Zdrowe surówki z marchewki - dzieci je pokochają

Marchewka przez swój słodki smak stanowi często ulubione warzywo dzieci. Dużo częściej w wersji surowej niż gotowanej. Warto znać przynajmniej kilka przepisów na surówki z wykorzystaniem marchewki, aby dostarczać do diety również inne warzywa. Sprawdź, jak łatwo zrobisz surówkę z marchewki z dodatkiem kapusty pekińskiej, ogórków i papryki czy kapusty pekińskiej. Nie zabraknie również przepisu na marchewkę na ciepło, która zachwyci na pewno nawet największych niejadków.
Z tego artykułu dowiesz się:
Marchewka, kapusta pekińska i kukurydza
Ta surówka to świetny dodatek do drugiego dania. Mamy tutaj kapustę pekińską, marchewkę, kukurydzę, majonez light, niskotłuszczową śmietanę i do smaku sól oraz pieprz.
Jest bardzo szybka w przygotowaniu, dlatego zrobisz ją nawet na ostatnią chwilę, przed podaniem obiadu. Na uwagę zasługuje również jej niski Indeks Glikemiczny, przez co to świetny wybór dla osób, które muszą kontrolować poziom glukozy we krwi.
Marchewka, ogórek, papryka i biała kapusta
Zimą jesteśmy szczególnie narażeni na brak witamin. Nieco trudniej dostaniemy świeże i smaczne warzywa. Jednak nie przekreśla to szansy na wykonanie smacznej i zdrowej surówki.
Wystarczy sięgać po warzywa, które w sezonie zimowym są dostępne w sklepach i mają całkiem niezły smak. Mowa tu oczywiście o marchewce, papryce i białej kapuście. Smaczne, zielone ogórki również można często znaleźć. Dlatego nie czekaj i przygotuj tą pyszną sałatkę i dodaj witamin do swojego posiłku.
Czerwona kapusta, marchewka i jabłko
W tym połączeniu smaków góruje smak słodki. To wszystko dzięki obecności jabłka i marchewki. Choć to dość standardowe połączenie, to urozmaicenie surówki dodatkiem czerwonej kapusty, octu i koperku sprawi, że już nie wrócisz do zwykłej marchewki z jabłkiem.
Za idealne połączenie smaków w tej surówce odpowiada sos na bazie oleju, octu jabłkowego, soli, pieprzu i cukru. Dzięki obecności oleju mamy pewność, że odzyskamy z surówki ogrom witamin. Szczególnie A, E i K, które są witaminami najlepiej wchłaniającymi się z dodatkiem tłuszczu.
Marchew na ciepło
Choć gotowana marchewka nie jest ulubionym warzywem wśród małych milusińskich, to warto spróbować przyrządzić ją według naszego przepisu. Tutaj dodatkowy smak mamy dzięki obecności masła. Natomiast mąka nadaje jej jeszcze bardziej kremowej konsystencji.
Czas przygotowania takiego pysznego dodatku do obiadu to zaledwie 45 minut, ale zaraz po tym czasie podasz pyszną marchewkę zasmażaną. Ze względu na średni Indeks Glikemiczny, osoby zwracające uwagę na poziom glukozy we krwi, powinny spożyć ją w towarzystwie dobrych źródeł białka.