Większość traktuje ją jako odpad. Nie zgadniesz, ile ma zastosowań i jak jest zdrowa

Skórka pomarańczowa jest rzadko używana w kuchni. Używana jest głównie jako kandyzowana skórka wykorzystywana do różnych deserów, na przykład do keksa lub makowca. Wyrzucając skórkę z pomarańczy popełniasz duży błąd! Pokażemy ci, jak wartościowym produktem jest skórka z pomarańczy. Ma wspaniałe właściwości, przez które poprawisz między innymi zdrowie twoich jelit.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jakie związki zawarte są w skórce pomarańczowej?
Kupujesz pomarańczę, obierasz ją i jesz tylko miąższ? Na pewno robisz tak, jak wszyscy. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie także wierzchniej warstwy tego owocu.
Skórka z pomarańczy zawiera takie związki, jak:
- błonnik (pektyny)
- polifenole
- feruloiloputrescyna (FP)
- limonen
- witaminy (A, C, E, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, foliany)
- składniki mineralne (wapń, magnez, miedź, żelazo, fosfor, potas, selen, sód, cynk)
- przeciwutleniacze
- hesperydyna
- polimetoksyflawony (PMF).
Za co odpowiada feruloiloputrescyna zawarta w skórce pomarańczowej?
Feruloiloputrescyna (FP) to związek niedawno odkryty przez naukowców. Na początku twierdzono że znajduje się ona tylko w liściach oraz w soku z grejpfruta. Obecnie wiadomo, że jest ona też obecna właśnie w pomarańczach. Jej obecność w diecie człowieka ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jednak wykazuje ona także działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.
Podczas przeprowadzanych badań na myszach karmionych ekstraktem ze skórki pomarańczy przez okres 6 tygodni zauważono zmniejszenie ilości biomarkerów we krwi związanych z pojawianiem się stanów zapalnych oraz chorób układu krążenia. Dotyczyło to także mysz, których dieta była wysokotłuszczowa.
Obecność feruloiloputrescyny w skórce pomarańczowej może wpływać zasadniczo na obniżenie ryzyka występowania zawału serca, udaru mózgu, otyłości, nadwagi oraz cukrzycy.
Za co odpowiadają pektyny zawarte w skórce pomarańczowej?
Pektyny to rozpuszczalna frakcja błonnika. Wchłania ona wodę, która jest obecna w przewodzie pokarmowym. To wpływa na ułatwienie wypróżniania. Zapobiega bowiem powstawaniu zaparciom.
Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem, który ma realne działanie na organizm, wywierając pozytywne aspekty zdrowotne. Przede wszystkim przypisuje się mu obniżanie poziomu glukozy we krwi. To ma bardzo duże znaczenie dla osób mających problem z wysokim poziomem glukozy we krwi. Błonnik to podstawowa rzecz w jadłospisie chorych na cukrzycę. Oprócz obniżania poziomu glukozy, błonnik także zapewnia większą i dłuższą sytość po posiłku, a to także zapobiega podjadaniu i gwałtownym wyrzutom glukozy do krwioobiegu.
To nie wszystko! Obecność błonnika w codziennej diecie zapewnia także poprawę parametrów lipidowych! Obniżeniu może ulec poziom "złego" cholesterolu oraz trójglicerydów. To z kolei przyczynia się do zapobiegania wystąpieniu nadciśnienia tętniczego krwi czy innym chorobom związanym z układem sercowo-naczyniowym.
W dodatku, pektyny mają pozytywny wpływ na jelita oraz na mikrobiom. Pomagają one w produkcji pożądanych dla organizmu bakterii jelitowych. Gdy pożyteczne bakterie jelitowe fermentują błonnik ze skórki pomarańczowej, skład polifenoli zmienia się i powstają bardziej korzystne formy.
Za co odpowiadają flawonoidy zawarte w skórce pomarańczowej?
Polifenole są to substancje, które odpowiedzialne są za nadanie barwy warzywom i owocom. Charakteryzują się też gorzkawym i cierpkim smakiem. Są to antyoksydanty, których działanie jest bardzo szerokie. Wspierają one walkę z wolnymi rodnikami, przez co zmniejszają znacząco stany zapalne i opóźniają procesy starzenia.
Poza powyższym działaniem antyoksydacyjnym, flawonoidy mogą być odpowiedzialne za hamowanie wzrostu szkodliwych bakterii. Wspierają też wzrost pozytywnej mikroflory jelitowej. Flawanole zaś wzmacniają barierę jelitową i zapobiegają nadmiernej przepuszczalności jelit.
Polifenole mają więc korzystny wpływ na dobre bakterie jelitowe. Korzystają one z modyfikacji mikrobioty jelitowej by poprawić wchłanianie. Dzięki temu lepiej kształtują się pożyteczne bakterie jelitowe.
Czy coś jeszcze może znacząco poprawiać zdrowie?
W skórce pomarańczowej też zawarty jest limonen. Jest to substancja chemiczna, która ma silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jego działanie obejmuje właściwości uspokajające, wpływające korzystnie na układ nerwowy. Pozostałe elementy, które znajdują się w skórce pomarańczowej są równie ważne. Wszystkie witaminy i minerały odpowiadają za wiele ważnych funkcji organizmu.
Od tej pory, zamiast wyrzucać skórkę z pomarańczy, zużyj ją. Nie musisz wcale jeść surowej skórki, chociaż taka ma najwięcej właściwości. Można dodawać skórkę do potraw, na przykład do owsianki, puddingu albo koktajlu. Ze skórki pomarańczowej warto zrobić dżem lub konfiturę. Wykorzystać możesz ją też do zrobienia aromatycznej oliwy z aromatem pomarańczy. Skórka pomarańczowa może być także mrożona.
Zamiast kupować wyciągi i ekstrakty w postaci suplementów, wykorzystaj skórkę z pomarańczy. Dzięki spożyciu tej pomarańczowej skóry sprawiasz, że zmniejszasz ryzyko wystąpienia nowotworów. Skórka pomarańczowa poprawia funkcjonowanie jelit, a także wpływa na obniżenie ważnych parametrów odpowiedzialnych za występowanie wielu chorób cywilizacyjnych.

Źródła:
- Jiefen Cui, Feng Wang, Chengying Zhao, Shuaishuai Zhou, Jinkai Zheng, Orange Pectin with Compact Conformation Effectively Alleviates Acute Colitis in Mice, J Agric Food Chem . 2022 Feb 9;70(5):1704-1714