Każda osoba, która nie ma przeciwwskazań, powinna codziennie zjadać świeże owoce i warzywa. Wiedzą o tym wszyscy, ale nie wszyscy to stosują. Są niskokaloryczne, pyszne, mają wiele walorów zdrowotnych i zastosowań w kuchni. Tylko dlaczego trzeba je jeść? O tym dowiesz się w poniższym artykule. Sam zaczniesz dodawać je do każdego posiłku.
Jakie są zalecenia dotyczące spożycia owoców i warzyw?
Mówi się, że powinniśmy zjadać łącznie minimum 400 g warzyw i owoców każdego dnia. Dobrze jest je włączać do każdego posiłku. Nie ma co się ograniczać - im więcej świeżych warzyw i owoców w diecie, tym lepiej.
Świetną sprawą jest urozmaicanie. Korzystaj z sezonowych warzyw i owoców. Mają wtedy największą wartość odżywczą. Na wiosnę świetnie sprawdzą się nowalijki, w zimie - kiszonki.
Świeże warzywa i owoce są tak samo dobre jak te mrożone. Można je przygotowywać na różne sposoby: gotować na parze, w wodzie, piec, grillować, smażyć, konserwować i tak dalej.
Dlaczego trzeba jeść dużo warzyw i owoców?
Warzywa i owoce to podstawa w żywieniu każdego *zdrowego człowieka. Dostarczają one bowiem bardzo dużo wartości. Są źródłem cennego błonnika oraz wody. To bardzo istotne, zwłaszcza dla osób na diecie albo chorujących na cukrzycę, insulinooporność lub choroby sercowo-naczyniowe. Gwarantują one uczucie sytości: jesz większy posiłek, ale nie zwiększasz tym samym drastycznie kaloryczności.
Znajdują się w nich ważne witaminy oraz minerały. Jedząc różne owoce i warzywa dostarcza się je do organizmu, zapobiegając tym samym powstawaniu niedoborów.
Są skarbnicą przeciwutleniaczy i różnych związków prozdrowotnych, które opóźniają procesy starzenia, zapobiegają nowotworom i poważnym chorobom, na przykład chorobie Alzheimera lub demencji starczej.
Czym grozi niejedzenie warzyw i owoców?
Przez ubogą w te składniki dietę powstają niedobory. Prowadzą one do bardzo wielu chorób. Bardzo często brak warzyw i owoców w diecie skutkuje nadwagą, otyłością, cukrzycą, insulinoopornością, problemami z sercem i układem krwionośnym, chorobami mózgu i o wiele, wiele więcej.
*Świeże owoce i warzywa nie są dobrym wyjściem w niektórych przypadkach, takich jak:
osoby z nietolerancjami pokarmowymi,
konieczność stosowania diety lekkostrawnej, tj: choroby jelit, okres po operacjach, zapalenie trzustki, wątroby, żołądka, choroby przewodu pokarmowego.
W tych przypadkach należy wyeliminować je z jadłospisu lub stosować w postaci gotowanej/rozgotowanej.
Jak polubić warzywa i owoce?
Nie każdy przepada za wszystkimi warzywami i owocami. Są osoby, które pomidory zjedzą wyłącznie w zupie pomidorowej. To już jest bardzo dużo, ba! Pomiory po obróbce termicznej mają nawet jeszcze więcej likopenu niż świeża wersja - czyli mają większe zdolności przeciwnowotworowe po ugotowaniu.
Nie musisz więc jeść tylko i wyłącznie warzyw i owoców w formie świeżej, chociaż generalnie takie są najzdrowsze. Spróbuj przygotowywać różne potrawy i odnajdź swoją ulubioną formę każdego z nich.
Nie zapominaj o dobrym przyprawianiu potraw z warzywami. Być może zły dobór przypraw lub ich za mała/za duża ilość sprawia, że coś nie smakuje. A może posmakują całkowicie bez przypraw? Tak też można.
Warto mieć w pamięci to, że każda porcja warzyw i owoców przybliża cię do zwiększenia puli witamin, składników mineralnych czy związków antynowotworowych. Jesteś po prostu zdrowszy!