Ten olbrzymi owoc to azjatycki owoc szczęścia - właśnie trwa na niego sezon

Należy do owoców cytrusowych, które są jednymi z największych na świecie. Może ważyć nawet 2 kg! Sezon na niego właśnie trwa - często są na niego promocje, więc korzystaj! Ten owoc posiada ogromnie istotne właściwości prozdrowotne. Jest to pyszne połączenie grejpfruta z pomarańczą. Z naszego artykułu dowiesz się, jakie wartości odżywcze posiada pomelo, jakie są jego właściwości zdrowotne, a także, dlaczego warto go włączyć do diety.
Z tego artykułu dowiesz się:
Czym jest pomelo?
Pompela, pulmetto, pomarańcza olbrzymia, pumelo, biała cytryna, pumpelnus - to inne nazwy pomelo. Jest zaliczane do największego owocu cytrusowego. Należy do rodziny Rutaceae. Można powiedzieć, że jest to mieszanka grejpfruta oraz pomarańczy. Jest słodszy od gorzkiego grejpfruta i nieco mniej słodki od pomarańczy.
Owoc ten rośnie w tropikach na wysokich drzewach. Uprawia się go w Indiach i Chinach, ale pochodzi z Tajlandii i Malezji. Pomelo może osiągać średnicę nawet do 25 cm. Waży od 0,7 do 2 kg. Z owocu je się zazwyczaj tylko miąższ. Jego błonki są gorzkie i twarde, bez problemu da się je zdjąć z miąższu. Wierzchnia skóra pomelo jest gruba, może mieć nawet 5 cm. Tak jak w przypadku skórki z pomarańczy, skóra z pomelo również jest jadalna!
Co zawiera w sobie pomelo?
Pomelo jest bardzo zdrowym owocem. Warto go jeść, ze względu na obecność:
- witamin (C, B1, B2, B3, B6, A, D)
- składników mineralnych (potas, cynk, miedź, fosfor, sód, wapń, żelazo, magnez, mangan)
- beta-karotenu
- błonnika
- bioflawonoidów.
Jest to owoc o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi 30, a także ma niewiele kilokalorii. Zawiera 38 kcal i 9 g węglowodanów w 100 g.
Dlaczego warto jeść pomelo?
- Ze względu na obecne w pomelo przeciwutleniacze: naringenina, naringina oraz likopen zapobiegają pojawianiu się chorób nowotworowych poprzez likwidowanie wolnych rodników. Dodatkowo sprzyjają odmładzaniu i zwalczają stany zapalne w organizmie. Substancje te korzystnie wpływają na zdrowie serca.
- Ze względu na zawartość potasu: dzięki niemu wyrównuje się ciśnienie tętnicze krwi, przez co zapobiega się nadciśnieniu tętniczemu. Naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu, dzięki temu wzrasta dotlenienie komórek ciała. Zmniejsza się tym samym ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu i innych chorób serca. Potas eliminuje również skurcze i sztywność mięśni.
- Ze względu na największą ilość witaminy C spośród wszystkich owoców cytrusowych: wpływa to na poprawienie odporności i wzmocnienie oraz uelastycznienie naczyń krwionośnych. Dzięki temu zapobiega się także chorobom układu krwionośnego. Jest to także substancja przeciwutleniająca - oczyszcza organizm z toksycznych związków, zmniejsza stres oksydacyjny i odmładza.
- Ze względu na niską kaloryczność, indeks glikemiczny, enzymy i błonnik: sprzyja odchudzaniu poprzez dostarczanie niskiej wartości kalorycznej. Nie podnośni gwałtownie poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu jest to owoc polecany osobom na diecie cukrzycowej. Błonnik zapewnia większą sytość i także wpływa na zmniejszenie poziomu glukozy, insuliny oraz cholesterolu LDL i trójglicerydów. Zapobiega też zaparciom i usprawnia pracę jelit. Obecne w pomelo enzymy przyspieszają tempo metabolizmu przez co jest większa szansa na redukcję masy ciała.
- Ze względu na obecność witamin i minerałów: uzupełnia niedobory w organizmie poprawiając stan włosów, paznokci i skóry. Wspomaga przy kacu przywracając poprawną gospodarkę wodno-elektrolitową.
- Ze względu na zasadowe pH: sok z pomelo jest zasadotwórczy. Zaleca się go osobom cierpiącym na zgagę i refluks żołądkowo-przełykowy.
Jak poprawnie obierać pomelo?
Pomelo łatwo się obiera. Najlepiej jest na początku umyć owoc, a następnie za pomocą noża naciąć skórę wzdłuż "na krzyż". Od miejsca przecięcia, za pomocą dłoni usuń skórę. Powinna ławo odchodzić. Następnie pozostało usunąć białe błonki i zjadać miąższ.
Generalnie błonki, które nazywają się albedo, są jadalne. Niestety ich smak jest gorzki, więc zwykle tego nie spożywamy. Warto wiedzieć, że to właśnie to gorzkie albedo ma najwięcej przeciwutleniaczy, które mają silne działanie przeciwnowotworowe.
Tak jak wcześniej wspomniano, skóra wierzchnia z pomelo jest także jadalna. Można ją dodawać do potraw, wysuszyć bądź skarmelizować.
Jakie pomelo wybierać?
Dobry wybór pomelo jest bardzo ważny. Dzięki ocenie organoleptycznej jesteś w stanie kupić naprawdę smaczny i soczysty owoc. Będąc w sklepie na zakupach przyjrzyj się mu dokładnie. Najbardziej smaczne owoce to te, które są ciężkie. Ciężkość owocu jest istotna, ponieważ podczas transportu owoce wysychają. Lżejsze sztuki po obraniu mają suchy miąższ, w którym jest mało soku i wody. Przez to nie jest soczysty.
Pomelo powinno mieć wyrazisty kolor: żółty, zielonkawy, pomarańczowy, lekko różowy. Kolory pomelo są różne. Kluczowe jest to, by skórka nie miała żadnych wgnieceń, przebarwień i plam. Skóra pomelo powinna być gładka i błyszcząca.
Jako że teraz jest sezon na pomelo, leć do sklepu i kup ten owoc na przekąskę. To zdrowa alternatywa dla słodyczy, ponieważ jedząc pomelo dostarczysz cennych substancji, a słodycze tego ci nie dadzą. Pomelo jest o wiele smaczniejsze.

Źródła:
- Ajikumaran Nair S., Rajani Kurup Sr., Akhila S. Nair, Sabulal Baby, Citrus peels prevent cancer, Phytomedicine, 2018 Nov 15:50:231-237.