Masz paprykę i trochę mięsa? Zrób obiad, który wszyscy pokochają

Codziennie gotujesz ziemniaki i tłuczesz kotlety? Choć to smaczny pomysł na obiad, to z czasem zdecydowanie może się znudzić. Dlatego warto przyrządzić coś nowego – pełnego smaku i wartości odżywczych. Takim daniem będą właśnie te papryki, których smak zachwyci całą twoją rodzinę.
Faszerowane danie idealne
Faszerowane warzywa to świetny sposób na pyszne danie. Tym bardziej, jeśli farsz składa się z mięsa i ryżu, dzięki czemu nie musisz brudzić wielu garnków. A faszerowane papryki to właśnie idealne rozwiązanie na posiłek szybki i sycący.
Jeśli nie lubisz papryki (chociaż kto nie lubi?), to możesz śmiało sięgnąć po inne warzywa, które da się wydrążyć. Tutaj możemy polecić cukinię, bakłażana czy pomidora. Na plus tych warzyw, jest również ich dobre znoszenie wysokiej temperatury, która towarzyszy pieczeniu pod pierzynką z sera.
Farsz możesz wykonać z ulubionych składników, jednak w tej wersji z ryżu i mielonego mięsa masz pewność, że całość będzie prawdziwą bombą białka, przy jednoczesnej niskiej kaloryczności. Można rzec, danie idealne na obiad podczas redukcji masy ciała.
Przepis na pieczone papryki
Składniki dla dwóch osób:
- 4 duże papryki
- 300 g mielonego mięsa (najlepiej drobiowego)
- 100 g ryżu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- Papryka słodka mielona, sól, pieprz
- 100 g żółtego sera lub mozzarelli, startego
Przygotowanie:
Ryż przepłucz i ugotuj na sypko. Odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. W dużej misce wymieszaj ryż, cebulę, surowe mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i jajko oraz przyprawy.
Paprykę umyj i przekrój wzdłuż na pół. Usuń ze środka gniazdo nasienne. Do tak przygotowanych łódeczek wyłóż farsz, zostawiając ok. 0,5 cm zapasu do brzegu papryk. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp żółtym serem. Na dno naczynia wlej odrobinę wody.
Piecz przez 50 minut w 180 st. C.

Dlaczego akurat papryka?
Papryka, zwłaszcza czerwona, zawiera więcej witaminy C niż cytryna czy pomarańcza. Już pół jednej dużej papryki może pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten antyoksydant, który:
- wspiera odporność,
- przyspiesza gojenie się ran,
- poprawia wchłanianie żelaza z roślinnych produktów.
Papryka zawiera beta-karoten (prowitaminę A), luteinę i zeaksantynę – związki, które chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami i opóźniają procesy starzenia się skóry. Zawarte w papryce flawonoidy, karotenoidy i witamina E neutralizują wolne rodniki i wspierają walkę z przewlekłym stanem zapalnym — czynnikiem ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych.
Papryka ma niewiele kalorii (ok. 25 kcal w 100 g), a dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika daje uczucie sytości. To świetny składnik diet odchudzających lub odżywczych przekąsek. Związki obecne w papryce (np. kapsaicyna w ostrych odmianach) mogą wspomagać rozszerzanie naczyń krwionośnych, obniżenie ciśnienia krwi i poprawę profilu lipidowego. Papryka występuje w wielu odmianach – słodkich i ostrych, w różnych kolorach – co pozwala na kreatywne łączenie smaków. Sprawdza się na surowo, grillowana, duszona, pieczona i faszerowana.
Im bardziej dojrzała papryka, tym więcej ma cennych składników – np. czerwona papryka zawiera więcej witaminy C i beta-karotenu niż zielona (która jest po prostu niedojrzała).
Źródło:
https://smaki.pl/przepisy/obiady/10967767/polowki-papryki-napelniam-farszem-i-wstawiam-do-piekarnika-tak-robie-pyszny-lekki-obiad.html