Dieta 1400 kcal - opis, zasady, skuteczność, porady dietetyka
Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta redukcyjna może przynieść wiele zadowalających efektów, o ile jest dostosowana do potrzeb i wymagań konkretnej osoby. Jeśli jadłospis o obniżonej ilości kalorii będzie zaplanowany na wartość energetyczną niższą niż nasza podstawowa przemiana materii (niezbędna dla utrzymania podstawowych funkcji życiowych), to nie tylko nie schudniemy, ale możemy doprowadzić do spowolnienia metabolizmu, a w efekcie jeszcze większych problemów z wagą. Jak w takim razie właściwie zaplanować dietę 1400 kcal? O tym w artykule poniżej.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu dietetyczne przepisy.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zdrowa dieta 1400 kcal
Od czego zależy nasze zapotrzebowanie kaloryczne
Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii jest niezbędne dla zachowania pełni zdrowia i prawidłowych funkcji organizmu. Ilość kalorii, których potrzebuje nasz organizm w ciągu dnia, zależy od wielu różnych czynników. Do najważniejszych z nich należą: wiek, płeć, wzrost, masa ciała, poziom aktywności fizycznej (zarówno tej dotyczącej sportu, jak i codziennych czynności), stan naszego zdrowia, szczególne stany fizjologiczne (na przykład okres ciąży lub karmienia piersią), a także zawartość w codziennym menu najważniejszych składników odżywczych.
Dieta 1400 kcal – podstawowe założenia zdrowego jadłospisu
Dieta 1400 kcal jest dietą niskokaloryczną, która powinna być dostosowana do potrzeb konkretnej osoby oraz jej zapotrzebowania kalorycznego. W pierwszej kolejności powinniśmy obliczyć naszą podstawową przemianę materii (PPM) oraz całkowitą przemianę materii (CPM) uwzględniającą codzienną aktywność. Dopiero tę wartość można zredukować o około 10-15%, tak aby zapewnić sobie zdrowe chudnięcie oraz uniknąć efektu jo-jo.
Przepisy niskokalorycznej diety 1300 kcal lub 1400 kcal zakładają techniki kulinarne, które powodują ograniczenie nadmiernej ilości tłuszczu. Posiłki przygotowywane są najczęściej metodą gotowania, gotowania na parze, duszenia bez wcześniejszego obsmażania, a także pieczenia bez dodatku tłuszczu.
Jakie produkty warto jeść w ciągu tygodnia?
Planując tygodniowy lub miesięczny jadłospis, warto włączyć do niego niskoenergetyczne posiłki, które pozwolą na zachowanie założonej wartości energetycznej diety. Przepisy kulinarne powinny zawierać takie produkty jak:
- chudy nabiał: niskotłuszczowe mleko, fermentowane produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka), chude sery twarogowe,
- chude mięso i ryby (kurczak, indyk, chuda wołowina, dorsz, mintaj, morszczuk, miruna, sola),
- duża ilość warzyw z różnych grup oraz w mniejszej ilości owoców,
- produkty z pełnego ziarna, które powodują wolniejszy wyrzut glukozy do krwi: pełnoziarniste pieczywo, grube kasze (kasza jęczmienna pęczka, kasza gryczana), brązowe makarony, naturalny ryż, pełnoziarniste płatki zbożowe,
- zdrowe tłuszcze, wśród których dominować powinny tłuszcze w wersji roślinnej: oliwa z oliwek, oleje roślinne, orzechy, pestki nasiona, awokado, siemię lniane.
Unikać powinniśmy posiłków zawierających cukry proste, dużą ilość tłuszczów nasyconych, a także produktów wysoko przetworzonych, dań typu fast food, żywności zawierającej niepotrzebne dodatki (konserwanty, sztuczne dodatki smakowe i zapachowe). Z niskokalorycznej diety wyeliminować warto również alkohol, który zawiera dużo niepotrzebnych kalorii.
Efekty stosowania niskokalorycznych diet
Jakie opinie na temat niskoenergetycznych diet możemy spotkać na forum?
Opinie na temat stosowania niskokalorycznego menu są różne i zależą w dużej mierze od wybranego wariantu diety. Na forach internetowych możemy spotkać się z rozmaitymi opiniami na temat przykładowo takich niskokalorycznych diet jak dieta detox, dieta 13-dniowa, dieta 1300 kcal, dieta kefirowa, dieta jogurtowa czy lecznicza dieta niskopurynowa. Niektóre z nich można stosować jedynie przez krótki czas tak jak na przykład dieta 13-dniowa, lub programy żywieniowe trwające tydzień, miesiąc czy okres 2 tygodni. Sprawdź także ten artykuł na temat założeń i zasad diety 1500 kcal.
Niedoborowe diety detox, kefirowa i jogurtowa
Dieta detox uznawana jest za skuteczną dietę oczyszczającą, jednak jej efekty nie zawsze są tak spektakularne jak obiecują jej twórcy. Duża część rodzajów diet detox opiera się na głodówkach, a one nie służą ani naszemu zdrowiu, ani dobremu samopoczuciu. Istnieją jednak zdrowsze wersje diet oczyszczających, które możemy przykładowo stosować w postaci diety 13-dniowej zakładającej spożywanie większej ilości warzyw i owoców oraz picie większej ilości płynów.
Podobnie jest w przypadku diety jogurtowej oraz diety kefirowej, które częściowo są dietami niedoborowymi. Dieta jogurtowa to program żywieniowy trwający 2 tygodnie, w której podstawą menu są jogurty naturalne, jednak jest również możliwość zastosowania mniej restrykcyjnych przepisów, gdzie stosujemy zdrową dietę, której stanowią one jedynie znaczący element. Dieta kefirowa polega na spożywaniu przez czas jej trwania głównie kefiru, ze znacznym ograniczeniem innych produktów. Ze względu na niewystarczającą ilość składników odżywczych, nie powinna być stosowana dłużej niż 5 dni.
Diety niskokaloryczne i lecznicze
Należy pamiętać, że zarówno dieta 1400 kalorii, jak i na przykład dieta 1300 kcal to diety bardzo ubogoenergetyczne, które mogą nie być wystarczająco kaloryczne, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmowi. Czasami na forum pojawiają się porady, aby tego typu niskokaloryczny jadłospis zastosować przez krótszy czas, na przykład miesiąc, 2 tygodnie lub nawet tydzień przed jakimś ważnym wydarzeniem, jednak nawet w takim przypadku opinie nie są zachęcające. W pierwszym okresie odchudzania tracimy głównie wodę, a wynikający z jej utraty spadek wagi nie zawsze będzie skutkował atrakcyjnym wyglądem.
Szczególnie dużą uwagę należy przyłożyć do kaloryczności diety w przypadku diet leczniczych, na przykład diety niskopurynowej, diety przy wrzodach lub zapaleniu żołądka. W takim przypadku energetyczność jadłospisu jest istotnym elementem terapeutycznym, a dieta purynowa wymaga dodatkowo dokładnego dobrania konkretnych produktów spożywczych.