Masło czy margaryna? Najnowsze badania wywróciły wszystko do góry nogami. Wracamy do lat 90-tych?

Kochasz kanapki z dużą ilością masła? Może czas na ograniczenie. Masło jest smaczne i naturalne, ale czy naprawdę zdrowe? Może warto rozważyć margarynę? Koniecznie zapoznaj się z najnowszymi dowodami na to, który tłuszcz jest lepszy dla zdrowia. To zaskakujące!
Masło czy margaryna: co wybrać?
Wielu ludzi wierzy, że masło jest produktem naturalnym, a zatem najlepszym. Margaryna z kolei kojarzona jest z produktem pełnym tłuszczów utwardzonych. Zbadajmy te kwestie dokładniej.
Masło to tłuszcz wytwarzany z mleka krowiego. Prawdziwe masło zawiera od 82 do 90% tłuszczu mlecznego. Masło wyjęte prosto z lodówki jest twarde i trudno jest je rozsmarować na chlebie. Aby stało się miękkie, należy odczekać minimum dwie godziny w temperaturze pokojowej.
Margaryna to tłuszcz roślinny. Jak sama nazwa sugeruje, wytwarzana jest z roślin. Może występować jako margaryna twarda oraz margaryna miękka. Margaryna twarda przypomina masło i jest dostępna w formie kostki. Natomiast margaryny miękkie są sprzedawane w opakowaniach, co umożliwia łatwe smarowanie chleba bez konieczności czekania, aż stanie się bardziej miękkie.
Co więc jest lepszym wyborem z punktu widzenia zdrowia?
Masło czy margaryna: co wybrać?
To prawda, że masło jest produktem naturalnym i jest wytwarzane jedynie ze śmietanki. Proces produkcji masła jest także nieskomplikowany - każdy może je przygotować samodzielnie w domu. Zawartość masła pod względem tłuszczów, które mogą być niekorzystne dla zdrowia, nie jest zbyt zachęcająca. W 100 g masła znajduje się aż 52 g tłuszczów nasyconych - to sporo. Jeśli stosujesz masło w małych ilościach, nie stanowi to dużego problemu. Gorzej, jeśli używasz go w dużych ilościach. Nadmiar tłuszczów nasyconych może prowadzić do problemów z układem krążenia. Jeśli natomiast chodzi o tłuszcze trans obecne w maśle, stanowią one około 2 do 3% całkowitej zawartości tłuszczu.
Polecam: Dieta cholesterolowa - opis, zasady, jadłospis, efekty
Margaryna składa się głównie z oleju rzepakowego oraz tłuszczu palmowego lub kokosowego. Do tego dodawane są witaminy (A, D), czasem sterole roślinne i DHA. Zawiera także nieszkodliwe dla zdrowia substancje, które zapewniają odpowiednią konsystencję.
Badania przeprowadzone w Polsce pokazują, że ilość tłuszczów trans wynosi od 0,13 do 1,1%, co oznacza, że jest ich znacznie mniej niż w maśle. Dodatkowo, margaryny miękkie są głównie złożone z nienasyconych tłuszczów, co jest znacznie bardziej korzystne dla zdrowia.
Sprawdź także: Najpopularniejsze mity dotyczące produktów spożywczych
Wybór tłuszczów: margaryna czy masło?
Badania sugerują, że korzystniejszym wyborem jest miękka margaryna. Twarde margaryny nie są korzystne dla zdrowia i warto ich unikać. Masło, chociaż składa się z jednego składnika, zawiera więcej niezdrowych tłuszczów. Warto więc być bardziej ostrożnym z jego ilością w diecie.
Szczególnie istotne jest kontrolowanie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi (po zawale, udarze, z nadciśnieniem, miażdżycą, chorobą wieńcową itd.).
Rekomenduje się, by spożycie tłuszczów nasyconych nie przekraczało 10% wartości kalorycznej diety. Jeśli tego przestrzegasz, spożywając masło czy margarynę, masz szansę na utrzymanie dobrego zdrowia i uniknięcie między innymi diety po zawale czy innych problemów zdrowotnych. Odpowiednio zbilansowane posiłki pomogą cieszyć się długim życiem bez chorób.
Sprawdź również: Jaka dieta jest najzdrowsza?