Mój hit do mielonych! Jeden dodatek i cała rodzina prosi o dokładkę

Kotlety mielone od lat wzbudzają zainteresowanie. Wielu Polaków zajada się nimi nawet kilka razy w miesiącu – w tym moja rodzina. Podczas smażenia kotletów w moim domu w powietrzu pojawia się niepowtarzalny zapach, który nie jest dziełem przypadku. Odpowiada za niego pewna ziołowa przyprawa, której zwykle nikt nie kojarzy z tym daniem. Sprawdź, jak przygotować mielone z dodatkiem ziół i ciesz się ich głębokim smakiem.
- Przepis na kotlety mielone z ziołami
- Dlaczego warto używać ziół do mielonych?
- Kotlety mielone – co można do nich dodać?
Przepis na kotlety mielone z ziołami
Przygotowanie mielonych jest bardzo proste, choć jest jeden element, który decyduje o efekcie dania. Klucz to dodanie do mięsa kilku łyżek zimnej wody i dokładne wyrobienie masy. Dzięki temu kotlety zrobią się pulchne i soczyste po usmażeniu. Trzeba poświęcić tej czynności chwilę czasu – krótkie mieszanie nie da tak doskonałego rezultatu, jak porządne, kilkuminutowe wyrabianie.
W przepisie na idealne mielone świetnie sprawdzają się zioła, takie jak: rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber, oregano i majeranek. W moim domu używamy ich w proszku, bo dobrze rozprowadzają się w mięsie.
Składniki na kotlety mielone z ziołami:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 namoczona w mleku bułka
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 łyżeczki mieszanki ziół
- bułka tarta (do panierki)
- olej (do smażenia)
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
Przygotowanie kotletów mielonych, krok po kroku:
- Dodaj wodę do mięsa i wyrabiaj, aż całkowicie ją wchłonie.
- Połącz masę z jajkiem, bułką, cebulą, czosnkiem i przyprawami.
- Z gotowej masy formuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
- Finalnie powinno ci wyjść ok. 20 kotletów.
Ziołowe mielone genialnie smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także klasycznymi surówkami. Dopełnieniem mogą być lekkie sosy na bazie jogurtu, szczególnie czosnkowe i koperkowe.
Dlaczego warto używać ziół do mielonych?
Mieszanka ziół doskonale sprawdza się w kotletach mielonych nie tylko ze względu na swój aromat. Zioła mają zdolność wzmacniania naturalnego smaku mięsa i delikatnego przełamania jego ciężkości.
- Tymianek – dodaje wytrawnej nuty.
- Bazylia – wprowadza lekko słodkawy akcent.
- Rozmaryn – nadaje charakterystycznego, sosnowego aromatu, który świetnie współgra z wieprzowiną.
Dzięki połączeniu ziół najzwyklejsze mielone nabierają zdecydowanie wyrazistszego profilu smakowego.

Kotlety mielone – co można do nich dodać?
Znakomitym składnikiem w kotletach mielonych jest cebula. Najlepiej drobno ją posiekać lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dzięki temu równomiernie rozprowadzi się w mięsie, nie przypali podczas smażenia i odda swój słodki smak.
Wiele osób dodaje również odrobinę majeranku, nawet jeśli znajduje się już w mieszance ziół. Podkreśla bowiem charakter kotletów i równocześnie dodaje im jeszcze więcej aromatu. Jeśli lubisz intensywniejsze smaki, postaw na majeranek.
Kotlety mielone dają niesamowicie szerokie możliwości modyfikacji. Można do nich dodać np. starte warzywa, takie jak marchew, cukinia lub seler. Warzywa te sprawią, że mielone staną się soczystsze i bardziej odżywcze.
Sprawdź też: Najciekawsze przepisy na kotlety mielone