Przekąska idealna? Wspiera mózg, nie tuczy i syci na długo

W dzisiejszym tempie życia ludzie często sięgają po szybkie przekąski typu batony. Dzięki nim można błyskawicznie dostarczyć energii w ciągu dnia. Większość z nich zawiera jednak dużą ilość cukru i sztucznych dodatków. Smaczną alternatywą dla sklepowych batoników mogą być orzechy. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale też korzystnie wpływają na zdrowie. To naturalna przekąska, która wspiera pracę mózgu i dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto spakować do pracy garść orzechów zamiast batona.
Z tego artykułu dowiesz się:
Co takiego mogą dać ci orzechy?
Orzechy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Znajdują się w nich m.in.:
- witamina E,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- cynk,
- kwasy tłuszczowe omega-3.
Wymienione składniki wspomagają m.in. pracę mózgu, a także poprawiają koncentrację, pamięć i ogólną sprawność intelektualną. Regularne spożywanie orzechów, takich jak orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych (np. Alzheimera).
Zamiast sięgać po słodki batonik powodujący nagłe skoki cukru we krwi, wybierz orzechy. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i dużej ilości białka, orzechy na długo zapewniają sytość. Warto spakować je na przekąskę do pracy, aby uniknąć gwałtownych spadków energii.
Nie tylko mózg korzysta na jedzeniu orzechów. Liczne badania pokazują, że osoby systematycznie spożywające orzechy są mniej narażone na różne choroby serca. Dodatkowo zawartość zdrowych tłuszczów w orzechach obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i wspomaga funkcjonowanie układu krążenia.
Przeczytaj też: Przepisy na słodkie przekąski, które nie zawierają cukru
Dlaczego do pracy lepiej zabrać orzechy niż baton?
Orzechy w przeciwieństwie do batonów dostarczają energii, jednak w bardziej zrównoważony sposób. Nie zawierają pustych kalorii, tak jak sklepowe słodycze.
Czekoladowe batony szybko podnoszą poziom cukru we krwi, prowadząc do nagłego wzrostu energii, a następnie jej gwałtownego spadku. Dzięki obecności białka, błonnika i tłuszczów, orzechy zapewniają długotrwałe uczucie sytości i stabilny poziom energii.
Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po zdrowe orzechy zamiast sklepowych batonów?
- Większość batonów zawiera konserwanty, sztuczne aromaty i wzmacniacze smaku, a także syrop glukozowo-fruktozowy. Orzechy są wolne od takich dodatków.
- Batony ze sklepu często doprowadzają do nadmiernego spożycia kalorii – nie sycą bowiem na długo. Dzięki dużej zawartości błonnika i białka jedzenie orzechów sprawia, że dłużej czujemy się syci. W ten sposób można zapobiec podjadaniu niezdrowych przekąsek.
- Batony zawierają cukry, które powodują skoki insulinowe. W przeciwieństwie do nich orzechy stanowią długotrwałe źródło energii.
- Z powodu dużej zawartości cukru i przetworzonych tłuszczów, większość batonów osłabia układ odpornościowy. Orzechy są bogate w m.in. cynk, selen i inne mikroelementy wspierające układ immunologiczny.

Jakie orzechy wybrać na zdrową przekąskę?
Kupuj orzechy naturalne, najlepiej niesolone i nieprażone. Obróbka termiczna orzechów niszczy zawarte w nich cenne składniki odżywcze. Z kolei spożywana w nadmiarze sól może zaszkodzić zdrowiu. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na:
- Świeżość orzechów – nie powinny mieć ani gorzkiego smaku, ani nieprzyjemnego zapachu. Najlepszym wyborem będą orzechy w łupinach, które są dłużej świeże.
- Szczelność opakowań – to ważne, jeśli kupujemy orzechy łuskane. Należy je trzymać z dala od światła i wilgoci.
- Skład orzechów – ma znaczenie zwłaszcza w przypadku orzechów paczkowanych. Unikaj w ich składzie dodatków, takich jak np. oleje roślinne, cukier i konserwanty.
Orzechy to zdrowa i smaczna alternatywa dla batonów ze sklepu. Nie dość, że wspierają pracę mózgu, to w dodatku dostarczają energii, poprawiają koncentrację i chronią serce. Wybierając orzechy zamiast sztucznych batonów, zadbasz o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.