Mieszkasz w Polsce? Masz dostęp do najlepszych i najpyszniejszych jabłek. Korzystaj, ponieważ jabłka są cenne dla zdrowia. Jeśli lubisz te owoce, przeczytaj koniecznie, jakie są ich zalety. Sprawdź, jak wiele dobrego dzieje się, gdy jesz zaledwie jedno jabłko dziennie.
Jabłka mają pozytywny wpływ na pracę jelit. Wynika to z faktu, że owoce te (najlepiej jedzone razem ze skórką) dostarczają błonnika. Dzięki temu można zapobiegać zaparciom. Jabłka dostarczają także pektyn, których zadaniem jest odżywianie dobroczynnych bakterii jelitowych.
Jedzenie jabłek może wspierać odchudzanie. Jeśli spożywa się owoc wraz ze skórką, dostarcza się więcej błonnika oraz polifenoli. Błonnik zapewnia większą sytość, zaś polifenole przeciwdziałają otyłości. Ważne jest tutaj to, by owoce były jedzone w całości, a nie w formie rozdrobnionej, na przykład musu.
Zapobieganie zawałom, udarom, cukrzycy, a do tego działanie przeciwzapalne
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego regularne jedzenie jabłek ma podobny wpływ na układ krwionośny, jak stosowane leki. Flawonoidy oraz polifenole występujące w jabłku zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, a błonnik zmniejsza poziom cholesterolu. Dzięki temu mamy szansę wzmocnić profilaktykę zawałów serca czy miażdżycy.
Ponadto wykazano że jedzenie jabłek związane jest z obniżeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 aż o 18%.
Jak wyżej wspomniano, jabłka zawierają flawonoidy. Te z kolei obniżają ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Kwercytyna, która znajduje się w owocach, także wpływa pozytywnie na mózg poprzez ochronę przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając tym samym ryzyku wystąpienia między innymi choroby Alzheimera. Ponadto kwercytyna wykazuje działanie przeciwzapalne. Jedno jabłko dziennie pomoże ograniczyć uszkodzenia oksydacyjne w organizmie.
"An apple a day keeps the doctor away" - jedz jedno jabłko dziennie, a unikniesz chodzenia do doktora. Tak brzmi słynne, angielskie powiedzenie. I faktycznie coś w tym jest. Naukowcy dowodzą, jak wartościowe i cenne dla zdrowia jest jabłko.
Ten polski owoc powinien się znajdować w diecie każdego, kto nie ma przeciwwskazań do jedzenia jabłek. Zatem wprowadź jedno jabłko dziennie do swojego jadłospisu i obserwuj swój organizm.
Źródła:
1. The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal Julie E. Flood-Obbagy and Barbara J. Rolls, Appetite. Author manuscript; available in PMC 2010 Apr 1. appetite. 2009 Apr; 52(2): 416–422.
2. Weight Loss Associated With Consumption of Apples: A Review, Sedigheh Asgary, Ali Rastqar, Mahtab Keshvari, J Am Coll Nutr. 2018 Sep-Oct;37(7):627-639.