Ten krem jest najlepszy do tortu i babeczek! Potrzebujesz tylko 4 składników

Ten uniwersalny krem składa się tylko z 4 prostych składników. Wykonanie go jest bardzo proste, a w dodatku możesz użyć go do praktycznie każdego wypieku. Stanowi nie tylko dobrą bazę do wykonania masy, którą trzeba przełożyć ciasto, ale też udekorujesz nim swoje pyszne desery. Z jego pomocą wykonasz tort, zrobisz muffinki i upiększysz zwykłe desery, sprawiając, że staną się niezwykłe. Szukasz najlepszego przepisu? Znajdziesz go niżej!
Z tego artykułu dowiesz się:
Do czego najlepiej sprawdza się krem?
Krem do wypieków to podstawowa rzecz w przygotowywaniu ciast i tortów, a także w zdobieniu swoich wypieków. Powinno go cechować przede wszystkim to, że jest uniwersalny i pasuje do wielu przepisów.
Dobry krem deserowy stanowi odpowiednią bazę do tworzenia różnych smaków tortów, deserów i ciast. Można dodawać do niego różne składniki, a on i tak będzie się utrzymywał w niezmienionej formie na wypiekach albo nie spłynie po ściankach tortu.
Fajnie, jeżeli do przepisu na krem do ciast i wypieków potrzeba tylko podstawowych, prostych składników. Mamy dla ciebie idealny przepis na krem do każdego ciasta. Możesz go użyć na wiele sposobów, wszystko zależy od twojej kreatywności.
Jaki jest najlepszy krem do tortów?
Przedstawiamy najprostszy i najbardziej uniwersalny przepis na krem. Potrzebujesz jedynie czterech składników, które należy odpowiednio ze sobą połączyć. Ta propozycja nadaje się najlepiej do przygotowania bardzo dużej ilości ciekawych mas, które ozdobią albo wzbogacą smak twoich deserów.
Ozdobisz dzięki niemu tort, może nawet stanowić wierzchnią jego warstwę. Nie spłynie on z powierzchni ciasta, ponieważ ma idealną konsystencję. Ponadto, bez problemu możesz go formować za pomocą rękawa cukierniczego.
Co trzeba wiedzieć, zanim zaczniesz przygotowywać ten krem?
Chociaż przepis składa się tylko z 4 składników, takich jak serek mascarpone, śmietanka kremowa o zawartości tłuszczu 36%, cukru pudru i elementu wzbogacającego smak - cukru waniliowego i/lub aromatu waniliowego, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, których trzeba przestrzegać podczas przygotowywania kremu.
Najważniejsze jest to, by składniki, takie jak serek mascarpone oraz słodka śmietanka były bardzo dobrze schłodzone. Jest to koniecznością, więc zadbaj o to, by te produkty spędziły w lodówce minimum 2 godziny. Jeżeli nie będą odpowiednio schłodzone, ubicie kremu będzie cięższe i będzie wymagało więcej czasu.
Zanim zaczniesz przygotowywać krem, dobrze byłoby się zaopatrzyć w specjalną nakładkę na miskę, która zapobiegnie rozchlapywaniu masy po całej kuchni. Jeżeli nie masz takiej nakładki, warto najpierw zacząć miksować na niższych obrotach. Wysokie obroty od razu sprawią, że kuchnia będzie cała w śmietance.
Jak już miksujesz całość, nie miksuj za długo! Należy dążyć do idealnie kremowej, stabilnej i ubitej konsystencji. W przypadku zbyt długiego miksowania twój krem zacznie zamieniać się w masło. Zauważysz, że zaczynają się pojawiać grudki.
Co można przygotować z tego kremu?
Krem z mascarpone i śmietanki można wykorzystać do zrobienia wszelakich wypieków i deserów. Można przełożyć nim ciasto - na przykład biszkopt albo brownie. Idealnie komponuje się z ciastem marchewkowym albo leśnym mchem. To także super masa do przełożenia ciast czekoladowych, na przykład szybkiego murzynka.
Bez problemu zrobisz z tego kremu wyśmienitą masę do przełożenia tortu. Malinowa, czekoladowa, pistacjowa, a może kinder bueno lub oreo? Ten krem idealne łączy się z różnymi wzmacniaczami smaku, które nadadzą charakter twojemu wypiekowi.
Poza przełożeniem ciast, ten krem z serka mascarpone i ze śmietanki super ozdobi wypieki. Możesz wykonać piękne dekoracje, wystarczy że masz rękaw cukierniczy. Za pomocą różnych końcówek łatwo stworzysz fajne wzorki, które pięknie ozdobią ciasto albo babeczki.
Krem z mascarpone oraz śmietanką może służyć jako posmarowanie tortu albo ciasta z wierzchu. Przykryjesz brzegi ciasta albo wykonasz naked cake, w którym wręcz przeciwnie - widać wszystkie warstwy biszkoptu, a krem jedynie wyrównuje całe ciasto.

Czy krem jest dobry tylko do wypieków i ciast?
Oprócz wszystkich ciast oraz przeróżnych babeczek i wypieków, krem na bazie czterech składników będzie super pomysłem na wzbogacenie różnych potraw deserowych. Taki krem wspaniale komponuje się z różnego rodzaju placuszkami, racuszkami oraz naleśnikami na słodko.
Polecamy także przepyszne, chrupiące gofry z dodatkiem takiego kremu i ulubionych dodatków. Mogą to być świeże owoce, dżem, krem czekoladowo-orzechowy, masa dubajska (pistacje z ciastem katayifi) i wiele więcej!
Krem z użyciem serka mascarpone oraz śmietanki kremowej jest mniej kaloryczny niż masa na bazie masła. Zaletą kremu ze śmietanką i serkiem mascarpone jest konsystencja. Krem jest delikatny i ma kremową strukturę, która jest delikatna i przyjemna.
Tak więc wiesz już co potrzebne jest do zrobienia pysznego, uniwersalnego kremu, który będzie idealny do ciast, babeczek i deserów. Wiesz także, jakie zasady muszą być spełnione, by krem wyszedł idealny - gładki, stabilny i pyszny. Możesz spokojnie zabrać się za przygotowanie pysznego ciasta na weekend do popołudniowej kawy!