Tanie, proste i sycące – nasze babcie robiły to niemal codziennie

Kiedyś to danie symbolizowało prostotę i kulinarną zaradność. Obecnie powraca do polskiej kuchni jako przysmak odpowiadający idei minimalizmu. Dla niektórych może nie wygląda zbyt efektownie. Jednak dla osób wychowanych w czasach PRL-u nie miało to znaczenia. Prażuchy, bo o nich mowa, były po prostu codziennym, pożywnym posiłkiem. Zobacz, jak je przygotować!
- Prażuchy: proste danie z dawnych lat
- Tradycyjny przepis na smakowite prażuchy
- Prażuchy: prosty i smaczny powrót do tradycji
Prażuchy: proste danie z dawnych lat
Prażuchy nigdy nie były daniem na specjalne okazje. Zawsze jednak spełniały swoją rolę. W okresach niedoboru żywności, trzeba było korzystać z tego, co było dostępne. Prażuchy świetnie się w tym sprawdzały! Opierały się na składnikach, które były w prawie każdym domu, czyli ziemniakach, mące oraz tłuszczu.
Potrawa była prosta, ale bardzo sycąca, pożywna i rozgrzewająca. W różnych częściach Polski wykonywano ją na różne sposoby — czasem z pieczonych ziemniaków, innym razem z chrupiącymi skwarkami lub cebulą. Danie nie wymagało dużych nakładów finansowych, ale… dużego serca. Może właśnie dlatego było tak szczególne.
Aby przygotować prażuchy dla rodziny, gotowało się ziemniaki, odlewało wodę, dodawało mąkę i tłuszcz, a następnie energicznie ubijało na gładką masę. To wszystko. W wielu domach był to podstawowy posiłek, który można było przygotować w kilka minut – wystarczał nawet dla kilku osób.
Tradycyjny przepis na smakowite prażuchy
Klasyczny sposób na przygotowanie prażuchów jest bardzo nieskomplikowany. Do zrobienia tego dania potrzebnych jest tylko kilka podstawowych składników, które należy połączyć.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych, typ C)
- 1 szklanka mąki pszennej lub żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki smalcu lub masła
- 1 cebula
- skwarki, kiszony ogórek lub twaróg (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (jak na puree).
- Odcedź prawie całą wodę, pozostawiając jedynie kilka łyżek na dnie garnka. Postaw garnek z powrotem na małym ogniu.
- Na gorące ziemniaki wsyp mąkę, ale nie mieszaj od razu. Przykryj pokrywką i pozostaw na kilka minut – mąka musi się „zaparzyć”.
- Zdejmij garnek z ognia i szybko utłucz całość tłuczkiem lub drewnianą łyżką – masa powinna stać się gładka i sprężysta.
- W międzyczasie podsmaż cebulkę na tłuszczu do zeszklenia lub lekkiego zrumienienia.
- Gotowe prażuchy nałóż na talerze łyżką zamoczoną w wodzie. Uformuj kluski lub porcje i polej tłuszczem z cebulą. Można też dodać skwarki, twaróg lub ogórki kiszone.
Prażuchy najlepiej smakują podawane od razu, gdy są gorące i miękkie. Wystudzone można również podsmażyć – staną się delikatnie chrupiące z zewnątrz. Nadal jednak będą miękkie w środku.

Prażuchy: prosty i smaczny powrót do tradycji
Bez wątpienia! W świecie szybkiej żywności i gotowych posiłków z marketów prażuchy są jak „ratunek”. Ich przygotowanie nie wymaga skomplikowanych ani kosztownych składników. Warto zauważyć, że prażuchy są również stosunkowo niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Co interesujące, zmieniając tylko jeden składnik, możesz za każdym razem stworzyć inne danie! Niektórzy przygotowują je nawet jako… zapiekankę.
W czasach dominacji niskiej jakości produktów do szybkiego jedzenia, powrót do prażuchów wydaje się być bardzo mądrym wyborem. Jeśli masz chwilę, koniecznie spróbuj przygotować je na obiad – twoi bliscy będą zszokowani ich smakiem!