Wiadomo nie od dziś, że domowe sposoby na przeziębienie są najlepsze. Gdy czujesz, że zbliża się przeziębienie lub grypa, zadbaj o to, by cię nie dopadła na całego. Zresztą o swoją odporność należy dbać przez cały rok. Dzięki temu masz szansę uniknąć poważnych infekcji. Zobacz, jak w domowy sposób możesz podnieść swoją odporność. Znajdziesz też tutaj przepis na shot odpornościowy.
Roślinne antybiotyki - zbawienny wpływ na odporność
Czosnek zawiera allicynę. Jest ona odpowiedzialna za działanie bakteriobójcze. Zapobiega namnażaniu bakterii i tym samym skraca czas infekcji. Zaleca się zjadać 4 g czosnku na dobę, co odpowiada jednemu ząbkowi. Najlepiej spożywać go na surowo.
Cebula zawiera składniki, które wspierają odporność. Dostarcza między innymi cynk, witaminę C, A, PP, B1 i B2, selen, wapń, fosfor. Ma działanie dezynfekujące, grzybobójcze i zwalcza wolne rodniki, gdyż zawiera kwercytynę. Bardzo popularny jest syrop z cebuli. Być może twoja babcia lub mama przygotowywała Ci taki niejednokrotnie.
Miód, propolis i pyłek pszczeli - to wyroby od pszczół, które mają wspaniałe właściwości. By miód zachował wszystkie swoje cenne dla zdrowia związki, nie można go poddawać wysokiej temperaturze. Optymalna temperatura dla miodu wynosi 35 st. C. Niestety miód w temperaturze powyżej 40 st. C traci substancje, które są dobre dla zdrowia. Pozostaje jedynie sam cukier, który nie wpływa korzystnie na zdrowie. Miód działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, łagodzi gardło (nie każdy rodzaj, na przykład gryczany miód może je podrażniać, ale ma świetne działanie przeciwzapalne).
Tymianek, czarny bez, cytryna, szałwia, rumianek, lipa, macierzanka - to wszystko ma dobry wpływ na odporność. Rośliny te mają między innymi działanie przeciwzapalne, rozgrzewające czy napotne. Można przygotowywać między innymi herbatki z lipy, czarnego bzu lub rumianku oraz stosować inhalacje z olejku tymiankowego.
Warto spożywać kiszonki i produkty mleczne fermentowane. Kiszone warzywa i owoce są źródłem przeciwutleniaczy, i co ważne, zawierają probiotyki. Probiotyki wzmacniają barierę jelitową, dzięki czemu zapobiegają wchłanianiu się szkodliwych patogenów. Poza tym kiszonki są skarbnicą witamin A, C, E oraz beta-karotenu.
Produkty mleczne fermentowane, podobnie jak kiszonki, są źródłem między innymi żywych kultur bakterii probiotycznych. Zawierają też witaminy A i z grupy B. Do produktów mlecznych fermentowanych zalicza się jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko, maślankę.
Całokształt twojego życia ma bardzo duże znaczenie w budowaniu odporności. Zaczynając od odpowiedniej diety, aktywności fizycznej, kończąc na zdrowiu psychicznym, wysypianiu się oraz odpoczynku. Przewlekły stres, przeciążenie organizmu i "śmieciowe" jedzenie prowadzą do zwiększonego ryzyka infekcji.
Dostarczaj z pożywieniem ważne dla zdrowia i odporności składniki. Kwasy DHA i EPA oraz witaminę D znaleźć możesz między innymi w tłustych rybach i orzechach. Cynk znajduje się w nasionach i pestkach (zwłaszcza w pestkach dyni), kaszy gryczanej czy jajkach. Dbaj o urozmaicenie jadłospisu. To niesamowicie ważne, by dostarczać wszystkie ważne dla odporności składniki.
1 pomarańcza, 2 cytryny, 1/4 szklanki posiekanej, świeżej kurkumy, 1/4 szklanki posiekanego, świeżego imbiru, 1 łyżka miodu, większa szczypta pieprzu czarnego, pół łyżeczki oleju lnianego tłoczonego na zimno, opcjonalnie woda (jeśli ciężko się blenduje).
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj blenderem. Przecedź przez sitko. Produkt można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 24 godziny - najlepiej i najzdrowiej wypić od razu po przygotowaniu.