Być może kupujesz produkty z nim w składzie każdego dnia. Zwiększa on ryzyko zachorowania na raka!

Deska serów i wędlin
Wędliny, sery, ryby, słone przekąski - to wszystko może mieć w składzie ten dodatek, fot. Pillow Productions
ikona podziel się
Opublikowano: 26.08.2024 r., 9:15 | Autor: Paulina Lipińska
Chipsy, słone przekąski czy produkty mięsne - ten sztuczny dodatek do żywności może powodować groźne choroby. Mimo to wielu z nas często je produkty wzbogacone o ten składnik. Aromat dymu wędzarniczego nadaje bowiem charakterystyczny, intensywny aromat i smak, który nawiązuje do wędzonych potraw. Poznaj konsekwencje jedzenia zbyt dużej ilości potraw z tym aromatem, a także dowiedz się, czym jest aromat dymu wędzarniczego i gdzie się go dodaje.

Czym są aromaty dymu wędzarniczego?

Wędzenie żywności to jedna z wielu metod utrwalania pożywienia. Metoda ta daje nie tylko smaczne i intensywne jedzenie, ale także pozwala na dłuższy termin do spożycia. Alternatywą dla wędzenia stały się aromaty dymu wędzarniczego.

Aromaty dymu wędzarniczego to dodatki do żywności powstałe w wyniku spalania materiałów organicznych podczas wędzenia. Głównymi źródłami dymu są: drewno, węgiel drzewny, gałęzie, zioła, przyprawy. W zależności od wybranej techniki produkcji aromatu, smak potraw z dodatkiem aromatu może być różny. Od delikatnego, po słodki, słony czy intensywny.

Sam aromat nie sprawi, że pożywienie będzie miało dłuższy termin do spożycia. Nada on jednak fajny aromat i smak.

Okazuje się jednak, że spożywanie jedzenia z aromatami dymu wędzarniczego może wiązać się z podwyższonym ryzykiem występowania zachorowania na raka. Z tego też powodu w 27 państwach Europy nastąpi wycofanie produktów z użyciem wyżej wspomnianych aromatów.

Dlaczego trzeba wycofać produkty z aromatami dymu wędzarniczego?

Badania przeprowadzone przez European Food Safety Authority (EFSA) wykazały, że aromaty dymu wędzarniczego wiązą się z genotoksyczością. Oznacza to, że substancje te niszczą materiał genetyczny komórek, a to prowadzi z kolei do powstawania raka i chorób dziedzicznych.

W przypadku aromatów dymu wędzarniczego, ustalenie maksymalnej dawki dopuszczalnej do produkcji żywności jest niemożliwa. European Food Safety Authority sugeruje, że najlepszym wyjściem jest całkowite wyeliminowanie z rynku produktów zawierających ów aromat.

Producenci stosujący te dodatki do żywności będą mieli okres przejściowy, który ma służyć znalezieniu innej alternatywy do wytwarzania swoich produktów.

Do jakich produktów dodawano aromaty dymu wędzarniczego?

Aromaty dymu wędzarniczego można było do tej pory znaleźć w takich produktach jak:

  • chipsy (na przykład bekonowe),
  • słone przekąski o smaku nawiązującym do wędzonego,
  • sery,
  • wędliny (na przykład szynka wędzona),
  • produkty mięsne,
  • ryby,
  • sosy,
  • zupy,
  • lody,
  • wyroby cukiernicze i inne.

Zastosowanie tych aromatów jest dosyć szerokie, więc niewykluczone, że każdego dnia jesz coś, co te aromaty w sobie posiada.

Wędzenie mięsa i czosnku
Jedzenie produktów z aromatami dymu wędzarniczego może zwiększać ryzyko powstawania raka, fot. shaiith

Czy trzeba szukać alternatyw?

Jeżeli zwracasz uwagę na zdrowe odżywianie, lepiej nie korzystaj z produktów, które zawierają aromat dymu wędzarniczego. Wynika to przede wszystkim z faktu, że nie jest określona maksymalna dawka bezpieczna.

Świetnym rozwiązaniem dla korzystania z wędlin wspomaganych o aromaty dymu wędzarniczego jest zrobienie swojej wędliny - bez sztucznych dodatków, w tym właśnie aromatów dymu wędzarniczego.

Czytaj zatem etykiety, by uniknąć narażenia na spożycie aromatów dymu wędzarniczego. Wycofanie wszystkich produktów potrwa jakiś czas, więc jeszcze można je kupić. Radzimy jednak nie popełniać tego błędu.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto