Opublikowano: 25.02.2024 r., 13:00
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Ugotowane jajka to bogactwo składników odżywczych. Szkoda więc takie dobrodziejstwo wyrzucać. Jeśli ugotowałeś za dużo jajek, to poznaj nasze pomysły, jak je wykorzystać!
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Gotowane jajka są bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych.
Podczas Świąt Wielkiej Nocy spożywamy bardzo dużo jajek, jednak spora ich część zostaje – bo rodzina przywiozła również swoje święconki, a wkładając jajka do koszyczka, liczyli, że przynajmniej po 2 każdy zje i tak z trzech koszyczków pojawia się 6 jajek na osobę. Na szczęście takich nadmiernych jajek nie trzeba wyrzucać! Ugotowane jajka w skorupkach mogą leżeć w lodówce do 6 dni, dlatego przez następny tydzień na pewno zdołasz je wykorzystać do poniższych, pysznych przepisów!
Na początek kotlety z jajek gotowanych. Jest to jedna z najsmaczniejszych form bezmięsnych kotletów. Wystarczy ugotowane jajka rozdrobnić, dodać surowe jajko oraz przyprawy. Po uformowaniu i obtoczeniu w bułce tartej wystarczy je już tylko usmażyć lub upiec i gotowe! Do tego pyszna surówka, ziemniaki i szybki obiad jak znalazł!
Jeśli jesteś fanką różnych sałatek, to takie rozwiązanie również cię zachwyci. Jajka z majonezem przeszły już do lamusa. Teraz wykonuje się pyszne warzywno-jajeczne sałatki na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Pierwsza nasza propozycja to sałatka z jajkiem, burakiem, szpinakiem i oliwkami.
Kolejna propozycja to pyszne połączenie jajka z awokado. Tutaj wystarczy dodać czerwoną cebulę, szczypiorek i sos na bazie majonezu light i jogurtu. Takie proste, a takie pyszne.
Ugotowane jajka to również nieodłączny element pieczeni rzymskiej, czyli pysznego mielonego mięsa zapieczonego w foremce. Świetnie smakuje na ciepło na obiad i na zimno na kanapki. To się nazywa prawdziwe zero waste.
Ugotowane jajka to również świetny dodatek do zup! Na przykład do różowej botwinki, która w tym okresie dostępna jest w sklepie i na targach. Dlatego nie przegap tego pysznego warzywa w swoim warzywniaku i wykonaj tę pyszną zupę już dzisiaj.
Kolejna propozycja tym razem od naszych szkockich przyjaciół, przynajmniej tak sugeruje nazwa. Jajka po szkocku to taka mniejsza odmiana pieczeni rzymskiej, jednak tutaj każde jajko oddzielnie obtacza się w mielonym mięsie, panieruje i smaży na głębokim tłuszczu.