Czy naprawdę wiesz, co jesz? Odkryj sekrety etykiet i ukryty cukier!

Analizowanie etykiet dostarcza kluczowych informacji o spożywanych produktach. Chociaż może się to wydawać skomplikowane, to z kilkoma poradami, odczytywanie etykiet stanie się mniej przerażające. Zapoznanie się ze składem artykułów z czasem ułatwi zakupy i pozwoli uniknąć tracenia czasu na wybór najlepszych produktów dla ciebie i twoich bliskich.
- Jak czytać skład produktów spożywczych?
- Wartość odżywcza: klucz do zdrowego wyboru
- Różnice między "spożyć do" a "spożyć przed"
Jak czytać skład produktów spożywczych?
Na wszystkich produktach, które nie są świeżymi owocami lub warzywami, wymagane jest podanie składu. Producent powinien szczegółowo określić, co dokładnie zawiera produkt, jeśli składa się z więcej niż dwóch składników.
Ważna jest także kolejność wymienionych składników. Lista jest podawana od największej ilości do najmniejszej. Dzięki temu łatwo zauważyć, czego jest najwięcej.
Najlepiej wybierać produkty z jak najkrótszą listą składników. Jeżeli jednak wybierasz produkt z dużą liczbą składników, sprawdź, czy cukier, sól lub olej palmowy nie znajdują się w pierwszych trzech pozycjach. Te składniki są zbędne w naszej diecie i powinny być ograniczone. Pamiętaj, że cukier może być ukryty pod nazwami:
- Sacharoza,
- Glukoza,
- Fruktoza,
- Laktoza,
- Cukier inwertowany, gronowy, kukurydziany, daktylowy, brązowy, trzcinowy, kokosowy,
- Dekstroza, dekstryna, maltodekstryna, maltoza,
- Syrop glukozowo-fruktozowy, glukozowy, fruktozy, kukurydziany, ryżowy, z agawy, klonowy, słodowy, z ryżu brązowego, z trzciny cukrowej,
- Słód jęczmienny, kukurydziany,
- Miód, karmel, melasa, koncentrat soku owocowego, sok z trzciny cukrowej.
Wartość odżywcza: klucz do zdrowego wyboru
Drugim ważnym elementem na opakowaniach produktów jest informacja o wartości odżywczej. Zwykle przedstawiona w postaci tabeli lub listy, umożliwia zorientowanie się, ile w danym produkcie (w porcji i/lub na 100 g) znajduje się:
- kilokalorii (kcal) oraz kilodżuli (kJ), czyli energii,
- tłuszczów podanych w gramach (g), w tym ilość kwasów tłuszczowych nasyconych,
- węglowodanów w gramach, w tym cukrów prostych,
- błonnika (w gramach),
- białka (w gramach),
- soli (w gramach).
Jeżeli producent chwali się, że jego produkt jest wzbogacony o dodatkowe witaminy lub minerały, to także może zamieścić taką informację na opakowaniu. Jednakże podstawą jest powyższa lista.
Konsumenci powinni zwracać uwagę na wartość odżywczą. W diecie należy ograniczać ilość cukru, soli i tłuszczów nasyconych, dlatego wybierając produkt, warto zdecydować się na taki, który będzie miał jak najmniej tych składników.

Różnice między "spożyć do" a "spożyć przed"
Jednym z częstych wyzwań dla klientów jest rozróżnienie między terminami „należy spożyć do” a „należy spożyć przed”. Chociaż te dwa wyrażenia brzmią prawie tak samo, mają zupełnie różne znaczenia, które warto znać, aby uniknąć negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak np. biegunki i bóle brzucha.
Data przydatności do spożycia określona jako „należy spożyć do” sugeruje, że po określonej dacie produkt nie jest bezpieczny do jedzenia, ponieważ może prowadzić do problemów zdrowotnych. Jest to głównie związane z ryzykiem mikrobiologicznego zepsucia. Dlatego taki opis można znaleźć na produktach takich jak: mleko, ser, mięso, ryby.
Data minimalnej trwałości, czyli „należy spożyć przed” nie jest tak restrykcyjna jak poprzednia informacja. Tę notkę znajdziemy na produktach suchych, takich jak kasza, makaron, płatki. Oznacza to, że do daty podanej na opakowaniu produkt utrzymuje wszystkie wartości odżywcze. Po jej upływie produkt wciąż nadaje się do spożycia, bez obaw o zatrucia, jednak jego jakość będzie już znacznie niższa.
Warto zwrócić uwagę na to, by przechowywać produkty zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu. To zapewnia pewność, że produkt jest świeży i bezpieczny. Jednak jeśli otworzysz produkt, który według daty ma jeszcze „zapas” przed zepsuciem, ale jego zapach lub wygląd budzi twoje wątpliwości, lepiej nie ryzykować jego spożycia.