Viralowa czekolada dubajska! Zrób ją sam w domu, nawet gdy nie masz tego ciasta

Chyba nie ma osoby, która nie kojarzyłaby czekolady dubajskiej! Zawładnęła ona całą Polską. Ba! Całym światem! W końcu połączenie czekolady, pistacji, tahini i takiego jednego, sekretnego składnika brzmi fantastycznie. Tak też smakuje! Nic dziwnego, że ludzie oszaleli na jej punkcie. Jest ona droga, a w dodatku dosyć ciężko ją kupić. Zrób ją zatem sam! To naprawdę proste.
Z tego artykułu dowiesz się:
Czym jest czekolada dubajska?
Dubajska czekolada to znakomita słodycz, znana obecnie chyba na całym świecie. To, można by rzec, luksusowa rozkosz dla podniebienia. Łączy wspaniale ze sobą różne struktury i daje niesamowite doznania smakowe.
Oryginalnie jest to tabliczka czekolady, często ozdobiona na przykład złotem czy brokatem i wypełniona bogato nadzieniem o ciekawej konsystencji. W skład nadzienia wchodzi specjalne ciasto greckie o nazwie kadayif (kataifi). Jest ono podsmażone na maśle i wymieszane z pastą pistacjową i pastą tahini. Całość tworzy intensywne, pistacjowo-sezamowe nadzienie i chrupiącą strukturą.
@podrozezesmakiem Viralowa dubajska czekolada za 125 zł Jak to smakuje i czy warto tyle wydać? Jestem dziś w Warszawie i pokażę Ci coś niezwykłego w lokalu @Cafe Słodziak To międzynarodowy hit internetu w ostatnich tygodniach. Półkilogramowa tabliczka jest tworzona ręcznie z belgijskiej mlecznej czekolady. Nadzienie to chrupiące greckie ciasto kataifi wymieszane z pastą pistacjową. Na mnie ta czekolada zrobiła turbo wrażenie. Polecam spróbować. Lokal znajdziecie w Galerii Bemowo przy Powstańców Śląskich 126. Co sądzicie o takiej wersji czekolady? Dajcie znać • cafe słodziak warszawa mazowsze czekolada dubajska pistacje ciasto kataifi słodycze słodkości pyszne polecajka jedzenie kawiarnia kawa galeria bemowo podróże ze smakiem • #cafesłodziak#warszawa#czekolada#dubajskaczekolada dźwięk oryginalny - PODRÓŻE ZE SMAKIEM
Dlaczego zyskała taką sławę?
Czekolada dubajska stała się niesamowitym viralem w social mediach. Ludzie testują czekolady na potęgę. Wprowadzane są do sklepów w bardzo limitowanych ilościach. Jeśli już pojawiają się w sklepie, znikają w oka mgnieniu. Rzadko kiedy uda się komuś nabyć czekoladę dubajską, mimo długich poszukiwań.
Słodycz ta zaczęła być zauważalna w momencie, gdy inne osoby testowały ją. Bardzo często przełamywały czekoladę na pół i wypływało z niej pyszne nadzienie. Podczas jedzenia powstawał odgłos chrupania, które zachęcało do jedzenia. Dodatkowo reakcje osób testujących wskazywały jasno - "musicie to zjeść!".
Generalnie pistacje od dłuższego czasu bardzo przypadły do gustu wielu osobom. Wybieramy chętnie wszystko, co ma smak pistacjowy. Tak więc połączenie ich z czekoladą i tą chrupiącą strukturą ciasta sprawia, że nie mogło być inaczej niż rozpowszechnienie czekolady dubajskiej na cały świat.
Jak zrobić dubajską czekoladę?
Są cukiernie oraz miejsca, w których można kupić czekoladę dubajską. Wykonywane są również przez osoby kochające cukiernictwo. Jest to bardzo fajny, smaczny i modny sposób na zarabianie pieniędzy. Ze względu na to, że jest to temat na czasie, jest to również dosyć drogi rodzaj słodyczy. 100 g czekolady dubajskiej może kosztować nawet 125 zł!
Jednak przygotowanie dubajskiej czekolady jest banalnie proste! Oryginalny przepis w formie video możesz zobaczyć na załączonym filmie, który opublikowany jest na TikToku przez yumzoha. Pokazuje ona jak przygotować oryginalny przepis na tę pyszną czekoladę z pistacjami. Zobacz sam!
@yumzoha Replying to @S. how to make the Dubai Chocolate I’ve linked my YouTube video in my bio so everyone can easily access the products I used (the Katafi and Molds etc) #kunafa#pistachio#dubaichocolate#chocolate#bakingtiktok original sound - Zoha
Kilka składników i wystarczy chwila...
Jak widać na powyższym filmiku, potrzebować będziesz:
- czekoladę
- ciasto kataifi
- masło
- pastę pistacjową
- pastę tahini
- dodatki do dekoracji
- specjalną formę do przygotowywania czekolady
Czekoladę należy rozpuścić, by była płynna. Foremkę wyłóż ozdobami. Możesz skorzystać ze złota, brokatu, różnych ozdób - wedle uznania. Zalej wszystko czekoladą - po całym dnie i po bokach. Odstaw do zastygnięcia.
Ciasto kataifi należy drobno pokroić i rozdzielić. Na maśle należy podsmażyć na złoty kolor ciasto kataifi, a następnie połączyć je z pastą pistacjową i tahini. Ostudź całość.
Nadzienie wyłóż do foremki z czekoladą i wyrównaj. Następnie oblej wierzch stopioną czekoladą i wyrównaj. Ponownie odstaw do zastygnięcia.
Gdy czekolada zastygnie, jest gotowa do spożycia. Widzisz? To banalnie proste!
Co, jeśli nie znajdę ciasta kataifi?
Ciasto kadayif można kupić w większych sklepach czy też w internecie. Gdy nastał szał na dubajską czekoladę okazało się, że kupienie jej wcale nie jest takie proste. Ludzie zaczęli kupować ciasto kataifi, w następstwie czego zaczęło brakować go na stanach sklepów.
Nic straconego! Do przepisu na czekoladę dubajską można wykorzystać zamiast ciasta kataifi - ciasto filo! Ciasto takie należy pociąć na cieniutkie paseczki i następnie pokroić je na mniejsze kawałeczki. Tak przygotowane ciasto fajnie sprawdzi się jako zamiennik.
Poza tym ciasto kadayif zrobisz sam w domu! Wystarczy użyć przepisu na kataifi. Wystarczą jedynie 4 proste składniki, które najpewniej masz w domu.
Jeżeli po raz kolejny nie udało ci się kupić ciasta kadayif, możesz zatem skorzystać z gotowego ciasta filo, które jest zdecydowanie łatwiej dostępne. Równie fajnym sposobem będzie wykorzystanie przepisu. W dobie kryzysu trzeba sobie jakoś radzić.
Hit czy kit?
Dla zdecydowanej większości ludzi ta dubajska czekolada to wspaniały wynalazek. Ludzie delektują się nią, bo jest naprawdę super. Łączy genialny smak czekolady i pistacji, a także niesamowicie przyjemną do degustacji strukturę deseru.
Już niedługo pistacje będą obchodziły swoje święto. 26 lutego to Światowy Dzień Pistacji. Nie bez powodu te orzechy mają swój specjalny dzień. Są one bowiem przepyszne! Mają piękny kolor i desery oraz dania z ich udziałem są często kojarzone z luksusem. Poza tym, pistacje są świetnym źródłem niezbędnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Dostarczają wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. W dodatku są w nich obecne substancje bioaktywne, takie jak luteina oraz zeaksantyna czy roślinne polifenole - katechina, genisteina, apigenina, kwas galusowy. Co więcej - mają też wysoką zawartość fitosteroli - stigmasterol, beta-sitosterol i kampesterol. Są więc niezwykle zdrowe!