Ten przepis na papryki podbija internet! Wystarczy kilka składników

Każdego dnia przygotowujesz ziemniaki i rozbijasz kotlety? Chociaż to pyszna opcja na obiad, z czasem może się stać monotonna. Dlatego dobrze jest spróbować czegoś innego – pełnego smaku i wartości odżywczych. Takim posiłkiem będą te papryki, które oczarują smakiem całą twoją rodzinę.
- Faszerowane warzywa: pomysł na szybki obiad
- Przepis na faszerowane papryki z mięsem i ryżem
- Papryka: bogactwo witaminy C i antyoksydantów
Faszerowane warzywa: pomysł na szybki obiad
Warzywa nadziewane to doskonały pomysł na smaczne danie. Zwłaszcza, gdy nadziewanie odbywa się przy użyciu mięsa i ryżu, co oznacza, że nie musisz brudzić wielu naczyń. A papryki nadziewane są wręcz doskonałym rozwiązaniem na szybki i sycący posiłek.
Jeśli nie przepadasz za papryką (choć trudno to sobie wyobrazić), możesz z powodzeniem wybrać inne warzywa, które można wydrążyć. Polecamy tutaj cukinię, bakłażana lub pomidora. Na korzyść tych warzyw przemawia również ich odporność na wysokie temperatury, które towarzyszą zapiekaniu pod warstwą sera.
Nadziewanie możesz przygotować z ulubionych składników, jednak w tej wersji z ryżem i mielonym mięsem masz pewność, że całość będzie prawdziwą bombą białkową, przy jednoczesnym niskim poziomie kalorycznym. Można powiedzieć, idealne danie na obiad podczas odchudzania.
Przepis na faszerowane papryki z mięsem i ryżem
Składniki na dwie osoby:
- 4 duże papryki
- 300 g mięsa mielonego (najlepiej z kurczaka)
- 100 g ryżu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka oleju
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 jajko
- Mielona papryka słodka, sól, pieprz
- 100 g sera żółtego lub mozzarelli, startego
Przygotowanie:
Opłucz ryż i ugotuj go na sypko. Pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na oleju. W dużej misce połącz ryż, cebulę, surowe mielone mięso, przeciśnięty czosnek, pastę pomidorową, jajko i przyprawy.
Umyj paprykę i przetnij ją wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne ze środka. Do tak przygotowanych połówek nałóż farsz, zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca do krawędzi papryk. Ułóż je w naczyniu do zapiekania i posyp żółtym serem. Na dno naczynia wlej trochę wody.
Piec przez 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Papryka: bogactwo witaminy C i antyoksydantów
Capsicum, zwłaszcza ta czerwona, ma więcej witaminy C niż cytryna czy też pomarańcza. Już połówka dużej papryki może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten przeciwutleniacz, który:
- wzmacnia odporność,
- przyspiesza proces gojenia się ran,
- ulepsza absorpcję żelaza z roślinnych źródeł.
Papryka ma w składzie beta-karoten (prowitaminę A), luteinę i zeaksantynę – związki chroniące siatkówkę przed uszkodzeniami i spowalniające starzenie się skóry. Obecne w niej flawonoidy, karotenoidy oraz witamina E neutralizują wolne rodniki i wspomagają walkę z przewlekłym zapaleniem — czynnikiem ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych.
Papryka ma niską kaloryczność (około 25 kcal w 100 g), a dzięki dużej ilości wody oraz błonnika daje uczucie sytości. Jest doskonałym składnikiem diet odchudzających lub odżywczych przekąsek. Substancje zawarte w papryce (jak kapsaicyna w ostrzejszych typach) mogą wspierać rozszerzanie naczyń krwionośnych, obniżenie ciśnienia krwi oraz poprawę profilu lipidowego. Papryka występuje w wielu typach – słodkich i pikantnych, w różnych barwach – co pozwala na twórcze łączenie smaków. Nadaje się na surowo, grillowana, duszona, pieczona i faszerowana.
Im bardziej dojrzała papryka, tym więcej ma wartościowych składników – na przykład czerwona papryka ma więcej witaminy C i beta-karotenu niż zielona (która jest po prostu niedojrzała).