Nie spożywasz cukru, a w zamian za to decydujesz się na zamienniki cukru? Na rynku jest tego dużo, a jednym z bardziej popularnych, uznawanych za zdrowy słodzik, uważa się ksylitol. Tymczasem prawda jest zupełnie inna. Okazuje się, że ten słodzik może powodować zagrożenie dla zdrowia i życia. Musisz poznać poniższe wyniki badań, jeśli używasz ksylitolu!
Ksylitol jest popularnym w dzisiejszych czasach zamiennikiem cukru. To związek z grupy alkoholi cukrowych czyli polioli. Jego popularność i dobra opinia wzięły się z tego, że dostarcza on 60% mniej kilokalorii niż cukier stołowy, a jego indeks glikemiczny równy jest 8.
To bardzo często polecana alternatywa dla cukru, przede wszystkim w diecie redukcyjnej, cukrzycowej, dla insulinoopornych, w diecie keto i niskowęglowodanowej (low carb). Podobnie jest z erytrytolem, którego indeks glikemiczny wynosi 0, tak samo jak kaloryczność. Tylko uwaga! Erytrytol również zagraża zdrowiu i życiu!
Ze względu na to, że ksylitol został wprowadzony na rynek nie tak dawno, skutki z jego nadmiernego stosowania wychodzą właśnie teraz. O tym właśnie są badania, które zostały opublikowane w "European Heart Journal" przeprowadzone przez naukowców z Cleveland Clinic w Ohio pod przewodnictwem dr Stanleya Hazena. Odkryli oni szokujące fakty!
Jak ksylitol wpływa na zdrowie?
Wiele osób, zachęconych niskim indeksem glikemicznym oraz kalorycznością, zaczęło chętnie wybierać produkty bez dodatku cukru, w którym występuje właśnie ksylitol. Niejednokrotnie przesadza się z ilością produktów z ksylitolem. W produktach, które można kupić w sklepie zawartość tego słodzika jest nawet o 1000 razy większa, niż gdy sami przygotowujemy posiłek z ksylitolem. W wyniku tego zjada się nadmiar tego słodzika, który staje się szkodliwy.
W wyniku przeprowadzonych badań nad ksylitolem, naukowcy zauważyli, że 1/3 osób z najwyższym stężeniem ksylitolu miało o 57% większe ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz zawału serca.
W dodatku, badania wykazały też, że ksylitol zwiększa krzepnięcie krwi, co prowadzi do zakrzepicy! To jest związane z większym ryzykiem pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych.
Czy trzeba całkowicie odstawić ksylitol?
Jesteś na diecie albo chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze? Czytasz nowe badania, fakty masz mętlik w głowie? Nic dziwnego. W końcu jest tak dużo sprzecznych informacji, że nie wiesz, w co wierzyć. Co więc robić?
Całkowite odstawienie ksylitolu nie musi być konieczne. Ważne jest, by nie przesadzać z jego ilością. Co więcej, nie warto kupować wszelkiego rodzaju kupnych słodyczy, w których znajduje się ksylitol, ponieważ jego ilość w nich może być przesadzona.
Jedzenie produktów z ksylitolem w nadmiarze staje się szkodliwe, więc warto używać różnych słodzików. Można używać cukru, syropu klonowego, syropu z agawy, miodu... Najważniejsze jest to, by nie korzystać wyłącznie z jednego źródła. To zminimalizuje ryzyko chorób.
Źródła:
Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk, Marco Witkowski, Ina Nemet, Xinmin S. Li, Jennifer Wilcox, Marc Ferrel, Hassan Alamri, Nilaksh Gupta, Wai Hong Wilson Tang, Stanley L. Hazen, European Heart Journal, Volume 45, Issue 27, 14 July 2024, Pages 2439–2452
W badaniu nie mierzono przyjmowanego ksylitolu, a ksylitol produkowany jest naturalnie przez ludzkie ciało. Mierzono poziom ksylitolu u bardzo chorych ludzi z zaburzeniami metabolicznymi, które prawdopodobnie wpływały na poziom ksylitolu u tych ludzi. To sprawia, że te badania są praktycznie bezwartościowe i nie powinno się na ich podstawie wyciągach żadnych wniosków.