Ten patent na winogrona podbija internet. Efekt przechodzi oczekiwania

Rodzynki ze sklepu potrafią być mocno rozczarowujące. Często są bardzo twarde, przesłodzone lub lepkie. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób robi je samodzielnie w domu. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest takie skomplikowane. Domowe rodzynki mogą smakować znacznie lepiej niż gotowe produkty. Dowiedz się, jak zrobić rodzynki, aby wyszły doskonałe.
- Jak przygotować winogrona przed suszeniem?
- Przepis na domowe rodzynki, krok po kroku
- Domowe rodzynki mają znaczną przewagę nad kupnymi
Jak przygotować winogrona przed suszeniem?
Aby przygotować pyszne domowe rodzynki, należy przede wszystkim wybrać dobrą odmianę winogron – właśnie z nich przygotowuje się bowiem rodzynki. Najlepiej sprawdzają się bez pestek, które są dojrzałe, lecz nie przejrzałe. Owoce dyskwalifikuje miękka konsystencja lub pęknięte skórki – pleśnieją, przez co mogą zepsuć całą partię. Po umyciu winogron dokładnie je osusz. Pozostawiona na nich woda to jedna z najczęstszych przyczyn rozwoju pleśni.
Nie zapomnij również o tym, aby ponakłuwać owoce. W ten sposób wilgoć będzie mogła swobodnie wydostać się ze środka, natomiast suszenie przebiegnie równomiernie. Owoce możesz nakłuwać zarówno zwykłą wykałaczką, jak i końcówką noża czy szpilką.
Przepis na domowe rodzynki, krok po kroku
Jeśli chcesz przygotować pyszne domowe rodzynki, postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
- Umyte i dokładnie osuszone winogrona rozłóż na ręczniku kuchennym. W ten sposób pozbędziesz się z nich resztek wilgoci.
- Każdy owoc nakłuj w jednym lub dwóch różnych miejscach.
- Rozgrzej piekarnik do ok. 50–55°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Ułóż winogrona w jednej warstwie – nie powinny się z sobą stykać.
- Owoce spryskaj cienką warstwą oleju roślinnego, aby zabezpieczyć skórkę przed nadmiernym wysychaniem.
- Drzwiczki piekarnika pozostaw lekko uchylone – w ten sposób para wodna będzie mogła swobodnie uchodzić.
- Susz owoce od 5 do 12 godzin, w zależności od wielkości i soczystości.
Gotowe rodzynki muszą być miękkie w dotyku, elastyczne, ale bez soku. Jeśli wydają ci się zbyt wilgotne, dosusz je jeszcze przez minimum godzinę.
Jak uniknąć pleśni? Najważniejsze jest równomierne odparowanie wilgoci. Po wyjęciu rodzynek z piekarnika nie należy od razu zamykać ich np. w hermetycznym pojemniku. Rodzynki muszą chwilę poleżeć na blasze i wystygnąć, aby mogły się ulotnić resztki pary. Dopiero wtedy można przełożyć je do szczelnego szklanego słoika czy innego opakowania.

Domowe rodzynki mają znaczną przewagę nad kupnymi
Przygotowane w domu rodzynki można zrobić po swojemu – to znaczy zadecydować np. o stopniu ich wysuszenia. Jeśli lubisz miękkie i soczyste rodzynki, skróć proces suszenia. Wolisz bardziej wysuszone owoce? Zostaw je w piekarniku dłużej. W ten sposób zyskasz świetną przekąskę, dodatek do musli, ciast czy sałatek.
Co ciekawe, rodzynki można też suszyć na słońcu. Wystarczy ułożyć winogrona na metalowej kratce, w przewiewnym i ciepłym miejscu, aby mogły wyschnąć w naturalny sposób. Proces trwa kilka dni, jednak daje genialne rezultaty. Jeśli chcesz wysuszyć rodzynki na słońcu, pamiętaj, aby chronić je przed owadami (np. przykryć cienką siateczką).
Uwaga! Różne odmiany winogron dają zupełnie inne efekty. Ciemne winogrona suszą się na mocno brązowy kolor i mają głęboki smak po wysuszeniu. Z kolei jasne odmiany owoców dają słodsze, delikatniejsze w smaku rodzynki.
Sprawdź też: Dlaczego warto codziennie jeść rodzynki? Dietetyk wyjaśnia