Czy kawa rozpuszczalna szkodzi? Odpowiedź Cię zaskoczy

Obecnie kawa rozpuszczalna cieszy się dużą popularnością. Mimo to nadal wiele osób zastanawia się, jak naprawdę wygląda kwestia tej kawy. Poznaj proces wytwarzania kawy rozpuszczalnej oraz jej korzyści zdrowotne. Przedstawimy również jej wady. Czy kawa rozpuszczalna jest warta spożywania? Zbadamy to.
- Proces produkcji kawy rozpuszczalnej krok po kroku
- Zalety zdrowotne picia kawy rozpuszczalnej
- Negatywne skutki spożycia kawy i kofeiny
- Kiedy kawa szkodzi: kto powinien uważać?
- Korzyści zdrowotne i zagrożenia związane z kawą
- Wpływ kawy na zdrowie serca i akrylamid
Proces produkcji kawy rozpuszczalnej krok po kroku
Kawa to niezwykle popularny napój, chętnie wybierany codziennie. Służy głównie do pobudzenia, ale wiele osób pije ją dla smaku, poprawy nastroju oraz w celach towarzyskich. Kawę rozpuszczalną można nabyć w dwóch postaciach: proszku oraz granulek.
Proces otrzymywania kawy rozpuszczalnej wygląda następująco: ziarna kawy są destylowane. Rozdrabnia się je, a następnie pod wysokim ciśnieniem zalewa się je gorącą wodą. W ten sposób uzyskuje się płynny ekstrakt kawowy. Taki ekstrakt podlega suszeniu. Suszenie odbywa się na dwa sposoby: liofilizacją lub rozpylaniem.
Liofilizacja kawy polega na zamrożeniu uzyskanego ekstraktu kawowego, a następnie jego sublimacji. W tym procesie powstaje proszek kawowy.
Rozpylanie polega na rozpylaniu ekstraktu na zimną powierzchnię, z której odparowuje woda. W rezultacie powstają granulki kawy rozpuszczalnej.
Aby przygotować kawę rozpuszczalną, wystarczy zalać ją wodą. Co ciekawe, kawa rozpuszczalna rozpuszcza się również w zimnej wodzie - doskonale nadaje się do kawy mrożonej.
Zalety zdrowotne picia kawy rozpuszczalnej
Niektórzy martwią się, że kawa rozpuszczalna może być bardziej szkodliwa niż kawa mielona. Jak wiadomo, WSZYSTKO MA SWOJE PLUSY I MINUSY. To, jaki wpływ na zdrowie ma picie kawy, zależy od jej ilości (zarówno mielonej, jak i rozpuszczalnej). Jednakże umiarkowane spożycie kawy - także rozpuszczalnej - ma pozytywny wpływ na zdrowie. Odkryj tutaj te korzyści płynące z picia kawy rozpuszczalnej.
Kawa zawiera kofeinę. Chociaż w kawie mielonej jest jej więcej, to w rozpuszczalnej również jest obecna. Oznacza to, że napój stymuluje, ale jest mniej drażniący dla układu pokarmowego niż kawa mielona. Kofeina może mieć ochronne działanie w przypadku choroby Parkinsona. Dociera do mózgu, co przyczynia się do poprawy nastroju.
Kawa jest źródłem antyoksydantów. Mają one właściwości przeciwnowotworowe - eliminują wolne rodniki. Warto wymienić kwas chlorogenowy. Okazuje się, że chroni organizm przed rakiem prostaty, piersi i macicy. Należy również wspomnieć o kahweolu i cafestolu - są to diterpenoidy, którym przypisuje się działanie ochronne dla wątroby. Istnieją podejrzenia, że dzięki nim można wywołać śmierć komórek nowotworowych, a także mają działanie przeciwzapalne.
Warto wiedzieć, że umiarkowane spożycie kawy (3-4 filiżanki) wpływa na zmniejszenie ryzyka udaru.
Negatywne skutki spożycia kawy i kofeiny
Nadszedł czas na mniej przyjemne tematy.
Kofeina spożywana w krótkim okresie może wpływać na wzrost ciśnienia krwi, poziomu insuliny, cholesterolu oraz homocysteiny.
Kwas chlorogenowy może podnosić poziom homocysteiny, co w efekcie może prowadzić do rozwoju miażdżycy.
Kahweol i cafestol mogą przyczyniać się do wzrostu cholesterolu, w tym również LDL.
Zasadniczo, spożycie kawy może prowadzić do udaru mózgu bezpośrednio po konsumpcji, szczególnie u osób, które piją kawę sporadycznie.
Akryloamid jest uważany za potencjalnie rakotwórczy dla ludzi. Jego ilość nie jest wystarczająco duża, aby stanowić zagrożenie. Najwięcej akryloamidu znajduje się w kawach o niskiej jakości.
Kiedy kawa szkodzi: kto powinien uważać?
Ludzie z problemami jelitowymi powinni unikać kawy lub znacznie zmniejszyć jej spożycie. Nie jest zalecana w przypadku Zespołu Jelita Drażliwego. Konsumowanie jej przez takie osoby może prowadzić do biegunki i bólów brzucha.
Nie powinna być częścią diety osób z refluksem. Może powodować podrażnienie żołądka i zgagę.
Ludzie z alergią lub nietolerancją na kawę również powinni jej unikać.
Nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Stwierdzono nawet, że w przypadku zaburzeń lękowych i nerwowych picie kawy może wywoływać lęki, nerwowość lub agresję.
Kawa może przyczyniać się do problemów z zasypianiem lub do trudności ze snem.
Korzyści zdrowotne i zagrożenia związane z kawą
Konsumowanie kawy, które może mieć ochronny wpływ na ciało, polega na piciu kawy wysokiej jakości oraz w odpowiedniej ilości. Umiarkowane spożycie kawy rozpuszczalnej wspomoże utrzymanie dobrego zdrowia i przyniesie korzyści.
Dodatkowo, warto zaznaczyć, że wpływ kawy różni się u osób, które ją piją. Osoby, które nie mogą się obejść bez kawy codziennie, mają wyższą tolerancję. Niektórzy przetwarzają kawę szybciej, podczas gdy inni wolniej. To są aspekty, na które nie mamy wpływu.
Kawa rozpuszczalna może być naprawdę wartościowym napojem. Korzyści zdrowotne wynikają, jak już wspomniano wielokrotnie - z dawki i jakości. Ponadto, warto wziąć pod uwagę stan zdrowia i to, jak się czujesz po wypiciu tego napoju. Zalecane jest spożycie 3-4 filiżanek dziennie (dla zdrowej osoby) - pozytywne strony będą tu przeważały nad negatywnymi.

Wpływ kawy na zdrowie serca i akrylamid
- Wpływ różnych rodzajów kawy na występowanie chorób sercowo-naczyniowych, arytmii i śmiertelności: długoterminowe wyniki z UK Biobank, David Chieng, Rodrigo Canovas, Louise Segan, Hariharan Sugumar, Aleksandr Voskoboinik, Sandeep Prabhu, Liang-Han Ling, Geoffrey Lee, Joseph B. Morton, David M Kaye, Jonathan M Kalman, Peter M. Kistler, Eur J Prev Cardiol, 2022 Dec 7;29(17).
- Badania poziomu akrylamidu w kawie i jej substytutach: wpływ surowca i warunków produkcji, Hanna Mojska, Iwona Gielecińska, Rocz Panstw Zakl Hig, 2013;64(3):173-81.