Opublikowano: 31.08.2024 r., 18:42
|
Autor:
Ewa Cierpiał
W wielu domach zupa stanowi jedyny w ciągu dnia ciepły posiłek. Zimą dużo chętniej sięgamy po ciepły płynny posiłek, który szybko rozgrzewa nasze zmarznięte ciało. Jednak, czy wybór zupy na obiad to faktycznie taka zdrowa decyzja? Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się sam.
Zupa to płynne lub półpłynne danie, które powstaje poprzez gotowanie różnorodnych produktów. Przez warzywa, mięso, ryby, owoce morza, kasze czy owoce – w zupie odnajdzie się każdy z tych produktów. Najczęściej spotkać można wersje mięsno-warzywne, które rozróżnia smak, zapach, kolor, a nawet konsystencja.
Zupę uznać można za pełnowartościowy posiłek, ponieważ mamy w niej właśnie warzywa, a także źródła białka np. mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych oraz węglowodany złożone takie jak kasze, makaron czy ryż.
W polskim tradycyjnym domu zupa stanowi pierwsze danie obiadu, jednak coraz częściej odchodzi się od takiego biesiadowania na rzecz szybkiego, drugiego dania. Czy faktycznie to dobra zmiana?
Zupy to idealny sposób na przemycenie warzyw do diety małych i dużych smakoszy. Wszystkie zupy, aby powstał ich niezapomniany smak, potrzebują obecności wielu jarzyn.
Każde warzywo świetnie odnajdzie się w zupie. Przez marchew, kapustę, cebulę, selera czy pietruszkę, bo bardziej kojarzone z drugim daniem – fasolki, brokuły czy kalafiora.
Zalecenia zdrowego żywienia wskazują, aby każdego dnia spożywać minimum 400 g warzyw, które są źródłem błonnika, witamin i minerałów.
Jak donosi Onet, szczególnie zimą, gdy zmniejsza się dostęp do świeżych warzyw takich jak ogórki, papryka czy pomidory, zupy wykonane z użyciem warzyw korzeniowych idealnie uzupełnią dietę w wartości odżywcze.
Każdego dnia, powinniśmy dostarczać ok. 30-35 ml płynów na każdy kg masy ciała. Tym samym otrzymamy ilość całościową płynów, jaką powinniśmy dostarczyć w formie standardowych napojów oraz np. zup.
Szczególnie zimą zupy mogą być świetnym sposobem na uzupełnianie płynów. Przede wszystkim dlatego, że gdy za oknem minusowe temperatury to ostatnie, o czym myślimy to picie, szczególnie zimnej wody. A taka ciepła zupa idealnie nas nasyci i dostarczy rozgrzewających płynów.
To też właśnie zimą szczególnie polecany posiłek. Przede wszystkim przez możliwości rozgrzewające.
Znając już większość zalet zup, warto przypomnieć również o różnorodności, jaką niosą za sobą zupy.
A wybór jest przecież ogromny:
- Rosół
- Pomidorowa
- Krupnik
- Kalafiorowa
- Ogórkowa
- Kapuśniak
- Zupy krem np. brokułowa, z kukurydzy, z pomidorów czy dyni
- Zupy tajskie jak ramen, tom yum, pho czy miso
- Minestrone
- Zupy rybne
I wiele, wiele innych.
Warto więc decydować się na różne zupy. Dzięki temu nasza dieta będzie bardziej urozmaicona nie tylko w smaki, ale również w wartości odżywcze.