Dietetycy są zgodni: to najzdrowszy ser świata – a większość ma go w lodówce!

Istnieje wiele typów sera. Każdy z nich można użyć na różnorodne sposoby. Niektóre sery są odpowiednie do deserów i ciast, podczas gdy inne są idealne wyłącznie do dań wytrawnych. Jednak nie wszystkie są zdrowe. Nasz dietetyk wyjaśnia, który ser jest najkorzystniejszy dla zdrowia i z jakiego powodu. Może spożywasz go codziennie, ale nie jesteś świadomy, że to właśnie on jest najzdrowszy. Od teraz jeszcze bardziej docenisz ten produkt mleczny.
- Proces produkcji i różnorodność serów
- Zalety sera w zdrowej diecie
- Niskotłuszczowy nabiał: zdrowie i sylwetka
- Zdrowe tłuszcze: klucz do lepszego zdrowia
Proces produkcji i różnorodność serów
Ser to produkt wytwarzany z mleka. Może być zrobiony z mleka krowiego, koziego lub owczego. Sery powstają poprzez wytrącenie z mleka białka i tłuszczu, które tworzą skrzep. Następnie poddaje się go dalszej obróbce, zależnie od tego, jaki rodzaj sera chce się otrzymać.
W Polsce najbardziej popularne sery to: ser żółty, ser biały, mozzarella, ser camembert, ser brie, ser parmezan, ser burrata, ser mascarpone, ser feta, serek ricotta. Na świecie istnieje wiele rodzajów sera! Obecnie jest ich około 2000 gatunków! Oprócz wymienionych wcześniej serów, znane są również: ser Koryciński, ser halloumi, ser Gruyère, ser Roquefort czy ser Manchego.
Zalety sera w zdrowej diecie
Ser to świetny element jadłospisu. Wiele osób boi się spożywać ser z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze nie są korzystne dla zdrowia. Jednakże nie każdy ser ma dużo tłuszczu, a każdy z nich, oprócz tłuszczu, dostarcza inne składniki istotne dla zdrowia. Mowa tu między innymi o białku oraz wapniu, a także witaminach z grupy B oraz witaminie A. Co więcej, sery zawierają minimalną ilość węglowodanów, dlatego są bardzo polecane w diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej, gdzie ogranicza się spożycie węglowodanów.
Najbardziej korzystnym dla zdrowia serem jest chudy ser biały. Ten ser jest niskokaloryczny, ma dużą zawartość białka oraz bardzo mało tłuszczów. Tego rodzaju ser można śmiało zaliczyć do produktów rekomendowanych w jadłospisie. Ser twarogowy doskonale sprawdza się w diecie redukcyjnej, ponieważ jego niska kaloryczność pozwala na spożycie większej ilości, co przekłada się na większe uczucie sytości (niż po zjedzeniu mniejszej ilości pożywienia).
Przy okazji warto zwrócić uwagę na dwa inne rodzaje sera, które są równie dobrym źródłem produktów nabiałowych w jadłospisie. Należą do nich ser mozzarella oraz ser ricotta. Oba gatunki sera są niskokaloryczne, mają mniej tłuszczu i dostarczają dużo protein. Są świetnym sposobem na dostarczenie odpowiedniej ilości białka w diecie bez dodawania zbyt dużej ilości kalorii.
Niskotłuszczowy nabiał: zdrowie i sylwetka
Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu zyskują popularność w sklepach. W dzisiejszych czasach wiele osób troszczy się o swoją sylwetkę, ale również o zdrowie wewnętrzne. Niskotłuszczowy ser posiada wiele korzyści, które wpływają na istotne aspekty zdrowotne.
Przede wszystkim dodanie do diety niskotłuszczowego twarogu wspiera redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej. Wynika to z faktu, że ten produkt ma niską kaloryczność, co sprawia, że objętość posiłku jest większa, a osoby na diecie łatwiej odczuwają sytość większą porcją, która dodatkowo jest bogata w białko. Niskotłuszczowy twaróg jest więc doskonałym wyborem dla tych, którzy borykają się z nadwagą i otyłością. Odpowiednia ilość białka jest kluczowa również dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ pozwala łatwiej zwiększyć masę mięśniową i zapobiegać jej utracie.
Redukcja nasyconych tłuszczów to niezwykle ważny element w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia. Dostarczając organizmowi mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiega się rozwojowi miażdżycy, choroby wieńcowej, a nawet chorób nowotworowych, takich jak rak jelita grubego. Produkty z mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych mogą pomóc w obniżeniu ryzyka zawału serca, a także niedotlenienia i udaru mózgu.
Zdrowe tłuszcze: klucz do lepszego zdrowia
Jak przedstawiono powyżej, główny temat dotyczy tłuszczu. To on decyduje o tym, czy ser można uznać za korzystny dla zdrowia. Jednak nie trzeba obawiać się tłuszczu. Wręcz przeciwnie, jest on bardzo ważnym elementem diety. Istnieje różnica między „dobrym” a „złym” tłuszczem. Nasycone kwasy tłuszczowe nie są mile widziane w diecie. To one wywołują poważne problemy zdrowotne, które opisano powyżej. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe to typ tłuszczu, który powinien być codziennie dostarczany do organizmu wraz z dietą.
Odpowiednia ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych wspiera właściwe funkcjonowanie m.in. mózgu, układu krążenia oraz serca. Obniżają one poziom „złego” cholesterolu, co zmniejsza ryzyko poważnych chorób. Poprawiają one procesy myślowe oraz zwiększają koncentrację.
Warto więc chudy twaróg podawać ze zdrowymi tłuszczami! Zatem sugerujemy kanapki z twarożkiem, ale zamiast masła, kromkę pieczywa skrop oliwą z oliwek albo olejem lnianym. Przygotuj także placuszki twarogowe, ale dołóż do nich, oprócz owoców, porcję masła orzechowego albo orzechów.
Zdecydowanie lepszym wyborem jest niskotłuszczowy ser twarogowy i dodanie do posiłku dodatkowej porcji zdrowych tłuszczów. W ten sposób unikasz tłuszczów nasyconych, a urozmaicasz potrawę o dodatkową ilość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
