Produkty "bez cukru" zabijają twoje jelita!
Zamienniki cukru są bardzo powszechne w obecnych czasach. Są chętnie stosowane przez wiele osób, których celem jest głównie redukcja masy ciała. Ich właściwości są wykorzystywane też w różnych dietoterapiach. Tylko czy wiesz, że stosowanie produktów "bez dodatku cukru" wpływa niekorzystnie na jelita, uszkadzając je? Sprawdź koniecznie nasz artykuł, żeby dowiedzieć się więcej!
Z tego artykułu dowiesz się:
Czym są produkty "bez cukru"?
"Bez dodatku cukru" czy "bez cukru" to często spotykane napisy na produktach żywnościowych. Oznaczają one, że dany artykuł spożywczy nie zawiera białego cukru stołowego (sacharozy), a w zamian za niego posiada zamienniki cukru.
Są też takie produkty, które nie zawierają ani sacharozy, ani zamienników cukru - najlepszy wybór w zdrowej diecie. Oznaczeniu takiemu poddaje się produkty takie, które posiadają w składzie naturalne źródła cukrów - na przykład owoce bądź laktoza. Napis ten zwiększa atrakcyjność dla konsumenta, a przy okazji oznacza, że tabela z wartościami odżywczymi zawiera informację na temat cukru - nie jest to jednak cukier stołowy, a cukry naturalne.
Dlaczego należy ograniczać cukier biały?
Cukier stołowy jest produktem spożywczym, który należy ograniczyć. Jest obecny w bardzo wielu produktach, nawet tam, gdzie się tego nie spodziewamy. Obecnie człowiek je dużo cukru stołowego, a to wpływa niekorzystnie na zdrowie. Jego spożywanie w dużej ilości powoduje takie schorzenia, jak:
- nadwaga
- otyłość
- cukrzyca
- insulinooporność
- nadciśnienie tętnicze
- choroby serca
- próchnicę
- problemy z prawidłowym lipidogramem
- nowotwory.
Jednakże umiarkowane spożycie w zalecanych normach nie powoduje problemów zdrowotnych związanych z nadmierną ilością cukru białego w diecie.
Dla kogo są produkty "bez cukru"?
Produkty bez dodatkowego cukru są bardzo dobrym rozwiązaniem dla wielu osób. Ich zaletą jest przede wszystkim niższa kaloryczność w stosunku do białego cukru. Poza tym, niektóre zamienniki cukru mają wielokrotnie większy stopień słodkości niż sacharoza. Z tego powodu są chętnie wybierane przez producentów do produkcji swoich artykułów spożywczych, a także przez konsumentów, którzy mają określone cele.
Z zamienników cukru chętnie korzystają:
- osoby, które się odchudzają
- osoby, które chcą się zdrowo odżywiać
- osoby aktywne fizycznie
- osoby chore na cukrzycę
- osoby chore na insulinooporność.
Jak zamienniki cukru wpływają na zdrowie?
Zamienniki cukru, które są najchętniej wykorzystywane w przemyśle spożywczym to: erytrytol, ksylitol, maltitol, aspartam, acesulfam K, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna, neotam, taumaryna.
Ze względu na swoje właściwości, zamienniki cukru bardzo często zastępują całkowicie biały cukier i zaczynają być stosowane każdego dnia w zbyt dużej ilości. Niestety w ostatnich czasach obserwuje się objawy, które wskazują na konsekwencje wynikające ze zbyt dużej ich ilości w jadłospisie.
Produkty "bez cukru" z dodatkiem substancji słodzących powodują niszczenie jelit! Dotychczas twierdzono, że jeśli substancja zastępująca cukier nie zostaje metabolizowana i niezmieniona trafia do jelit, to jest ona obojętna organizmowi. Niestety wcale tak nie jest. Badania potwierdzają, że substancje słodzące, które stosuje się do produkcji artykułów żywnościowych "bez dodatku cukru" uszkadzają jelita poprzez zaburzenie ich równowagi.
Jakie są objawy uszkodzenia jelit?
- biegunki
- bóle brzucha
- gazy
- wzdęcia
- przelewanie w jelitach.
Jeśli zauważysz, że po spożyciu bezcukrowych produktów pojawiają się u ciebie takie problemy, to objaw tego, że tolerowana przez ciebie dawka substancji słodzących została przekroczona. Dodatkowo w przypadku przedłużającego się uszkodzenia mikrobiomu jelitowego następuje ryzyko zachorowania na między innymi zespół jelita drażliwego, celiakii czy innych chorób.
Jednak to nie wszystko! Problemy z układem krwionośnym, sercem czy występowanie udarów mózgu to może być sprawka erytrytolu lub ksylitolu! To jest naprawdę niebezpieczne!
Czy to oznacza, że zamienniki cukru są złe?
Zarówno nadmiar cukru białego, jak i nadmiar substancji słodzących nie jest dobry dla nikogo. Faktem jest, że zamienniki cukru faktycznie powodują problemy jelitowe. Natomiast mają też dobre strony:
- niższa kaloryczność, która sprzyja redukcji masy ciała
- niższy indeks glikemiczny - zapobiega występowaniu cukrzycy i insulinoporności (jednak przez wpływ na mikrobiom jelit może nastąpić gorsza gospodarka glukozy i insuliny)
- większy stopień słodkiego - można użyć mniej niż cukru do produkcji poszczególnych potraw i produktów
- mniejsze ryzyko występowania próchnicy - bardzo ważne w dbaniu o higienę jamy ustnej.
Powyższe zalety wpływają zachęcająco na konsumentów, ponieważ każdy chciałby żyć zdrowo, być szczupły i nie musieć chodzić do dentysty z powodu próchnicy. Dlatego też łatwo jest przesadzić z ilością substytutów cukru, a to z kolei może przynieść nieprzyjemne objawy z układu pokarmowego.
Co w zamian?
Istnieje kilka fajnych alternatyw dla cukru białego:
- syrop z agawy
- syrop klonowy
- syrop daktylowy
- miód.
Produkty te są naturalne i zdecydowanie są najlepszym wyjściem. Bardzo dobrze jest mieszać różne źródła słodzików i używać ich naprzemiennie. Dzięki temu zmniejszamy szansę na przedawkowanie konkretnych substytutów cukru.
Tak samo sprawa tyczy się syntetycznych (acesulfam K, aspartam czy sukraloza) i półsyntetycznych (ksylitol, erytrytol) zamienników cukru. Okazjonalne używanie produktów "bez cukru" z dodatkiem substancji słodzących nie będzie wiązało się z ryzykiem zdrowotnym. To długotrwałe, wysokie spożycie produktów bezcukrowych zagraża zdrowiu w dłuższej perspektywie stosowania.
Źródła:
- Adrienne Lenhart, William D Chey, A Systematic Review of the Effects of Polyols on Gastrointestinal Health and Irritable Bowel Syndrome, Adv Nutr. 2017 Jul 14;8(4):587-596. doi: 10.3945/an.117.015560. Print 2017 Jul.