Opublikowano: 29.03.2024 r., 12:58
|
Autor:
Paulina Zambrzycka
Zbliża się Wielkanoc, a ty wciąż nie masz pomysłu na pyszne dania, które zrobią wrażenie na gościach? Nie martw się! Istnieje mnóstwo przepisów na szybkie potrawy, które wykonasz tuż przed wizytą najbliższych. Sprawdź 5 doskonałych pomysłów na dania last minute na Wielkanoc.
Żur wielkanocny to klasyczne danie wielkanocne, które syci i niesamowicie smakuje. Bez problemu przygotujesz zupę tuż przed przyjściem gości. To prosta potrawa, więc starczy ci czasu nie tylko na ugotowanie, ale i perfekcyjne doprawienie żurku.
Ugotowanie żuru wielkanocnego możesz odłożyć na ostatnią chwilę. Danie jest tak łatwe, że doskonale sobie z nim poradzisz. Poza tym zrobienie żuru przed pojawieniem się gości pozwoli ci zaoszczędzić czas na pozostałe przygotowania związane ze świętami.
To klasyczna przekąska, która co roku cieszy się ogromną popularnością wśród gości. Przygotowując jajka przed przyjściem najbliższych, możesz dokładnie i starannie wypełnić je farszem z majonezu i szynki. Jajka będą prezentować się apetycznie.
Przygotowanie jajek na świeżo pozwoli zachować ich niesamowity smak. To typowe danie last minute na Wielkanoc, które będziesz w stanie przyrządzić tuż przed wizytą gości. Gotowanie jaj to nic skomplikowanego – podobnie jak zrobienie farszu.
Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser dla gości na Wielkanoc, spróbuj upiec smaczne muffinki. Przygotowanie ich przed przyjściem najbliższych pozwoli zachować ich idealną konsystencję i smak.
Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz specjalnej wiedzy kulinarnej, aby zrobić muffinki. Jeśli starczy ci czasu, możesz udekorować je lukrem w wielkanocne wzory.
To pyszna i klasyczna przekąska na Wielkanoc, która jest prosta do przygotowania. Zrobisz ją w maksymalnie 20 minut, więc zdążysz przed przyjściem gości. Przygotowując ją tuż przed ich wizytą, zachowasz smak i aromat sałatki na dłużej.
Proste danie bazuje na jajkach i chrzanie. To idealne połączenie wielkanocnych smaków. Chrzan świetnie łączy się z jajkami, dodając im wyrazistości. Przed przyjściem gości warto schłodzić sałatkę w lodówce przez kilka minut.
Chrzan wielkanocny to jeden z najbardziej charakterystycznych dodatków do potraw wielkanocnych. Właśnie on nadaje im charakterystyczny pikantny smak i aromat. Świetnie smakuje z chlebem i masłem.
Chrzan podawać można z gotowanymi jajkami, ale też przesmarować nim szynkę, kiełbasę i inne mięso. Wielkanocny dodatek stanowi integralną część wielkanocnego stołu, symbolizując odradzanie się i oczyszczenie.