To nie tylko składnik pasty - makrela obiadowa cię pozytywnie zaskoczy

Należysz do osób, które makrelę jedzą wyłącznie w paście kanapkowej? Taką pastę je się na śniadanie lub na kolację. Jednak makrela świetnie nadaje się do jedzenia na gorąco! Makrela to ryba bardzo wartościowa. Jedząc ją zapewniasz sobie odpowiednią podaż ważnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te przepisy na obiad pasują idealnie. Znajdzie się coś z piekarnika, z grilla i z patelni. Zapraszamy!
Z tego artykułu dowiesz się:
Kedgeree
Danie to jest wyjątkowe. Jest zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, które na obiad będzie świetnym pomysłem. Kadgeree dostarcza dużo białka i korzystnych dla zdrowia tłuszczów. Pomidory poddane obróbce termicznej posiadają w swoim składzie likopen - związek silnie przeciwnowotworowy. Zdecydowanie jest to potrawa, którą zaliczyć można do zdrowych i odżywczych. Takie danie super urozmaici obiady z rybą w roli głównej.
Z piekarnika
Aromatyczna ryba z cytrynowo-maślano-czosnkowym smakiem to cudowny sposób na zrobienie makreli na obiad. Połączenie masła, czosnku, cytryny oraz natki pietruszki z oliwkami sprawia, że potrawa jest intensywna w smaku i daje niesamowity składnik obiadu. Do tak przygotowanej makreli super sprawdzą się frytki warzywne oraz surówka z kiszonej kapusty. Tym obiadem będą zajadać się wszyscy członkowie rodziny.
W Chorwackim klimacie
Nie trzeba jechać na Chorwację, by zjeść makrelę po chorwacku. To jest bardzo zdrowy sposób na zrobienie makreli na gorąco. Dodatek zdrowej oliwy z oliwek sprawia, że w tym posiłku jest ogromna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobór przypraw istotnie wpływa na znakomity smak makreli grillowanej. Odpowiednio zamarynowana ryba zapewni obiad, o którym długo nie zapomnisz. Polecamy spróbować tego przepisu.
Zrobiona na grillu elektrycznym
Jeśli masz w domu grill elektryczny to jesteś szczęściarzem. Możesz na przykład zrobić taką fantastyczną makrelę, którą podasz z frytkami lub kaszą oraz ulubionym dodatkiem warzywnym. Makrela z grilla elektrycznego to rybny dodatek obiadowy, do przygotowania którego nie potrzeba wiele - wystarczy makrela, tłuszcz i odpowiednio skomponowane przyprawy. To gwarancja udanego obiadu o wysokiej gęstości odżywczej - zdrowo i smacznie zarazem.
Smażona
Rybę możesz także po prostu usmażyć na patelni. To banalne, ale daje przepyszną rybę, która pasuje do każdego dowolnego dodatku. Zwykłe ziemniaki albo puree z kalafiora to smaczny sposób na podanie smażonej makreli. Ryba taka nie musi być smażona na dużej ilości tłuszczu, dzięki temu nie zwiększamy niepotrzebnie zbytnio kaloryczności. Makrela smażona w przyprawach jest ta prosta do zrobienia, że prościej chyba już się nie da.