Masz w domu rodzynki? Zrób z nich napar i zobacz, co się stanie z twoim ciałem

Ten napar nie tylko zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy, ale również wspiera zdrowie wątroby i jelit! To nie jedyna korzyść, jaką oferuje napar z rodzynek! Jest bardzo łatwy do przygotowania, a jego składniki są niezwykle tanie. Pokażemy, jak zrobić napar z rodzynek oraz jakie ma on właściwości. Masz rodzynki? Przygotuj napar i doświadcz jego działania!
- Rodzynki w diecie cukrzycowej: korzyści i fakty
- Korzyści zdrowotne wywaru z rodzynek
- Wywar rodzynkowy: korzyści i przepis
- Nie marnuj rodzynek: pomysły na ich wykorzystanie
Rodzynki w diecie cukrzycowej: korzyści i fakty
Chociaż istnieje przekonanie, że rodzynki nie są zalecanym elementem diety dla cukrzyków, napar z tych suszonych owoców ma hipoglikemizujące właściwości! Rodzynki to wysuszone winogrona, które należą do owoców o wysokiej zawartości cukru. Winogrona mają indeks glikemiczny równy 46, a rodzynki – 65. Pomimo tego, amerykańscy badacze przeanalizowali wpływ spożywania rodzynek na zdrowie.
Okazuje się, że rodzynki między innymi:
- zmniejszają poziom glukozy we krwi
- stabilizują ciśnienie krwi
- redukują poziom LDL (złego) cholesterolu.
To jednak nie koniec obserwacji!
Korzyści zdrowotne wywaru z rodzynek
Jeśli włączysz do swojego jadłospisu napar z rodzynek, przyniesie to korzyści dla różnych aspektów twojego zdrowia. Przede wszystkim warto zauważyć, że napar z rodzynek wspomaga funkcjonowanie jelit. Działa też korzystnie na mikroflorę jelitową. Picie naparu z rodzynek skraca czas pasażu przez jelita.
Rodzynki zawierają wiele wartościowych dla zdrowia związków przeciwnowotworowych, które mają bardzo pozytywne działanie na zdrowie. W tych suszonych owocach znajdują się takie związki antynowotworowe, jak:
- flawonole
- kwercetyna
- kamferol
- kwasy fenolowe
- kwas kawowy
- kwas kumarowy.
Te związki wywierają silny wpływ na organizm na wiele sposobów. Obniżają poziom insuliny i glukozy we krwi. Z tego powodu zmniejsza się ryzyko rozwoju cukrzycy i insulinooporności. Dodatkowo pomaga to w zapobieganiu nadwagi i otyłości. Oprócz tego antyoksydanty pomagają w redukcji poziomu złego cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz wielu schorzeń związanych z układem krążenia i sercem. Obecność przeciwutleniaczy w diecie redukuje ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak miażdżyca, choroba wieńcowa, niedotlenienie serca i mózgu, co może prowadzić do zawału serca i udaru mózgu.
Bardzo ważne jest to, że związki antynowotworowe, zgodnie z nazwą, stosowane są w profilaktyce ciężkich chorób nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych. Dzięki temu, że te przeciwutleniacze pomagają usuwać wolne rodniki z organizmu, odpowiadają za redukcję stanów zapalnych, które mogą prowadzić do wielu poważnych chorób, takich jak demencja starcza, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera oraz nowotwory. Ponadto, ich działanie spowalnia proces starzenia się organizmu i wzmacnia odporność organizmu, chroniąc przed infekcjami wirusowymi, grzybiczymi, bakteryjnymi. Warto zauważyć, że spożywanie rodzynek może wpływać na niektóre biomarkery oksydacyjne, co zwiększa uczucie sytości poprzez regulację dwóch hormonów: leptyny i greliny.
Napar z rodzynek oczyszcza wątrobę z toksycznych substancji i wspiera organizm w ich eliminacji. Ponadto, rodzynki są doskonałe do szybkiego dostarczenia energii. Są one wybierane przez osoby uprawiające sporty, w których istotne są łatwo przyswajalne źródła węglowodanów.
Wywar rodzynkowy: korzyści i przepis
Rodzynki można spożywać samodzielnie – są smaczne i słodkie. Doskonale nadają się do różnych dań. Stosowane są nie tylko w deserach, ale również w potrawach wytrawnych. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi pomagają zrównoważyć kwaśne i słone potrawy. Jednak najkorzystniej dla zdrowia jest przygotować napar z rodzynek. Wspomaga on oczyszczanie jelit, co zapobiega zaparciom. Dodatkowo, woda rodzynkowa ma przyjemny smak i daje uczucie pełności. W ten sposób zmniejsza się apetyt i unika się podjadania, szczególnie słodyczy.
Przygotowanie naparu z rodzynek jest bardzo proste! Potrzebujesz zaledwie dwóch składników.
Oto one:
- 100 g rodzynek (najlepiej takich bez dodatku cukru)
- 500 ml wody
Wykonanie:
Rodzynki włóż do rondla. Zalej wodą i gotuj przez 20 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź napar, wypij szklankę płynu, a resztę przechowuj w lodówce.
Napar rodzynkowy najlepiej spożywać po obfitym posiłku. Świetnie sprawdza się również picie go przed snem. Wystarczy jedna szklanka dziennie.

Nie marnuj rodzynek: pomysły na ich wykorzystanie
Wypijamy wywar, a co z rodzynkami? Jesteśmy przeciwni wyrzucaniu bakalii. Można z nich stworzyć wiele ciekawych deserów i dań. W ten sposób nic się nie marnuje. Rodzynki z pewnością warto wykorzystać zgodnie z tym, co nam przyjdzie do głowy.
Sprawdzają się w różnego rodzaju deserach. Dobrze jest dodać je do owsianki lub przygotować smaczne ciasteczka z bakaliami. Można upiec ciasto z rodzynkami albo wzbogacić krem do wypieków właśnie suszonymi winogronami. Warto włożyć rodzynki do naleśników (do nadzienia) oraz dodać do jogurtu.
Źródła:
- Gary Williamson, Arianna Carughi, Zawartość polifenoli i korzyści zdrowotne z rodzynek, Nutrition Research Tom 30, Numer 8, Sierpień 2010, Strony 511-519