Mało znany napój, który jest genialny dla cukrzyków. To prawdziwa bomba dla zdrowia!

Serwatka kozia jest to "produkt uboczny" przy produkcji serów. Jest to jednak błędne myślenie, ponieważ właściwości zdrowotne serwatki koziej są duże. Wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi, profil lipidowy i może nawet zapobiegać nowotworom! Wiele osób nawet nie słyszało o serwatce, nie mówiąc o spróbowaniu jej. Tymczasem może bardzo pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Przeczytaj nasze informacje na temat tego produktu i zacznij pić serwatkę!
Z tego artykułu dowiesz się:
Czym jest serwatka?
Serwatka kozia jest to produkt, który powstaje podczas produkcji serów. W jaki sposób powstaje? W celu zrobienia sera do mleka koziego dodaje się enzym, który ścina białko. Skrzep ten jest krojony i rozdrabniany w celu rozdzielenia części stałej od części płynnej. Właśnie ten płyn to serwatka.
Wyróżnia się 2 rodzaje serwatki:
- słodka - powstaje przy produkcji twarogu
- kwaśna - powstaje przy produkcji wszelkiego rodzaju serów.
Serwatka kozia jest bardzo dobrym źródłem przyswajalnego białka, składników mineralnych, witamin i różnych związków prozdrowotnych.
Serwatkę kozią wykorzystuje się do produkcji różnych produktów spożywczych. Można ją po prostu pić, ale jest również wykorzystywana do przygotowywania zup i potraw, takich jak żurek albo używa się ją do odżywek białkowych. Poza przemysłem spożywczym, serwatka kozia stanowi składnik kuracji leczniczych, takich jak zakwas Bołotowa. Jest również używana do kosmetyków w celu poprawy stanu między innymi cery.

Jakie wartości odżywcze ma serwatka?
100 ml koziej serwatki dostarcza 26 kcal, 0,9 g białka, 0,4 g tłuszczu i 5 g węglowodanów. W serwatce znajduje się kwas mlekowy, a także witamina B12, C, A, żelazo, wapń, fosfor, jod, magnez i potas. Serwatka jest źródłem laktoferyny, metioniny i cysteiny. Są nim obecne albuminy, immunoglobuliny i beta-laktoglobulina.
Jak widać, w serwatce nie ma zbyt wysokiej zawartości białka, dlatego że zostało ono w serze. Jednak białko pochodzące z serwatki jest niezwykle łatwo przyswajalne.
Co więcej, w serwatce koziej jest bardzo mało laktozy. Gdy po mleku krowim doskwierają problemy żołądkowe, takie jak między innymi biegunki, kozia serwatka jest bardzo dobrym pomysłem w przypadku nietolerancji laktozy. Jest ona o wiele lepiej tolerowana niż w przypadku zwykłego mleka krowiego.
Na co pomaga serwatka kozia?
Obecność aminokwasów w serwatce koziej: metioniny i cysteiny, wpływa na zmniejszenie ryzyka nowotworów, ponieważ wykazują działanie przeciwnowotworowe, poprzez eliminowanie wolnych rodników. Zawarte w serwatce bakterie kwasu mlekowego bardzo pozytywnie wpływają na stan i pracę jelit. Przywracają one równowagę dla mikrobiomu jelitowego. Jest to bardzo istotne, ponieważ prawidłowy mikrobiom prowadzi do lepszego zdrowia, łatwiejszego odchudzania, a także zwalcza wrzody żołądka.
Kozia serwatka wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi, a to wiąże się także z obniżeniem poziomu insuliny. To dobra wiadomość dla osób chorych na cukrzycę oraz insulinooporność. Ma ona także właściwości poprawiające profil lipidowy: zmniejszeniu ulegają trójglicerydy oraz cholesterol LDL ("zły"). Dzięki temu poprawia się funkcjonowanie układu krwionośnego oraz serca, co może skutkować między innymi wyrównaniem ciśnienia tętniczego.
Dzięki obecności laktoferyny, czyli białka o szerokim pozytywnym działaniu na organizm, poprawie ulega układ odpornościowy, więc zmniejsza się znacznie ryzyko chorób. W dodatku laktoferyna ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające i przeciwpasożytnicze.
Albuminy wspomagają leukocyty (białe krwinki) przy infekcjach sprawiając, że choroba przechodzi łagodniej i szybciej jest leczona. Immunoglobuliny poprawiają pracę układu odpornościowego, natomiast beta-laktoglobulina jest stosowana do leczenia marskości wątroby.
Serwatka kozia jest nawet wykorzystywana do wspomagania leczenia HIV! Jej zastosowanie ma na celu łagodniejsze "przechodzenie" choroby.
Czy najlepsza jest tylko świeża serwatka?
Właściwości serwatki świeżej - płynnej - są inne, niż tej w formie proszku. Sproszkowana kozia serwatka jest bardziej skoncentrowana i powstaje w wyniku odparowania wody. Świeża serwatka w płynie ma więc mniejszą ilość białka niż serwatka sproszkowana.
Z drugiej strony płynna serwatka charakteryzuje się większą zawartością korzystnych dla zdrowia bakterii kwasu mlekowego. Będzie miała też nieco więcej laktozy od proszkowanej serwatki.
Proszek z serwatki koziej jest bardzo dobrym składnikiem żywności wysokobiałkowej. Korzystają z tego najbardziej osoby zajmujące się zawodowo sportami, ponieważ wysoka zawartość białka ma za zadanie lepiej budować tkankę mięśniową. Sprzyja także regeneracji mięśni. Jest to także odpowiednia forma dla osób, które muszą stosować dietę wysokobiałkową, na przykład w przypadku różnych chorób.
Z kolei większa ilość bakterii kwasu mlekowego jest niezwykle ważna w celu zapobiegania chorób układu pokarmowego. Jest bardzo polecana w celu zapobiegania biegunkom, a także dla osób odchudzających się. W dodatku będzie to dobry wybór dla osób, które zmagają się z trądzikiem. Poprawa mikroflory jelitowej jest zauważalna poprzez zwalczanie wyprysków i poprawę stanu cery.
Źródła:
- Nayil Dinkçi, Vildan Akdeniz, Ayşe Sibel Akalın, Probiotic Whey-Based Beverages from Cow, Sheep and Goat Milk: Antioxidant Activity, Culture Viability, Amino Acid Contents, Foods, 2023 Feb 1;12(3):610