Wyglądem nie zachęcają, ale smakują wybornie – 5 zielonych zup krem

Mimo że zielone zupy krem potrafią odstraszyć wyglądem, ich smak zaskoczył nie jednego sceptyka. Są pełne cennych witamin i minerałów, a także aromatycznych przypraw. Zupy krem z zielonych warzyw stanowią idealne danie na każdą porę roku. Sprawdź 5 wyjątkowych przepisów, dzięki którym przemycisz zielone warzywa do diety. Są pyszne!
Z tego artykułu dowiesz się:
Jej smak może cię zdziwić
Zupa krem z groszku ma delikatny, nieco słodkawy smak. Danie doskonale komponuje się ze świeżą miętą lub koperkiem. Kremowa konsystencja zupy sprawia, że jest wyjątkowo aksamitna.
Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Całość gotuje się w zaledwie kilkanaście minut, po czym miksuje na gładki krem. Zupa z groszku świetnie smakuje podana z grzankami lub chrupiącym pieczywem.
Lekka i aromatyczna zupa
Krem z cukinii zachwyci cię nietuzinkowym smakiem i aksamitną konsystencją. Zieloną zupę możesz wzbogacić o zioła, takie jak bazylia czy tymianek, które dodadzą jej aromatu.
Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji możesz dodać do potrawy odrobinę śmietanki lub serka mascarpone. Krem z cukinii doskonale smakuje z pestkami dyni lub startym parmezanem.
Zielona, ale niebanalna
Zupa krem z brukselki to świetny sposób na przemycenie do swojej diety tego mało docenianego warzywa. Potrawa ma delikatnie orzechowy, nieco słodkawy smak, który doskonale łączy się z aromatycznymi przyprawami.
Krem z brukselki wyśmienicie smakuje z prażonymi orzechami lub startym parmezanem. Odrobina śmietanki lub mleka kokosowego nada zupie kremowej konsystencji.
Aromatyczna, zdrowa i sycąca zupa krem
Zupa krem brokułowa to świetny pomysł na lekki, wartościowy posiłek. Dla uzyskania jej kremowej konsystencji warto dodać odrobinę śmietanki lub serka topionego.
Potrawa idealnie smakuje z prażonymi pestkami słonecznika lub grzankami. To wyśmienita propozycja dla osób, które lubią proste, sycące i zdrowe dania.
Szybki i prosty przepis na obiad
Zupa krem z pora ma łagodny, nieco słodki smak. Możesz dodać odrobinę śmietanki lub mleka kokosowego, aby zrobiła się bardziej aksamitna. Danie doskonale sprawdza się na szybki i prosty obiad.
Krem świetnie smakuje z grzankami, dowolnymi prażonymi pestkami lub parmezanem. Jeśli nie byłeś przekonany do zup z zielonych warzyw, odtwarzając poniższy przepis, możesz się miło zaskoczyć.