Ten zapomniany sok to remedium na wysokie ciśnienie i problemy z cukrem

Nasze babcie łączyło zamiłowanie do naturopatii, a ten sok był obowiązkowy w wielu domowych spiżarniach. Obecnie, nieco zapomniany sok z owoców czarnego bzu, nie gości tak często w naszych domach. A szkoda, bo ma wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety i jak samodzielnie go przygotować.
Z tego artykułu dowiesz się:
Czarny bez i jego niesamowite właściwości
Czarny bez (Sambucas nigra) to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych, które doceniano już w starożytności. Używano go jako środek moczopędny, przeczyszczający, napotny, przeciw ukąszeniom żmij, wrzodom i oparzeniom. Starożytne kobiety Rzymu używały go do farbowania włosów, a nasze prababcie wykorzystywały czarny bez jako lek na febrę. Używano go również jako przyprawę do wina lub ciast.
Obecnie doceniany jest za swoje prozdrowotne właściwości:
- Wspomaganie odporności – dzięki dużej obecności witaminy C w soku z czarnego bzu, a także antocyjanów i flawonoidów, sok wspiera układ odpornościowy, pomagając zwalczyć infekcje, takie jak przeziębienie czy grypa. Dodatkowo wspiera drogi oddechowe, przez co może pomóc uporać się z kaszlem.
- Przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie – liczne badania naukowe potwierdzają, że sok z czarnego bzu ma silne działania przeciwwirusowe, a regularne spożywanie soku może skrócić czas trwania infekcji i złagodzić jej objawy.
- Wspomaganie trawienia – docenione działanie przeczyszczające i moczopędne do dziś wykorzystywane do wspomagania oczyszczania organizmu z toksyn, poprzez wsparcie pracy układu pokarmowego. Regularne spożywanie soku sprzyja również rozwojowi prozdrowotnej mikrobioty w jelitach.
- Przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie – obecność antocyjanów i flawonoidów to najlepszy sposób na walkę z wolnymi rodnikami, które obecne są w naszym organizmie przez zanieczyszczenie środowiska, a także kiepski jakościowo styl życia.
- Wspieranie układu krążenia – regularne spożywanie soku z czarnego bzu może uelastycznić naczynia krwionośne, co może przyczynić się do zmniejszenia ciśnienia krwi i zapobiegać nadciśnieniu.
- Obniżenie poziomu glukozy we krwi – w czasopiśmie „Nutrients” opublikowano badanie, w którym u osób z chorobą otyłościową przez tydzień codziennie podawano sok z czarnego bzu. Po tym czasie poziom glukozy we krwi obniżył się aż o 24%, a także niższy był poziom insuliny.
Jak samodzielnie wykonać sok z czarnego bzu.
Choć bez problemu dostaniemy sok z czarnego bzu w aptekach i sklepach, to warto spróbować wykonać go samodzielnie. Przepis na sok nie jest skomplikowany, dlatego z łatwością go wykonasz.
Oto podstawowy przepis:
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
- 500 ml wody
- 500 g cukru (lub miodu do smaku)
- sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie umyć i usunąć zielone lub niedojrzałe kulki, ponieważ mogą zawierać toksyczne substancje.
- Umieścić je w garnku, dodać wodę i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż puszczą sok.
- Przecedzić przez gęste sito lub gazę, oddzielając płyn od miąższu.
- Do soku dodać cukier lub miód oraz sok z cytryny, a następnie podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
- Gorący sok przelać do wyparzonych butelek lub słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do ostygnięcia.

Jak stosować sok z czarnego bzu?
W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać od soku z czarnego bzu, istnieją różne sposoby jego przyjmowania.
Jeśli zależy nam na zwiększeniu odporności to w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko infekcji, powinniśmy pić 1-2 łyżek dziennie. To może uchronić nas przed przeziębieniem. Gdy jednak dopadnie nas przeziębienie, to należy spożywać 3-4 łyżki dziennie, aby szybciej uporać się z nieprzyjemnymi objawami. Sok z czarnego bzu świetnie smakuje dodany do herbaty, więc taki rozgrzewający napar na pewno pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.
Jeśli z pomocą soku z czarnego bzu chcemy poprawić swoje zdrowie np. poprzez wsparcie układu krwionośnego czy też obniżając poziom glukozy we krwi, to należy wybrać sok bez dodatku cukru czy miodu. Te dodatki zdecydowanie nie pomogą, szczególnie w sytuacji problemów z gospodarką węglowodanową. Wtedy zaleca się wypijanie 340 ml niesłodzonego soku z czarnego bzu każdego dnia. Dzieląc porcję na 2, które należy przyjmować rano i wieczorem.
Ze względu na obecność trujących składników, tj. sambunigrynę, owoców czarnego bzu nie wolno jeść lub przetwarzać na sok, bez wcześniejszej obróbki termicznej. Trzeba o tym bezwzględnie pamiętać, aby jak najlepiej skorzystać z jego właściwości bez ryzyka dla własnego zdrowia.
W związku z ryzykiem, jakie niesie za sobą spożywanie nieprzetworzonych owoców, sok z czarnego bzu nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, matek karmiących oraz małych dzieci, bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Sok z czarnego bzu to naturalny i smaczny sposób na wspieranie zdrowia. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i wzmacniającym organizm jest ceniony jako środek wspomagający odporność i walkę z infekcjami. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, by cieszyć się zdrowiem przez cały rok!
Źródło:
- https://smakosze.pl/obniza-cukier-i-reguluje-cisnienie-warto-pic-codziennie-mj-mp-200325