Dodaj ten składnik, a twoja jajecznica nabierze zupełnie nowego smaku. Internet oszalał na jego punkcie

Poranny posiłek to kluczowy element dnia. Dlatego warto zdecydować się na danie, które będzie pożywne, zdrowe i apetyczne. Takim wyborem może być jajecznica. Przygotowana właściwie nie tylko zapewni sytość i smak, ale także dostarczy ci istotnych składników odżywczych.
- Jajka: zdrowe i wartościowe śniadanie
- Zdrowotne korzyści dodatków do jajecznicy
- Zdrowotne właściwości popularnych przypraw
- Indyjska jajecznica z nutą przypraw
Jajka: zdrowe i wartościowe śniadanie
Nie da się przygotować jajecznicy bez jajek. A te same w sobie stanowią świetny i zdrowy wybór na poranny posiłek. Pomimo wielu różnych teorii, które można znaleźć w Internecie, jajka to zdrowy i wartościowy składnik.
Jajka są nie tylko pyszne, ale również bardzo odżywcze. Szczególnie warto wymienić tu cholinę (witaminę B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Te składniki wspierają m.in. prawidłowe funkcjonowanie mózgu, wzroku, odporności czy pracy serca.
Białka i żółtka jaj są kluczowe dla naszego zdrowia. Żółtka są bogate w cholinę, składnik, który w naszym organizmie przekształca się w acetylocholinę, która jest jednym z kluczowych neuroprzekaźników w naszym systemie nerwowym. Badania z 2024 roku dowodzą, że jedzenie dwóch jajek tygodniowo zmniejsza aż o 47% ryzyko wystąpienia demencji w podeszłym wieku. Co ważne, jeśli nie spożywamy jajek, trudno jest dostarczyć ten składnik z innych źródeł żywności.
W żółtku jaj znajdziemy również wiele witamin z grupy B. Witaminy B12, B2, B5, które dostarczamy z jajkami, mają korzystny wpływ na nasze samopoczucie m.in. poprzez redukcję zmęczenia, wspomaganie funkcji mózgu, a także poprawę zdrowia psychicznego.
Przez długi czas obawiano się jedzenia jajek z powodu zawartości cholesterolu w żółtkach, który mógłby wpływać negatywnie na układ sercowo-naczyniowy. Jednak okazuje się, że regularne spożywanie całych jaj jest związane z niższym ryzykiem rozwoju chorób, które wpływają na funkcjonowanie systemu naczyniowego i nerwowego. Dlatego warto jeść jajka w całości, a nie tylko białka.
Białko jaja ma wielu entuzjastów, zwłaszcza wśród osób regularnie uprawiających sport, a także tych, którzy się odchudzają. Białko z pożywienia zapewnia uczucie sytości na dłużej, a także odpowiada za budowę mięśni, tkanek i narządów, przyspiesza regenerację, a także ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Białko z jaj zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które musimy dostarczać z dietą.
Wraz z jajkiem do diety dostarczymy selen, którego niedobory stwierdza się u co 10. osoby w Polsce. Jedno jajko zapewni już 30% zapotrzebowania na ten składnik.
Najnowsze zalecenia wskazują, że osoby zdrowe mogą spokojnie spożywać 7-10 jajek w tygodniu, aby zapobiegać różnym chorobom. U osób z istniejącymi już chorobami układu krążenia, także jajka powinny być częścią diety, ale w ilości 4 – 5 jajek tygodniowo. Warto pamiętać, że w tę ilość wliczamy również jajka dodawane do innych posiłków np. makarony, naleśniki, ciasta. Kolejną ważną uwagą jest to, aby jajka były uzupełnieniem zdrowej diety – bogatej w warzywa, nasiona roślin strączkowych i chude produkty nabiałowe.
Zdrowotne korzyści dodatków do jajecznicy
- Cebula i czosnek
Te dodatki do jajecznicy są godne uwagi z uwagi na obecność allicyny. Ten składnik charakteryzuje się silnym działaniem antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwgrzybicznym. Dzięki temu wspomaga walkę z infekcjami i wzmacnia system odpornościowy. Zawierają wiele antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca i nowotwory. Czosnek sprawia, że nasze naczynia krwionośne się rozszerzają, co wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Dodatkowo może obniżać poziom złego cholesterolu, co pomaga chronić układ krążenia. Warto również zauważyć, że związki siarkowe występujące w czosnku i cebuli mogą chronić nasz mózg i układ nerwowy przed degeneracją, co może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
- Pomidor
Jeśli chodzi o pomidory, to tutaj szczególnie istotnym ich składnikiem jest likopen. Ten składnik to silny antyoksydant, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca. O wiele lepiej likopen wchłania się z pomidorów po obróbce termicznej, dlatego z ciepłą jajecznicą dostarczymy go w największej ilości. Z pomidorami dostarczymy do organizmu także witaminę C, która wspiera system odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran. Ma pozytywny wpływ na wzrok, dzięki obecności luteiny, która chroni przed chorobami oczu.

Zdrowotne właściwości popularnych przypraw
- Kolendra
To zioło ma zarówno swoich miłośników, jak i przeciwników. Jest to związane głównie z jego smakiem, który ze względu na genetykę możemy odbierać jako przyjemny lub nieprzyjemny. Dla osób lubiących ten składnik, na pewno będzie radosną informacją fakt, że kolendra jest niezwykle korzystna dla zdrowia i wartościowa. Stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych, wspiera w problemach żołądkowych, a także przeciwdziała wzdęciom. Warto podkreślić, że kolendra posiada zdolność oczyszczania organizmu z toksyn takich jak metale ciężkie, np. kadm czy ołów. Zaleca się ją również dla osób z cukrzycą, ponieważ obniża poziom cukru we krwi.
- Imbir
Imbir jest najczęściej kojarzony z daniami kuchni azjatyckiej i rozgrzewającą herbatą w chłodne dni, ale oprócz aromatu oferuje wiele prozdrowotnych właściwości potrawom, do których jest dodawany. Okazuje się, że imbir pomaga przy bólach mięśni i stawów, a także może wspierać przy migrenach. Podczas przeziębień przydatne jest jego działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, co może skrócić czas trwania choroby. Dla ciężarnych kobiet imbir jest znanym środkiem na mdłości, ale jest też skuteczny przy chorobie lokomocyjnej.
- Kurkuma
Kurkuma, oprócz nadawania koloru, dostarcza potrawom licznych wartości prozdrowotnych. Wyróżnia się jej silne działanie przeciwzapalne, wspierając organizm w walce z niekorzystnymi czynnikami środowiska, takimi jak stres, zanieczyszczenia powietrza czy uboga dieta. Kurkuma również może zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, a także wspierać trawienie i funkcjonowanie wątroby.
- Kumin
Kumin stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych, co ułatwia lepsze przyswajanie składników odżywczych z diety, redukując wzdęcia i uczucie ciężkości po posiłkach. Jego przeciwzapalne oraz antybakteryjne działanie wspomaga walkę z infekcjami, a także wzmacnia odporność na dłużej. Kumin jest polecany osobom dbającym o swoją wagę, ponieważ może przyspieszać metabolizm i wspierać spalanie tłuszczu. Regularne spożywanie kuminu może obniżyć poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.
Indyjska jajecznica z nutą przypraw
Składniki:
- 2 jajka
- ½ drobno posiekanej cebuli
- ½ małego pomidora pokrojonego w kostkę
- ½ startego ząbka czosnku
- 1 cm świeżego imbiru, startego
- ½ drobno posiekanej papryczki chilli zielonej
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- Szczypta garam masala
- Odrobina soli i pieprzu
- 1 łyżeczka masła, masła klarowanego
- Świeża kolendra do posypania
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozpuść masło, podgrzewając je.
- Dodaj cebulę i smaż, aż zrobi się szklista.
- Dodaj czosnek, imbir oraz papryczkę chilli i smaż przez około 30 sekund.
- Dodaj pomidora, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę mieloną oraz garam masala.
- Smaż, aż pomidor zmięknie.
- Wbij na patelnię jajka. Smaż, delikatnie mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Posyp gotową jajecznicę świeżą kolendrą i podawaj.