Tortilla w daniach obiadowych - musisz spróbować tych pyszności!

Tortilla kojarzy się głównie z kuchnią meksykańską. Mamy dla ciebie 5 propozycji na dania obiadowe, które pochodzą właśnie z tej kuchni. Wszystkie propozycje są proste, a jakie smaczne! Egzotyczne nazwy sprawiają, że poczujesz się jak w podróży do Meksyku! Przed tobą przepisy na quritto, quesadillę, chimichangę, enchiladas i fajitas. Brzmi ciekawie? Spróbuj tych pomysłów, na pewno ci posmakują, zwłaszcza gdy przepadasz za meksykańskimi smakami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Quritto
Bardzo prosta i mało wymagająca potrawa idealna na obiad to qurrito. Znajduje się w niej bardzo duża ilość białka, dzięki czemu po zjedzeniu takiego obiadu będziesz przez długi czas najedzona. To zdrowsza wersja pysznego quritto. Znajduje się tu bowiem pełnoziarnista tortilla. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu nie możesz używać pełnoziarnistych produktów lub po prostu ci nie smakują, możesz wykorzystać każdy inny rodzaj tego placka.
Quesadilla
Taka potrawa charakteryzuje się tym, że składa się z dwóch placków tortilli. Pomiędzy nimi znajduje się pyszne nadzienie. Podaje się ją w ten sposób, że okrągłe placki kroi się w trójkąty. Nadzienie jest śmietankowe z dodatkiem kurczaka, pieczarek i dużej ilości sera. Ten daje niesamowity efekt: ciągnący ser, który sprawia, że quesadilla jest przepyszna i smakowita. Takie połączenie daje super propozycję obiadową dla całej rodziny.
Chimichanga
Taka potrawa wprawi w zachwyt każdego domownika. To fantastyczny farsz oparty o kurczaka, warzywa i śmietankowy serek z lekką nutą ostrego smaku zawinięty w tortillę, a następnie całość smażona jest na oleju w celu uzyskania chrupkości. Podsmażenie również zapewni to, że ser będzie się ciągnął i całość da zjawiskowe danie, które nie każdy jadł. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich czymś pysznym, zrób chimichangę!
Enchiladas
Kolejny sposób na podanie tortilli na obiad to enchiladas. To pyszne rulony wypełnione pomidorowym nadzieniem, w którym znajduje się kurczak oraz warzywa. W rulonikach podaje się też ser żółty, który jest obowiązkowy w tego typu daniach. Enchiladas na końcu jest podpiekane w piekarniku, by nadać jeszcze większej chrupkości. Sos i ser na wierzchu pięknie się przypieką i dadzą znakomity sposób na wykorzystanie tortilli.
Fajitas
Jako ostatnia propozycja pada fajitas. Jest to tortilla nadziewana kurczakiem i warzywami oraz... jakby inaczej... serem! Składa się ją na pół i podgrzewa na patelni w celu roztopienia sera. Po co? Oczywiście ciągnący się ser jest uzależniający, więc tutaj też musi mieć taką strukturę. Fajitas podaje się z pysznym guacamole oraz pomidorami. Jest to sycąca propozycja, która doskonale nadaje się na obiad w gronie najbliższych.