Nowe badania zaskoczyły ekspertów – tłuszcz, który przyspiesza spalanie tłuszczu. Naprawdę odchudza

Jest powszechnie znane, że kwasy omega-3 odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia organizmu, szczególnie w kontekście serca i mózgu. Okazuje się jednak, że nienasycone kwasy tłuszczowe mogą również wspierać proces odchudzania! Wyniki badań są jednoznaczne: warto uwzględnić kwasy omega-3 w diecie, zwłaszcza jeśli chcemy zredukować masę ciała. Mogą one bowiem wspomóc pozbycie się zbędnych kilogramów. Podpowiemy, które produkty warto dodać do jadłospisu, aby utrzymać właściwy poziom korzystnych tłuszczów.
- Korzyści zdrowotne kwasów omega-3
- Omega-3: tajemnica skutecznego odchudzania
- Korzyści zdrowotne nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Najlepsze źródła kwasów omega-3 w diecie
Korzyści zdrowotne kwasów omega-3
Omega-3 to nienasycone tłuszcze należące do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Polyunsaturated Fatty Acids – PUFA). Składają się z łańcucha węglowego z licznymi wiązaniami podwójnymi, przy czym ostatnie wiązanie nienasycone jest umieszczone przy trzecim od końca atomie węgla. To właśnie dlatego nazywane są kwasami omega-3.
Mają one bardzo szerokie spektrum wpływu, a przyjmowanie właściwej ilości tych tłuszczów wykazuje udowodnione działanie odchudzające! Mają korzystny wpływ na wiele aspektów, w tym poprawiają funkcjonowanie serca i układu krążenia oraz obniżają poziom cukru we krwi.
Omega-3: tajemnica skutecznego odchudzania
W roku 2022 opublikowano wyniki badań, które sugerują odchudzające działanie kwasów tłuszczowych omega-3. Przebadano wtedy 40 osób w wieku od 30 do 60 lat, których indeks masy ciała (BMI) mieścił się w przedziale 27-35 kg/m2. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do jednej z dwóch grup. Wszyscy uczestniczyli w programie odchudzającym. Jedna z grup otrzymywała dzienną suplementację wynoszącą łącznie 1020 mg wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Badanie trwało 12 tygodni. Uczestnicy mieli wykonywane pomiary antropometryczne oraz analizę składu ciała w 4., 8., oraz 12. tygodniu.
To, co zaobserwowali naukowcy, jasno wskazuje na efektywność suplementacji nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Obie grupy osiągnęły pozytywne rezultaty w redukcji masy ciała, jednak osoby suplementujące nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 uzyskały lepsze wyniki. Masa ciała oraz zawartość tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha u tych osób były większe niż u uczestników, którzy nie przyjmowali suplementów.
Naukowcy nie są w pełni pewni, co dokładnie odpowiada za łatwiejsze odchudzanie w trakcie suplementacji kwasami omega-3. Przypuszcza się, że kwasy tłuszczowe omega-3 są odpowiedzialne za zmniejszenie uczucia głodu. Innym czynnikiem jest to, że kwasy omega-3 wpływają na zwiększenie produkcji hormonu sytości. Z tego powodu utratę zbędnych kilogramów warto wspierać poprzez kwasy omega-3.

Korzyści zdrowotne nienasyconych kwasów tłuszczowych
Utrata wagi to jeden z licznych rezultatów dostarczania właściwej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz wspomnianych efektów odchudzających, należy również uwzględnić fakt, że nienasycone kwasy tłuszczowe powstrzymują proces lipogenezy – tworzenia i wzrostu komórek tłuszczowych. Dodatkowo, kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy, co również prowadzi do efektywniejszej i skuteczniejszej redukcji masy ciała. Odkryto też, że wpływają one na zmniejszenie poziomu glukozy oraz insuliny we krwi – jak wiadomo, nadmiar insuliny hamuje spalanie tkanki tłuszczowej. To także ogranicza ryzyko wystąpienia cukrzycy i insulinooporności.
Dodatkowo, te tłuszcze znacząco wpływają na zdrowie serca i układu krwionośnego. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwdziałają arytmii, redukują poziom cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu. To niezwykle ważne w zapobieganiu między innymi chorobom serca.
Kwasy omega-3 są także stosowane w celu ochrony przed chorobami nowotworowymi, neurodegeneracyjnymi, oraz by łagodzić stany zapalne i stres oksydacyjny poprzez walkę z wolnymi rodnikami. Działają silnie antyoksydacyjnie, wspierają odporność, a ich suplementacja w czasie ciąży ma korzystny wpływ na zdrowie płodu, jak również matki. Regularne przyjmowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych poprawia także wzrok.
Najlepsze źródła kwasów omega-3 w diecie
Najwłaściwszymi źródłami kwasów nienasyconych są produkty spożywcze. Są one obecne w tłustych rybach oceanicznych (makrela, śledzie, łosoś, pstrąg, sardynki), owocach morza, olejach (lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy, z wiesiołka, z awokado…), orzechach, nasionach (siemię lniane, chia…), soji.
Skutki niedoboru kwasów omega-3 rozpoznasz po takich symptomach, jak:
- sucha, szorstka skóra
- przesuszone błony śluzowe
- łamliwość paznokci
- suche, wypadające, kruche włosy
- zmiany skórne
- zmęczenie
- problemy z zasypianiem
- trudności z koncentracją, problemy z uwagą
- trudności z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
- nadmierna ilość tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha
- kłopoty z utratą wagi
- ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
- problemy z nadmiernym poziomem insuliny i glukozy w organizmie i inne…
Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych objawia się na różne sposoby. Zbyt niskie spożycie tych korzystnych tłuszczów ma poważne reperkusje dla całego ciała. Jeśli zauważysz u siebie nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha oraz trudności z redukcją masy ciała, zalecamy zwiększenie ilości kwasów omega-3 w diecie.
Źródła:
- Havva Banu Salman, Mehmet Alper Salman, Emine Yildiz Akal, Wpływ suplementacji kwasami tłuszczowymi omega-3 na utratę masy ciała i funkcje poznawcze u osób z nadwagą lub otyłością stosujących dietę odchudzającą, Nutr Hosp, 2022 Sie 25;39(4):803-813