Ten prosty trik sprawi, że fasolka szparagowa nie zwiędnie przez cały tydzień!

Fasolka szparagowa to warzywo, które najmocniej kojarzy się z latem. To niezwykle świeży i chrupiący dodatek do wielu potraw. Niestety, po kilku dniach przechowywania fasolka zwykle traci swój urok – robi się miękka, traci smak i jędrność. Jest jednak pewien prosty trik, dzięki któremu możesz temu zapobiec i wciąż cieszyć się idealną fasolką – nawet przez cały tydzień. Przeczytaj.
- Dlaczego fasolka szybko się psuje?
- Jak sprawić, aby fasolka szparagowa długo pozostała świeża?
- Jak jeszcze wykorzystać ten trik? Dlaczego działa tak skutecznie?
Dlaczego fasolka szybko się psuje?
Fasolka szparagowa pozostawiona luzem w lodówce błyskawicznie traci wilgoć. Niestety, przechowywanie jej w ten sposób może sprawić, że fasolka zrobi się gumowata i straci smak. Nie zaleca się też wkładania jej w plastikowe torebki, ponieważ zaburzają cyrkulację powietrza i regulację wilgotności. W efekcie fasolka szparagowa traci świeżość i zaczyna szybciej gnić. Owszem, strączki potrzebują wilgotnego, jednak nie mokrego otoczenia.
Jak przygotować fasolkę szparagową do chłodzenia? Przede wszystkim wybieraj tylko zdrowe, świeże strąki – takie jak najbardziej nadają się do przechowywania. Fasolka musi być intensywnie zielona (lub żółta, zależnie od odmiany). Nie może być też na niej żadnych ciemnych plam czy oznak przesuszenia.
Przed umieszczeniem fasolki szparagowej w lodówce opłucz strąki zimną wodą i osusz z nadmiaru wilgoci. Odetnij zdrewniałe końce, a następnie usuń ewentualne włókna, które mogłyby wpłynąć na konsystencję gotowego dania z fasoli.
Jak sprawić, aby fasolka szparagowa długo pozostała świeża?
Po osuszeniu fasolki szparagowej warto zastosować prosty trik.
- Owiń strąki w lekko wilgotny materiał, np. czystą, bawełnianą ściereczkę lub kilkukrotnie złożony ręcznik papierowy.
- Zwilż materiał wodą i delikatnie odciśnij nadmiar płynu.
- Ułóż fasolkę w szczelnym pojemniku, wyłożonym od spodu zwilżonym materiałem. Przykryj kolejną wilgotną warstwą.
- Zamknij szczelnie pojemnik i schowaj go w chłodnym, stabilnym miejscu – najlepiej w lodówce, a dokładnie w odpowiedniej szufladzie na warzywa.
Co dwa dni sprawdzaj stan przechowywanej fasolki, a także wilgotność ściereczki. Jeśli materiał będzie suchy, ponownie go zwilż. Fasolkę wypada lekko przewietrzyć, zanim znów ją zamkniesz. Po siedmiu dniach fasolka wciąż będzie nadawać się do spożycia i zachwycać chrupkością.

Jak jeszcze wykorzystać ten trik? Dlaczego działa tak skutecznie?
Metoda z wilgotną ściereczką jest skuteczna nie tylko na fasolkę. Trik ten ogranicza parowanie wody z warzyw i jednocześnie zapewnia im lekko wilgotne środowisko, które zapobiega ich wysychaniu i więdnięciu. Warto więc stosować metodę do przechowywania również innych produktów roślinnych, zwłaszcza tych wrażliwych na odwodnienie (takich jak rzodkiewka, sałata, młoda marchewka, koper lub szczypior).
Pamiętaj, warunki w lodówce nie są jednolite. Do największych wahań temperatury dochodzi w drzwiach lodówki – nie jest więc to zbyt dobre miejsce na przechowywanie warzyw. Aby wydłużyć ich trwałość i jakość, staraj się trzymać warzywa – w tym fasolkę szparagową – z dala od źródeł ciepła i światła. To bardzo proste rozwiązanie, które zastosować można bez konieczności kupowania specjalnych akcesoriów.
Sprawdź też: Fasolka szparagowa na 3 sposoby. Oto najsmaczniejsze przepisy