Wystarczy jedna łyżka - smak ziemniaków zupełnie się zmieni!

Gotowanie ziemniaków to codzienność w wielu polskich domach. Wiemy, jak to robić. Jednak istnieje prosty trik, dzięki któremu można zupełnie odmienić smak, strukturę i konsystencję klasycznych ziemniaków. Wystarczy wykorzystać prosty składnik, który niemal każdy ma w kuchni. Przeczytaj.
- Prosty trik, dzięki któremu ziemniaki smakują wybornie
- Dodaj do ziemniaków – będą jeszcze lepsze!
- Dlaczego warto gotować ziemniaki z dodatkiem tłuszczu?
Prosty trik, dzięki któremu ziemniaki smakują wybornie
Sekretem niesamowitego smaku ziemniaków jest tłuszcz. Może to być zarówno masło i olej, jak i zupełnie inny jadalny tłuszcz roślinny. Wystarczy jedna łyżka dodana do garnka z gotującą się wodą na ziemniaki – uwierz, potrafi zdziałać cuda! Tłuszcz tworzy delikatną powłoczkę na powierzchni wody, dzięki czemu wspomaga równomierne nagrzewanie się ziemniaków i zapobiega ich rozpadaniu. Dzięki tłuszczowi bulwy zachowują strukturę – robią się też bardziej kremowe i aromatyczne.
Dzięki dodanemu tłuszczowi można podbić smak ziemniaków, zwłaszcza tych młodych. Przed ugotowaniem nie musisz ich obierać – wystarczy, że dobrze je umyjesz. Po ugotowaniu ziemniaki będą miękkie, a także delikatnie błyszczące i pyszne. Gdy użyjesz tłuszczu, nie będziesz musiał dodawać nic innego – tłuszcz nasyci bulwy niesamowitym smakiem i aromatem.
Dodaj do ziemniaków – będą jeszcze lepsze!
Chcesz wynieść smak zwykłych ziemniaków na wyższy poziom? Do gotującej się wody wrzuć dodatkowe składniki, takie jak:
- ząbek czosnku,
- kawałek cebuli,
- liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego.
To naturalne sposoby na wzbogacenie smaku bez konieczności sięgania po gotowe mieszanki przypraw. Znakomicie sprawdza się odrobina koperku – podkreśli świeżość młodych ziemniaków. Niektórzy dodają też odrobinę kurkumy dla koloru, ale i uzyskania delikatnie korzennego aromatu ziemniaków. Ważne, aby nie przesadzić z przyprawami.

Dlaczego warto gotować ziemniaki z dodatkiem tłuszczu?
Niektórym może się wydawać, że dodanie tłuszczu do ziemniaków to zwykły drobiazg. Tymczasem taki trik ma gigantyczny wpływ na ich gotowanie. Dzięki tej prostej metodzie ziemniaki zyskają aksamitną teksturę i nie rozpadną się w trakcie gotowania. Co więcej, szybciej zrobią się miękkie, co może mieć kluczowe znaczenie, jeśli chcesz skrócić czas spędzany w kuchni.
Gdzie jeszcze warto wykorzystać trik? Ziemniaki ugotowane z dodatkiem tłuszczu znakomicie sprawdzają się jako składnik:
- Sałatek – nie rozpadają się, a ich smak nie wymaga dodatku intensywnych sosów.
- Purée – dzięki tłuszczowi ziemniaki stają się delikatniejsze i bardziej aksamitne, nawet bez dodatku śmietany czy mleka.
- Mięs – ziemniaki z tłuszczem mają głębszy aromat i są bardziej sycące.
- Zapiekanek – dzięki tłuszczowi ziemniaki zachowują zwartą formę i nie rozpływają się pod wpływem temperatury piekarnika.
Dodanie tłuszczu do gotujących się ziemniaków ma również inne zalety. Tłuszcz sam w sobie poprawia wchłanianie wielu witamin w nim rozpuszczalnych, takich jak A, D, E i K. Dodając go już na etapie gotowania, ułatwisz organizmowi przyswajanie składników odżywczych – zwłaszcza gdy ziemniaki podajesz z warzywami.
Jak widzisz, niepozorny trik z tłuszczem dodanym do ziemniaków może stać się twoim „kulinarnym pewniakiem”. Wystarczy jeden składnik, aby gotowanie ziemniaków stało się czymś więcej niż tylko rutynowym działaniem.