Domowy chleb razowy, który wykonasz w kilka chwil

Pieczywo jest zdrowym elementem diety. Szczególnie razowy chleb to coś, co często powinno znaleźć się na naszym talerzu. Będzie idealny do kanapek, grzanek i tostów. Nie kupisz go w żadnym sklepie, bo ten chleb wykonasz samodzielnie i bez większych trudności. Nawet jeśli po raz pierwszy będziesz mieć do czynienia z pieczeniem chleba.
Domowe pieczywo dla zdrowia
W czasach, gdy wszyscy musieliśmy siedzieć zamknięci w domu, do łask wróciło własnoręczne przygotowanie pieczywa. I choć już od lat dostęp do sklepów i piekarni przestał być ograniczony, to warto i tak samodzielnie pokusić się o upieczenia chleba. Poniższy przepis będzie nie tylko smaczny i na pewno się uda, ale także dzięki użytym składnikom będzie zdrowym elementem diety.
To wszystko za sprawą mąki razowej, która jest bogata w błonnik. Ten składnik na dłużej daje uczucie sytości i jest niczym miotełka dla naszego układu pokarmowego, usuwając z niego zalegające resztki.
Mąka razowa to także zdrowy wybór dla osób, które muszą uważać na swoją dietę ze względu na stan zdrowia. Szczególnie polecana jest dla chorujących na cukrzycę.
Czy warto samodzielnie wykonać chleb?
Jak najbardziej! Choć kosztuje to nieco pracy i czasu, to efekt jest jak najbardziej tego wart!
Przede wszystkim wiesz dokładnie, co się w nim znajduje. Nie musisz dodawać konserwantów, spulchniaczy, polepszaczy czy zbędnego cukru – a takie dodatki często występują w pieczywie przemysłowym.
Za to możesz dodać inne, wartościowe składniki. Nasiona (słonecznik, siemię lniane, czarnuszka), orzechy, pestki dyni, otręby czy suszone warzywa – to prosty sposób, by zwiększyć wartość odżywczą wypieku.
Jeśli masz problemy z ciśnieniem, zwracasz uwagę na ilość kalorii w diecie czy mierzysz się z problemami z gospodarką węglowodanową, to każdy przepis możesz idealnie dopasować do siebie, zmniejszając ilość soli, użytego tłuszczu czy wybierając zdrowsze rodzaje mąk.
Taki chleb możesz też przygotować w większej ilości na zapas. Nadmiar wystarczy zamrozić i cieszyć się nim nawet przez kilka tygodni.

Przepis na domowy chleb razowy
Potrzebne składniki:
- 570 g mąki razowej,
- 400 ml ciepłej wody,
- 100 ml ulubionego piwa,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- ½ łyżki soli.
Przygotowanie:
Suche składniki (mąkę, cukier, sól i drożdże) wsyp do miski i dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i piwo i wyrabiaj, aż ciasto dobrze się połączy. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę (lub do podwojenia objętości ciasta). Po tym czasie nasyp mąkę na blat, wyłóż wyrośnięte ciasto i składaj brzegi do środa formując bochenek. Wierzch możesz posypać ulubionymi nasionami lub pestkami. Przykryj bochenek folią, ale nie zbyt ciasno.
Piekarnik nagrzej do 220 st. C. i włóż do niego keksówkę, aby dobrze się nagrzała. Wyciągnij po kilkunastu minutach keksówkę z piekarnika, włóż do niej wcześniej przygotowany bochenek, przykryj folią spożywczą i piecz 30 minut. Zdejmij ostrożnie folię i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij upieczony chleb z piekarnika na kratkę. Krój dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Źródło:
https://terazgotuje.pl/przepisy/news-domowy-chleb-pelnoziarnisty-na-zdrowe-jelita-dodaj-do-niego-,nId,7974474#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome