Ugotowałaś za dużo jajek i nie wiesz co z nimi zrobić? Mamy rozwiązanie!

Ugotowane jajka w misce
Ugotowane jajka są bardzo smaczne i zdrowe. Można je jeść nie tylko z majonezem, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 25.02.2024 r., 13:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ugotowane jajka to bogactwo składników odżywczych. Szkoda więc takie dobrodziejstwo wyrzucać. Jeśli ugotowałeś za dużo jajek, to poznaj nasze pomysły, jak je wykorzystać!

Kotlety

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Gotowane jajka są bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych.

Podczas Świąt Wielkiej Nocy spożywamy bardzo dużo jajek, jednak spora ich część zostaje – bo rodzina przywiozła również swoje święconki, a wkładając jajka do koszyczka, liczyli, że przynajmniej po 2 każdy zje i tak z trzech koszyczków pojawia się 6 jajek na osobę. Na szczęście takich nadmiernych jajek nie trzeba wyrzucać! Ugotowane jajka w skorupkach mogą leżeć w lodówce do 6 dni, dlatego przez następny tydzień na pewno zdołasz je wykorzystać do poniższych, pysznych przepisów!

Na początek kotlety z jajek gotowanych. Jest to jedna z najsmaczniejszych form bezmięsnych kotletów. Wystarczy ugotowane jajka rozdrobnić, dodać surowe jajko oraz przyprawy. Po uformowaniu i obtoczeniu w bułce tartej wystarczy je już tylko usmażyć lub upiec i gotowe! Do tego pyszna surówka, ziemniaki i szybki obiad jak znalazł!

Sałatka z burakiem

Jeśli jesteś fanką różnych sałatek, to takie rozwiązanie również cię zachwyci. Jajka z majonezem przeszły już do lamusa. Teraz wykonuje się pyszne warzywno-jajeczne sałatki na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Pierwsza nasza propozycja to sałatka z jajkiem, burakiem, szpinakiem i oliwkami.

Sałatka z awokado

Kolejna propozycja to pyszne połączenie jajka z awokado. Tutaj wystarczy dodać czerwoną cebulę, szczypiorek i sos na bazie majonezu light i jogurtu. Takie proste, a takie pyszne.

Pieczeń

Ugotowane jajka to również nieodłączny element pieczeni rzymskiej, czyli pysznego mielonego mięsa zapieczonego w foremce. Świetnie smakuje na ciepło na obiad i na zimno na kanapki. To się nazywa prawdziwe zero waste.

Zupa

Ugotowane jajka to również świetny dodatek do zup! Na przykład do różowej botwinki, która w tym okresie dostępna jest w sklepie i na targach. Dlatego nie przegap tego pysznego warzywa w swoim warzywniaku i wykonaj tę pyszną zupę już dzisiaj.

Jajka po szkocku

Kolejna propozycja tym razem od naszych szkockich przyjaciół, przynajmniej tak sugeruje nazwa. Jajka po szkocku to taka mniejsza odmiana pieczeni rzymskiej, jednak tutaj każde jajko oddzielnie obtacza się w mielonym mięsie, panieruje i smaży na głębokim tłuszczu.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto