Ten prosty nawyk poprawi pracę twoich jelit. Koniecznie go wypróbuj!

Mężczyzna trzymający się za brzuch
Nawyk, który wspomoże pracę jelit, fot. vachiravit
ikona podziel się
Opublikowano: 02.03.2024 r., 17:09 | Autor: Magda Panek
Błonnik pokarmowy, bo to właśnie o nim mowa, usprawnia pracę jelit. Warto dbać o prawidłową podaż tego składnika, ponieważ nie tylko wpływa na formowanie mas kałowych, ale również przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Błonnik pokarmowy opóźnia procesy trawienia i wchłaniania, przez co nie podnosi tak szybko poziomu glukozy we krwi. Prawidłowa podaż tego składnika odżywczego wynosi około 25 gramów, jednak jego ilość może sięgać nawet 40 gramów przy diecie bogatoreszkowej.

Jaki nawyk warto włączyć do codziennego jadłospisu?

Wiele nawyków żywieniowych ma znaczący wpływ na funkcjonowanie i pracę naszego organizmu. Dziś omówimy jeden z nich - mianowicie odpowiednią podaż błonnika pokarmowego. Przy codziennych śniadaniu wybieraj produkty bogate w ten składnik. Sięgaj po pieczywo razowe, najlepiej z nasionami. Jeśli lubisz śniadania na słodko, koniecznie wypróbuj przepisy na owsianki - zarówno płatki owsiane, jak i owoce, są bogate w błonnik pokarmowy. Takie śniadanie warto włączyć do codziennej rutyny.

Błonnik pokarmowy to składnik odżywczy, który obecny jest w większości produktów spożywczych, które na pewno są w twoim jadłospisie. Naturalnie występuje on w warzywach i owocach, produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych. Do diety warto włączyć również suszone owoce - jednak uważaj z ich ilością, ponieważ są wysokokaloryczne. Owsianki wzbogać również o orzechy, poza błonnikiem dostarczą one wartościowych tłuszczy.

Śniadanie z płatkami i nasionami
Produkt, który warto włączyć do codziennego jadłospisu, fot. foodandcook

Jakie produkty szkodzą jelitom?

Dieta może być również szkodliwa dla twoich jelit. Do przyczyn, które mogą im szkodzić, możemy zaliczyć między innymi:

  • wysoką podaż średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które znajdują się np. w oleju kokosowym,
  • antybiotykoterapie oraz przyjmowane leki przeciwbólowe,
  • częste spożywanie alkoholu,
  • nadmierną podaż cukru w diecie,
  • niedobór błonnika w codziennym jadłospisie,
  • stres,
  • zbyt małą podaż wody w ciągu dnia,
  • siedzący tryb życia, który ogranicza perystaltykę jelit.

Jako jeszcze jeden powód możemy zaliczyć żywność, która szkodzi jedynie tobie. Może się objawiać częstymi biegunkami. Jeśli po zjedzeniu konkretnego produktu jest ci niedobrze, zrezygnuj z niego na jakiś czas i zadbaj o inne produkty wspomagające pracę jelit.

Zdrowe jelita - jaki wpływ mają na nie bakterie?

Zdrowe jelita to przede wszystkim bakterie jelitowe. Najpopularniejszą pożywką dla mikrobioty jest błonnik rozpuszczalny - poprawia on kondycję bakterii jelitowych, usprawnia perystaltykę jelit, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Stosowanie błonnika to nie tylko jelita, ale również zdrowe serce (błonnik zmniejsza ryzyko zawału oraz powstawanie chorób układu sercowo-naczyniowego).

Warto zadbać o zdrowe jelita, ponieważ bakterie jelitowe odgrywają znaczącą rolę w funkcjonowaniu organizmu. Odpowiadają one między innymi za:

  • ułatwione trawienie, szczególnie laktozy;
  • produkcję witamin;
  • poprawę odporności organizmu;
  • nasilanie wchłaniania składników odżywczych;
  • usprawnienie perystaltyki jelit;
  • hamowanie procesów zapalnych.

Źródła:

  1. https://www.allecco.pl/artykuly/czym-jest-blonnik.html
  2. https://drlifestyle.pl/dietetyka/dieta-usprawniajaca-prace-jelit-podstawy-dla-zwyklych-ludzi/
  3. https://www.epacjent.pl/odzywianie/codzienne-nawyki-dla-zdrowych-jelit/
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto