O occie jabłkowym można przeczytać wiele informacji. Podobno jest świetny na odchudzanie, zapobiega występowaniu cukrzycy oraz chorobom serca. Czy picie octu jabłkowego faktycznie działa dobrze na organizm? Zobacz między innymi, jakie są przeciwwskazania w spożywaniu octu jabłkowego, a także w czym może pomóc.
Ocet jabłkowy jest to roztwór octowy otrzymywany przez fermentację octową cydru. Wytwarza się go z jabłek. Jest żółto-brązowy i lekko mętny. Ma kwaśny, octowy smak i pachnie jabłkami.
Znany jest on już od dawna - około 5 000 lat przed naszą erą wykorzystywano go w starożytnych kulturach, takich jak kultura chińska, rzymska, egipska, babilońska czy grecka.
Przypisywano mu takie właściwości, jak oczyszczenie wątroby, węzłów chłonnych i krwi, pobudzenie krążenia, zwiększenie witalności czy wzmocnienie odporności.
Ocet jabłkowy zawiera: enzymy, pektyny, aminokwasy, kwas galusowy, epikatechiny, katechiny, kwas kawowy, kwas kumarowy, kwas chlorogenowy, witaminy C, B1, B2, B3, B5, B6, biotynę, kwas foliowy, potas, sód, fosfor, żelazo, magnez, wapń, kwas mlekowy i kwas cytrynowy. Jak widać jest więc bogatym w różnego rodzaju związki roztworem.
Czy faktycznie ma on takie właściwości? Sprawdźmy.
Jakie są właściwości octu jabłkowego?
Ocet jabłkowy działa wpływa korzystnie na wiele aspektów zdrowotnych. Na co można wpłynąć pijąc regularnie ocet jabłkowy?
Wsparcie odchudzania: może zwiększać spalanie tkanki tłuszczowej przez regulację pozomu glukozy i insuliny we krwi, co sprzyja redukcji masy ciała. Dodatkowo zmniejsza uczucie głodu. Nie jest jednak magicznym środkiem, który sprawi, że schudniesz tylko pijąc ocet jabłkowy, a nie zmienisz nic w swoim żywieniu i stylu życia.
Zapobieganie cukrzycy i insulinooporności: regularne picie octu jabłkowego ma wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi.
Zapobieganie chorobom serca: ocet jabłkowy wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu. Ponadto, kwas chlorogenowy hamuje utlenianie "złego" cholesterolu, dzięki czemu można zapobiec wystąpieniu miażdżycy. Konsekwencją miażdżycy najczęściej jest zawał serca, więc to dobry produkt profilaktyczny.
Działa antybakteryjnie i antyseptycznie: stosowanie go może pomóc wyleczyć wszy, grzybicę paznokci, brodawki oraz infekcje ucha. Poprawia tez ogólnie odporność, więc jest dobrym sposobem na domowe metody, które pozwolą uniknąć infekcji.
Odkwasza organizm: wypijanie octu jabłkowego przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Neutralizuje nadmiar kwasów, więc to świetna alternatywa w walce ze wzdęciami, gazami, bólami brzucha lub innymi objawami ze strony przewodu pokarmowego.
Wspiera mikrobiom: ocet jabłkowy jest naturalnym probiotykiem. Pomaga przywrócić równowagę w mikroflorze bakteryjnej jelit.
Jak przygotować ocet jabłkowy, by był odpowiedni do picia?
Ocet jabłkowy trzeba poprawnie przygotować. Nie wolno wypijać na raz większych ilości, a także nie można pić bezpośrednio czystego octu. Nierozcieńczony ocet jabłkowy ma odczyn bardzo kwaśny. Przez to może uszkadzać szkliwo zębów. Poza tym, gdy wypijesz go w zbyt dużej ilości, możesz podrażnić, a w gorszym przypadku, poparzyć przełyk i jamę ustną. Nie stosuj octu jabłkowego podczas gdy przyjmujesz leki obniżające poziom glukozy we krwi, ponieważ może powstawać hipoglikemia (gdy w tym samym momencie wypijesz ocet oraz lek).
By przygotować ocet jabłkowy, który będzie dobry do wypicia, najlepiej jest dodać do szklanki wody jedną lub dwie łyżki octu jabłkowego. Dodatkowo, by nie niszczyć szkliwa zębów, warto pić napój przez słomkę. Mieszankę wypijaj na czczo. Gdy nigdy nie piłaś/eś octu jabłkowego, należy zacząć od mniejszej dawki i obserwować organizm.
Kto nie powininen pić octu jabłkowego?
Ocet jabłkowy nie nadaje się dla takich osób, którym doskwierają głównie problemy pochodzące z przewodu pokarmowego: zapalenie dwunastnicy, zgaga, wrzody żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, inne choroby związane z układem pokarmowym, a także choroby wątroby.
Poza tym, nie powinny stosować go kobiety, które są w ciąży. Należy też pamiętać o osobach, które przyjmują leki zmniejszające poziom glukozy we krwi.
Czy ocet jabłkowy jest godny polecenia?
Kuracje octem jabłkowym zaliczane są do metod naturalnych dbania o zdrowie. Jest to jak najbardziej fajny sposób, by skutecznie poprawić stan zdrowia bez użycia drogich leków. Należy jednak przestrzegać ważnych zasad, które sprawią, że przyjmowanie octu jabłkowego będzie bezpieczne i skuteczne.
Na picie octu jabłkowego mogą zdecydować się wszystkie osoby, które nie są w grupie osób z przeciwwskazaniami do jego picia. Zawsze warto najpierw spróbować metod naturalnych, ale przy tym mieć na uwadze fakt, że każdy organizm reaguje inaczej.
Ocet jabłkowy ma szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych, więc jest to odpowiedni produkt, który warto polecić i sprawdzić jego efekty.
Źródła:
The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trial, BMC Complement Med Ther, 2021 Jun 29;21(1):179, Amir Hadi, Makan Pourmasoumi, Ameneh Najafgholizadeh, Cain C. T. Clark, Ahmad Esmaillzadeh