Nowe badania: margaryna zdrowsza niż masło?

Porównanie margaryny i masła
Nowe badania: margaryna zdrowsza niż masło?, fot. akulamatiau
ikona podziel się
Opublikowano: 05.01.2024 r., 19:00 | Autor: Paulina Lipińska
Uwielbiasz kanapki z masłem, a warunkiem koniecznym jest jego duża ilość? Być może czas je ograniczyć. Masło jest pyszne i naturalne - jak najbardziej. Jednak czy takie zdrowe? Może warto pomyśleć nad margaryną? Musisz koniecznie poznać najnowsze dowody, które wskazują, który tłuszcz jest lepszym wyborem, jeśli chce się utrzymać dobry stan zdrowia. To zadziwiające!

Masło i margaryna czyli krótka charakterystyka

Istnieje przekonanie, że masło jest naturalnym produktem, więc jest najlepsze. Margaryna natomiast ma łatkę produktu bogatego w tłuszcze utwardzone. Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Masło jest tłuszczem powstającym z mleka krowiego. Prawdziwe masło zawiera od 82 do 90% tłuszczu mlecznego. Masło wyjęte prosto z lodówki jest twarde i ciężko jest go rozsmarować na chlebie. By stało sie miękkie, należy odczekać minimum dwie godziny (w temperaturze pokojowej).

Margaryna jest to tłuszcz roślinny. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się ją z roślin. Może mieć postać margaryny twardej oraz margaryny miękkiej. Margaryna twarda przypomina masło i można kupić ją w formie kostki. Natomiast margaryny miękkie są sprzedawane w opakowaniach - można nimi łatwo posmarować chleb bez konieczności czekania, aż stanie się bardziej miękkie.

Co więc jest lepszym wyborem pod względem zdrowotnym?

To ile tego "złego" tłuszczu zjem razem z masłem, a ile z margaryną?

Faktem jest, że masło jest naturalne i robi się je tylko i wyłącznie ze śmietanki. Proces wytwarzania masła jest również prosty - każdy może je zrobić samemu w domu. Skład masła pod względem niezdrowego tłuszczu nie jest zbyt optymistyczny. W 100 g masła znajduje się 52 g tłuszczu nasyconego - to bardzo dużo. Jeśli używasz małe ilości masła, to nie jest to wielki problem. Gorzej jest, gdy używasz go dużo. Nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych prowadzić może do chorób związanych z układem krążenia. Natomiast jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe trans występujące w maśle, jest ich około 2 do 3% tłuszczu ogółem. 

Polecam: Dieta cholesterolowa - opis, zasady, jadłospis, efekty

Margaryna złożona jest głównie z oleju rzepakowego razem z tłuszczem palmowym albo kokosowym. Dodatkowo dodaje się witaminy (A, D), opcjonalnie sterole roślinne oraz DHA. Dodatkiem są też neutralne dla zdrowia substancje odpowiadające za dobrą konsystencję.

Badania wykonane w Polsce wskazują, że zawartość kwasów tłuszczowych trans wynosi od 0,13 do 1,1%, więc jest ich znacznie mniej niż w maśle. Ponadto, margaryny miękkie złożone są w głównej mierze z nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest o wiele bardziej korzystne dla zdrowia.

Sprawdź także: Najpopularniejsze mity dotyczące produktów spożywczych

Jak we wszystkim, najważniejszy jest umiar

Badania wskazują na to, że lepszym wyborem byłaby margaryna miękka. Margaryny twarde nie są zdrowe i warto jest ich unikać. Masło natomiast, mimo że zawiera tylko jeden składnik, ma większą ilość niezdrowych tłuszczów. Należy więc zdecydowanie bardziej uważać na zjadane ilości.

Szczególnie ważna jest odpowiednia podaż nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans przez osoby, które mają problemy dotyczące chorób układu krążenia (są po zawale, udarze mózgu, mają nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, chorobę wieńcową itd.).

Zalecono spożywanie maksymalnie 10% wartości energetycznej tłuszczów nasyconych. Jeżeli nie przekroczysz tej wartości jedząc masło czy margarynę, masz szansę na zachowanie dobrego zdrowia i uniknięcie między innymi diety po zawale czy innym incydencie zdrowotnym. Odpowiednio skomponowane posiłki pozwolą na to, by długo cieszyć się życiem bez chorób.

Zobacz także: Jaka dieta jest najzdrowsza?

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto