zakłada wybrany przez nas model żywienia.
Wśród artykułów zbożowych, które najczęściej, poza pieczywem, eliminuje się z jadłospisu wymienić można między innymi: inne produkty z mąki pszennej (makarony, płatki, ciasta i ciasteczka, gofry, pierogi, naleśniki, kluski), produkty jęczmienne, żytnie, a także wyprodukowane ze zbóż bezglutenowych, ale charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym.
Jeśli zależy nam na tym, żeby dieta eliminująca pieczywo wpłynęła korzystnie na nasze zdrowie, z codziennego menu warto również wyeliminować powszechnie określane jako mniej zdrowe produkty spożywcze. Są to między innymi:
- artykuły wysokoprzetworzone, z dodatkiem niepotrzebnych składników, takich jak konserwanty, wzmacniacze smaku i aromatu, sztuczne barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy,
- cukier oraz produkty go zawierające: słodycze, słodkie soki i napoje, przetwory owocowe (dżemy, konfitury, marmolady), miód, syrop klonowy,
- słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy) i dania typu fast food,
- nadmiar tłuszczów nasyconych,
- gazowane oraz energetyczne napoje, alkohol i inne używki.
Sprawdź także ten artykuł: Dieta okienkowa - charakterystyka, schemat, skuteczność, opinie.
Dieta bez chleba – opinie oraz spodziewane efekty
Jakich efektów możemy się spodziewać stosując dietę bez chleba
Zwolennicy niejedzenia produktów pszennych wskazują w pierwszej kolejności na widoczne efekty odchudzające. Można spotkać się z opiniami, że redukcja wagi może wynosić nawet 5kg w ciągu dwóch tygodni. Wskazuje się również na mniejsze uczucie głodu oraz ograniczone wahania poziomu cukru we krwi.
Takie opinie możemy jednak usłyszeć o wielu rodzajach diet redukcyjnych, niekoniecznie tych wykluczających pieczywo. Choć rezygnacja z chleba nie musi oznaczać wystąpienia niedoborów pokarmowych, warto jednak zadbać o obecność w diecie innych węglowodanów, tak aby ich zawartość w całościowym jadłospisie nie była zbyt niska.
Rezygnacja z chleba a inne rodzaje diet
Stosowanie jadłospisu eliminującego pieczywo nie wyklucza innych modeli żywieniowych, przykładowo diety przy zaparciach czy diety zgodnie z grupą krwi. Zarówno dieta przy zaparciach, jak i dieta zgodnie z grupą krwi mogą zawierać przepisy kulinarne zakładające niejedzenie pszenicy. Dieta przy zaparciach obejmuje wprawdzie produkty zbożowe z pełnego ziarna, jednak nie musi być to pszenica. Podobnie dieta zgodnie z grupą krwi zakłada obecność w niektórych wariantach artykułów zbożowych, jednak nie jest wskazane, z jakich zbóż powinny one być wyprodukowane.
Czy dieta bez glutenu jest wskazana dla każdego?
Dieta bezglutenowa jest konieczna w przypadku występowania celiakii, alergii na pszenicę lub nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Osoby zdrowe nie powinny rezygnować z produktów zbożowych, także tych zawierających gluten, ponieważ eliminacja dużej części produktów może prowadzić do powstania niedoborów pokarmowych.
Dieta bez chleba – przykładowy jadłospis
Śniadanie
Omlet jajeczny z malinami, borówkami i posiekanymi orzechami włoskimi.
Drugie śniadanie
Koktajl na bazie jogurtu naturalnego ze szpinakiem, gruszką oraz siemieniem lnianym.
Obiad
Zapiekanka z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, kalafiora i papryki z sosem czosnkowym.
Kolacja
Sałatka z wędzonym dorszem, roszponką, czerwoną cebulą i oliwkami.