Zrób tak grzyby do słoika - zdziwisz się, jak doskonale smakują!

Czy wiesz, że nie musisz używać octu i oleju, aby zimą cieszyć się smakiem grzybów? Wystarczy zamknąć podgrzybki w słojach w specyficzny sposób, dzięki któremu po otwarciu wciąż będą wydzielać leśny zapach. Dowiedz się, co to za prosty i niezawodny przepis. Gwarantuję, że już zawsze będziesz tak przygotowywać swoje leśne zbiory.
- Podgrzybki bez octu i oleju - czy to ma sens?
- Jak przygotować podgrzybki w słoikach? Prosty przepis
- Dlaczego warto stosować tę metodę do konserwowania grzybów?
Podgrzybki bez octu i oleju - czy to ma sens?
Po grzybobraniu, zwłaszcza gdy uda nam się zebrać sporo podgrzybków, zastanawiamy się nad kluczową kwestią – jak najlepiej je zakonserwować? Pragniemy, aby nasze zbiory na długo zachowały nie tylko smak, ale i konsystencję. Wielu z nas robi je w zalewie octowej z olejem. Prawda jest jednak taka, że zalewy tego typu zmieniają charakter grzybów. Z kolei olej sprawia, że grzyby stają się ciężkie.
Co powiesz na wersję bez takiej marynaty? Okazuje się, że przyrządzanie leśnych grzybów bez octu i oleju jak najbardziej ma sens! W ten sposób uzyskać można bowiem zupełnie inny efekt, który może być kluczowy w wielu daniach grzybowych. Podgrzybki bez octu i oleju zachowują jędrność, piękny kolor oraz intensywny aromat.
Jak przygotować podgrzybki w słoikach? Prosty przepis
Do tego przepisu nie musisz mieć wielu składników, co jest jego fenomenem. Klucz to masło klarowane, które doskonale nadaje się do smażenia. Grzyby przygotowane na bazie takiego masła smakują zupełnie tak, jakby właśnie trafiły na patelnię. Pachną wyraziście i w dodatku zachowują swój naturalny kolor. Po otwarciu słoika są od razu gotowe do użycia.
Składniki:
- 2 kg podgrzybków,
- 3 małe cebule,
- 280-300 g masła klarowanego,
- sól i pieprz.
Przepis na podgrzybki w słoikach:
- Oczyść, przepłucz i dokładnie osusz grzyby.
- Pokrój je na grube kawałki, tak aby nie rozpadły się podczas smażenia.
- Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej klarowane masło. Wrzuć grzyby z cebulą i smaż partiami na dużym ogniu (jedna partia ok. 5 minut).
- Po obsmażeniu grzybów zmniejsz ogień i duś całość ok.15 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż gorące grzyby do uprzednio umytych, osuszonych i wyparzonych słojów.
- Ugnieć i zalej pozostałym tłuszczem, aby całkiem je przykryć.
- Zakręć i przez 30 minut pasteryzuj w piekarniku w 130°C.
- Dwukrotnie powtórz proces dla pewności, że przetwory będą idealnie zakonserwowane.
Tak przygotowane grzyby doskonale sprawdzą się zimą np. jako baza do farszu pierogów, sosów śmietanowych czy bigosu. Wystarczy je tylko delikatnie podgrzać. Dzięki temu, że są już doprawione i podsmażone, bardzo skraca to czas przyrządzania posiłków.

Dlaczego warto stosować tę metodę do konserwowania grzybów?
Przygotowywanie grzybów do słoików w ten sposób jest nie tylko świetnym sposobem na ich przechowywanie. To też znakomita metoda, aby zatrzymać w kuchni odrobinę jesiennego klimatu. Dzięki odpowiedniej obróbce cieplnej sprawisz, że grzyby nie stracą wartości odżywczych – takich jak błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Zamykając podgrzybki w maśle, zyskasz niepowtarzalny dodatek do szybkich i aromatycznych posiłków.
Co ciekawe, jeden słoik grzybów w maśle jest w stanie zastąpić kilka różnych marynat. Świetnie nadaje się zarówno do mięsnych, jak i wegetariańskich dań. Otwierając słoik, będziesz mieć gotowy składnik do wielu pysznych potraw. Grzybów nie musisz odsączać, płukać czy doprawiać. Wystarczy dodać je do wybranego dania i cieszyć się intensywnym smakiem.
Przeczytaj również: Jak gotować grzyby, by nie straciły smaku?