Nigdy nie jadłeś takiej pomidorówki! Jeden składnik zmienia wszystko

Zupa pomidorowa to jedno z najsłynniejszych dań w Polsce. Okazuje się jednak, że nawet tak doskonale znana potrawa może zaskoczyć! Wystarczy jeden mały dodatek, aby zmienić klasyczną pomidorówkę w wykwintną potrawę. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować zupę pomidorową, która zachwyci każdego – nawet najbardziej wymagającego smakosza.
- Zupa pomidorowa z sekretnym składnikiem
- Przepis na pomidorową z winem, krok po kroku
- Wino do zupy pomidorowej – co warto wiedzieć?
Zupa pomidorowa z sekretnym składnikiem
Zupa pomidorowa to smak znany chyba większości z nas z czasów dzieciństwa. Teoretycznie jest bardzo prosta do wykonania, jednak potrafi zaskoczyć głębią i aromatem – zwłaszcza gdy dodamy do niej coś wyjątkowego. Jednym z takich kulinarnych trików jest użycie niewielkiej ilości… wina. Ten jeden składnik może całkowicie odmienić charakter klasycznej zupy. Dzięki niemu tradycyjna pomidorówka zyska zupełnie nowy wymiar smaku.
Z kwasowością pomidorów idealnie komponuje się białe, wytrawne wino. Oczywiście, nie będzie wyczuwalne – alkohol wyparowuje podczas gotowania. Pomidorówka zyska jednak głębię aromatu, którą ciężko osiągnąć za pomocą innych dodatków.
Przepis na pomidorową z winem, krok po kroku
Przygotowanie pomidorówki na bazie wina jest bardzo proste. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć ze sobą kilka składników.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego / drobiowego
- 500 ml passaty pomidorowej / 2 puszki krojonych pomidorów
- 4 łyżki białego, wytrawnego wina
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- zioła do dekoracji (np. bazylia, natka pietruszki)
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- odrobina śmietanki (opcjonalnie)
- grzanki, ryż lub makaron (jako „wkładka” do zupy)
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu aż do zeszklenia.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i chwilę podsmaż.
- Wlej białe wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.
- Wlej bulion i pomidory, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Gotuj przez ok. 15-20 minut na małym ogniu.
- Całość zblenduj na gładki krem. Jeśli chcesz, dodaj śmietankę.
Zaserwuj zupę pomidorową z ulubionym dodatkiem węglowodanowym i świeżymi ziołami.

Wino do zupy pomidorowej – co warto wiedzieć?
Wino nie powinno dominować w daniu, ale subtelnie je uzupełniać. W przypadku pomidorówki, warto postawić na białe, wytrawne odmiany. Unikaj win aromatyzowanych lub o mocnych nutach owocowych. Zdecydowanie najlepsze są proste, lekkie trunki stołowe. Najważniejsze, aby nie były zbyt kwaśne, ponieważ pomidory same w sobie mają intensywną kwasowość.
Dodatek wina do potraw to… nic nowego. Trik ten zaczerpnięty jest z kuchni włoskiej i francuskiej. Choć w polskiej tradycji kulinarnej wino rzadko gości w zupach, warto je wypróbować. Wino ma zdolność do podkreślania smaku i łagodzenia ewentualnych niedoskonałości pomidorów – zwłaszcza z puszki. Dzięki niemu nawet najprostsza zupa nabierze eleganckiego charakteru.
Wino dodane do pomidorówki to idealny pomysł dla tych, którzy chcą urozmaicić codzienne gotowanie bez konieczności inwestowania w drogie składniki. To również świetne rozwiązanie, jeśli chcemy uniknąć długiego stania przy garnkach, ale przygotować coś wyjątkowego. Zupa pomidorowa o pełnym, głębokim smaku, oczywiście dzięki dodatkowi wina, świetnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację.
Przeczytaj też: Prosty przepis na bestselerową zupę pomidorową