Zapomniany "syrop z ziemi" z babki lancetowatej - domowy hit na kaszel!

Kiedy pogoda za oknem nie nastraja, siąpi deszcz i wieje wiatr, wiele osób choruje. W okresie spadku odporności często sięgamy po domowe, sprawdzone sposoby na walkę z uporczywym kaszlem czy drapiącym gardłem. Jednym z takich środków jest tradycyjny syrop z liści babki lancetowatej, znany też jako „syrop z ziemi”. Sprawdź, dlaczego warto go stosować i w jaki sposób samodzielnie go przygotować.
- Dlaczego warto stosować babkę lancetowatą na przeziębienie?
- Przepis na syrop z babki lancetowatej
- Jak jeszcze można wykorzystać liście babki lancetowatej?
Dlaczego warto stosować babkę lancetowatą na przeziębienie?
„Syrop z ziemi”, czyli syrop z babki lancetowatej, znany jest od wieków. Nie jest to żadna nowość! Recepturę syropu opracowali nasi przodkowie, którzy stosowali go w medycynie ludowej. W przeszłości przygotowany syrop zakopywano w ziemi – właśnie stąd wzięła się jego potoczna nazwa. Dziś wystarczy chłodne miejsce, takie jak lodówka, aby go przechowywać. Jednak to właśnie dawny rytuał nadaje miksturze wyjątkowy, symboliczny charakter i przypomina o mocy natury.
Roślinę można znaleźć na łąkach i obrzeżach dróg. Ukryte są w niej cenne substancje, takie jak:
- pektyny,
- flawonoidy,
- polisacharydy,
- beta-karoten,
- witaminy C i K,
- krzem,
- cynk.
Dzięki wszystkim tym składnikom babka lancetowata może skutecznie wspierać nasz układ odpornościowy i regenerować tkanki. Działa również przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, będąc remedium na infekcje dróg oddechowych.
Babka lancetowata działa osłaniająco na błony śluzowe gardła, dzięki czemu łagodzi suchość i uczucie drapania. Wspomaga odkrztuszanie oraz regenerację błon śluzowych, co zdecydowanie przynosi ulgę nawet przy intensywnym, suchym kaszlu. Właśnie dlatego warto nauczyć się, jak przygotować z niej domowy syrop.
Przepis na syrop z babki lancetowatej
Aby przygotować syrop z babki lancetowatej, zbierz młode, zdrowe liście babki. Następnie je umyj i osusz, po czym pokrój na większe kawałki. Co zrobić w dalszej kolejności?
- Ułóż liście warstwami w czystym słoju, na przemian z płynnym miodem.
- Proces powtarzaj aż do wypełnienia słoika, kończąc na warstwie miodu.
- Tak przygotowaną mieszankę odstaw do lodówki na ok. 3 miesiące.
- Po upływie czasu syrop nabierze ciemnej barwy i gęstej konsystencji.
Najlepiej spożywać syrop z babki lancetowatej po jednej łyżeczce trzy razy dziennie, głównie w okresie zwiększonego ryzyka infekcji. Jako że jest to produkt naturalny, syrop zachowa świeżość przez ok. 2 miesiące po otwarciu – pod warunkiem że przechowujesz go w lodówce.

Jak jeszcze można wykorzystać liście babki lancetowatej?
Liście babki lancetowatej mają zastosowanie nie tylko w łagodzeniu skutków przeziębienia. Wykazują m.in. działanie łagodzące przy podrażnieniach skóry – gdy przyłożysz je do rany, znacznie zmniejszą obrzęk, a także przyspieszą gojenie. Możesz ich również używać jako naturalnych opatrunków w przypadku ukąszeń owadów czy drobnych zadrapań.
Co ciekawe, młode liście babki lancetowatej można dodawać do sałatek, koktajli czy zup, aby wzbogacić dietę o naturalne przeciwutleniacze. Nie bez powodu roślina ta znalazła swoje miejsce w domowych zielnikach! Jej wszechstronne działanie czyni z babki lancetowatej cenny składnik domowej apteczki i kuchennego menu.
Zbierając babkę, pamiętaj, aby wybierać miejsca oddalone od dróg i terenów zanieczyszczonych. Roślina ma zdolność pochłaniania toksyn z gleby, więc zbieraj liście w możliwie czystym środowisku – najlepiej w ciepły, suchy dzień.
Sprawdź też: Prosty przepis na syrop z głogu